“Napad na Krkoviča je fanatični in maščevalni napad na vse veterane vojne za Slovenijo”

132
Tone Krkovič (foto: STA)

Veterana vojne za Slovenijo Ernest Pirnat in Zoran Dernovšek sta na vodilne v državi naslovila protestno pismo, v katerem se v imenu kolegov veteranov zgražata nad skrajno zaničevalnim odnosom države do veteranov vojne za Slovenijo, še posebej do Toneta Krkoviča, ki ga slovensko sodstvo te dni preganja zaradi njegovega delovanja med osamosvojitveno vojno. 

“Veterani, ki smo leta 1991 nesebično tvegali svoja življenja za zaščito komaj rojene slovenske države, to občutimo kot napad na vse nas,” sta zapisala avtorja protestne note Ernest Pirnat in Zoran Dernovšek, ki od predstavnikov vseh veteranskih organizacij zahtevata, da se nemudoma odklonilno opredelijo do kazenskega pregona veteranov, ki so med vojno za Slovenijo tvegali svoja življenja.

Toneta Krkoviča sodno preganja žena sestreljenega pilota agresorske JLA, ki trdi, da Krkovič ukaza za sestrelitev ne bi smel izdati, saj da je pilot hotel prebegniti, kljub temu da za to ne obstajajo nobeni dokazi. Pred kratkim je tožeča svojo tožbo še posodobila s pojasnilom, da je bilo Krkovičevo dejanje toliko hujše, ker je bil helikopter sestreljen od zadaj – kar je Krkovič ovrgel, saj naj bi šlo z vidika vojaške in pravne stroke za absurdno obtožbo.

OZVVS je zavedla veterane
Piranta in Dernovška je še posebej zmotilo dogajanje na veteranski organizaciji OZVVS, ki je dne 12. aprila letos organizirala glavni zbor veteranov v Ljubljani. Na prireditvi se je namreč zgodila nenadna sprememba dnevnega reda, ko se je začelo nenapovedano predvajanje 26-minutnega govora vdove sestreljenega pilota, ki so ga nekateri prisotni pozdravili s ploskanjem, saj so bili po besedah avtorjev protestne note več kot očitno zavedeni. Posnetek naj bi kot neprimeren v svojem kratkem nagovoru označila samo dva veterana.

“Žal večina prisotnih, ki so s ploskanjem na koncu pozdravili scenarij, ni dojela, da je bil glavni zbor veteranov zlorabljen v politične in maščevalne namene poražencev iz leta 1991,” sta prepričana avtorja protestne note.

Incident je še toliko bizarnejši, ker so predstavniki omenjene veteranske organizacije Tonetu Krkoviču prepovedali nastopati. Ne samo to, Krkoviču je predsednik OZVVS udeležbo na prireditvi tudi izrecno prepovedal. Avtorja sta v pismu, ki sta ga poslala Miru Cerarju, Borutu Pahorju, Milanu Brglezu in drugim, zapisala, da tako fanatičnega in maščevalnega napada na nekatere veterane ne moreta razumeti drugače kot napad na vse veterane, ki so v vojni za Slovenijo tvegali svoja življenja.

Ž. K.