Umrl je Dušan Lajovic

Dušan S. Lajovic. (Foto: Demokracija)

Umrl je Dušan Lajovic, človek z velikim slovenskim srcem, upornik zoper nacizem in komunizem, uspešen podjetnik in oče ter prejemnik nagrade Dr. Jože Pučnik za življenjski prispevek k demokraciji. Njegovo delo je vtkano v dobro prihodnost Slovenije. “Dušan, hvala in počivaj v miru,” je na Twitterju zapisal predsednik SDS Janez Janša.

Domoljub in podjetnik Dušan S. Lajovic se je rodil 26. januarja 1925 v Ljubljani. V svoji knjigi Med svobodo in rdečo zvezdo, ki je leta 2003 izšla pri naši (in njegovi založbi) Nova obzorja, je Lajovic popisal svoje zanimivo in bogato življenje. Rodil se je v družini uspešnega tovarnarja, saj je oče Emil Lajovic ustanovil tovarno Tuba v Ljubljani. Po osnovni šoli v Ljubljani so ga starši poslali v zasebno gimnazijo na otok Brač, ki so jo vodili dominikanci.

Zanimiva življenjska zgodba, ki ga je pripeljala v Avstralijo
Kot sam pravi v svojih spominih, je imel lepo otroštvo. “Družina je bila srečna, vsakdo je imel svoje delo in napredovali smo. Veliko smo popotovali in v tem času sem se veliko naučil o ljudeh, deželah in običajih. V času druge svetovne vojne sem deloma živel v Ljubljani, deloma pa v Italiji, in za odraščajočega fanta je bil ta čas poln preizkušenj. Še večje pa so me čakale po vojni, po umiku v Italijo, v begunskih taboriščih in v centru 303 v Trstu, kjer je slovenska armada kraljeve jugoslovanske vojske skušala obveščevalno prodreti v osrčje Titovega režima. Tam so me dvakrat skušali ugrabiti in spraviti čez mejo v Jugoslavijo.

27. januarja 1950 sem se poročil z Aleksandro Hreščak in marca tega leta sva odšla v Bagnoli Camp v Italiji, nato pa prek Neaplja v Avstralijo. V Freemantlu smo pristali 11. junija 1950. Septembra istega leta sva s Sašo odpotovala v Sydney in začela novo življenje v najini drugi domovini. Leta 1957 je bil tam ustanovljen prvi slovenski klub in predsedoval mu je moj brat. Skupaj z drugimi slovenskimi rodoljubi sva se trudila ohraniti košček slovenske domovine tu, daleč pod Južnim križem. Rodila sta se nama sin Mitja in hčerka Alenka. Na noge sem začel postavljati proizvodnjo tub ter z velikim trudom in tveganjem ustanavljal tovarne po različnih državah Južne Azije in Amerike. Moj brat Mišo je bil izvoljen za senatorja.”

S svojim vplivom pomagal k mednarodnemu priznanju Slovenije
Leta 1989 so avstralski Slovenci v pričakovanju novih premikov v Sloveniji in ob ustanovitvi Demosa začeli moralno in materialno podpirati novo gibanje z velikim upanjem za prihodnost. Junija 1991 se je Lajovic prvič po 46 letih vrnil v Slovenijo, kjer je bil 26. junija navzoč pri razglasitvi samostojne Republike Slovenije.

“Videl sem, kako so sneli zastavo z rdečo zvezdo in kako so dvigali novo slovensko zastavo. Ves ta čas, dolgega pol stoletja, sem živel med svobodo, ki mi jo je prijazno ponudila moja druga domovina Avstralija, in rdečo zvezdo, ki se je bohotila nad mojo rojstno domovino Slovenijo. Tja so ves čas moje fizične odsotnosti mnogokrat romale moje misli in dobre želje. Spomini na srečno mladost in vse drage, ki so ostali tam, so v meni velikokrat vzbujali silno hrepenenje. Ko sem se julija 1991 vrnil v Avstralijo, sem začel takoj organizirati zbiranje pomoči v podporo novi državi tako med avstralskimi Slovenci kot tudi pri avstralski vladi, na Novi Zelandiji in v Maleziji.”

Še v istem mesecu je bil Lajovic imenovan za posebnega veleposlanika z vsemi pooblastili, da zastopa Slovenijo pri ministrstvu za zunanje zadeve Nove Zelandije. Leta 1992 je bil imenovan za častnega konzula Slovenije na Novi Zelandiji, leta 1997 pa za častnega generalnega konzula za Novo Zelandijo; to funkcijo je opravljal do 1. julija 2003. V Ljubljani je z denacionalizacijo dobil nazaj družinsko tovarno Tuba.

Podjetnik, lastnik Demokracije, avtor spletne strani udba.net
Leta 2000 je Dušan S. Lajovic postal večinski lastnik podjetja Nova obzorja, ki izdaja knjige in revijo Demokracija. Lani se je zaradi visoke starosti iz lastništva umaknil. Leta 2003 je Lajovic s knjigo Med svobodo in rdečo zvezdo (v zadnjem delu knjige je priloga z abecednimi seznami poklicnih agentov, rezervistov in registriranih sodelavcev Službe državne varnosti) in spletno stranjo udba.net razburil slovensko udbomafijsko sceno, ki ga je zato divje napadla.

Leta 2005 mu je takratni predsednik Republike Slovenije Janez Drnovšek ob njegovi 80-letnici podelil zlati red za zasluge “pri povezovanju in ohranjanju slovenske skupnosti v Avstraliji in Novi Zelandiji, pri osamosvojitvi Republike Slovenije, mednarodnem priznanju in gospodarskih povezavah Slovenije s svetom na diplomatskem mednarodnem področju”.

Spremljal dogajanje v Avstraliji in v svoji rodni Sloveniji
Zadnja leta je Lajovic užival visoko in častitljivo starost v Sydneyju in okolici. Vodenje svojih podjetij je že pred leti izročil svojim najbližjim. Še vedno pa je z zanimanjem spremljal dogajanje v Avstraliji in v svoji rodni domovini Sloveniji. Z veseljem pa je svojo pozornost posvečal ženi, sinu in hčeri ter vnukom.

Počivaj v miru, gospod Lajovic! V čast nam je bilo, da smo vas osebno poznali! Hvala vam tudi za vaš prispevek k pluralnosti slovenskega medijskega prostora!

Demokracija

 • Anton

  kdaj bodo pričel umirat staroste udbe, 1, 2 3, štopam?

  sarkazem press

  • Slovenka

   Ne, ne, naj živijo. Prvič, ker kot kristjani ne smemo nikomur želeti nič slabega, po drugi strani pa je prav, da se oblast sramote in nesposobnosti, ki so jo vzdrževali na vse mogoče načine več desetletij, pred njihovimi očmi sesede kot hiša iz kart.

 • resnicaboli

  To nam danes manjka ta družinska podjetja in ljudi ki so jih komunisti leta 1945 pregnali ali ubili to je ta praznina z nekimi namišljenimi intelektualci.

  • jovan jovan

   Najhujši so FSPNjevci? Obramboslovje?

  • Soave

   + + + + vse so pokradli in se potem leta in leta hvalili, kaj vse so ” zgradili ” .

 • Kučko pod pručko

  Kako je življenje krivično, da odhajajo vsega spoštovanja vredni ljudje, tisti najslabši pa kar vztrajajo. Ne pobere niti največjih barab, ki jih je pri nas vse polno. Pa jih ne bom imenoval, da me ne bo kdo obtožil, da stalno napadam Veleizdajalca.

  Naj veliki Slovenec počiva v miru in naj mu bo lahka gruda, katerakoli mu bo že zasula grob!!!

  • Slovenka

   Potrpljenje je božja mast. Ta trenutek smo vsi Slovenci, ki nam je mar za Slovenijo, v precejšnji napetosti, ker so stvari na politični sceni nejasne, nujno pa bi morali sestaviti učinkovito vlado, ker zunanje in notranje razmere kričijo po pametnih in hitrih ukrepih.
   Z ‘Veleizdajalcem’ pa se manj ukvarjaj, ni VREDNO. Bolj pomembno je, da je anti-janša prekletstvo izgubilo svojo moč in da vedno več Slovencev, tudi na levi strani, spoznava njegove izredne politične in državniške sposobnosti. Janševa pot gre po desetih letih spet navzgor in tega nič več ne more zaustaviti. S SDS in Janšo ima Slovenija prihodnost.
   Kakorkoli se bo sestavila nova vlada: ali čisto levo ali levo-desno ali desno-levo, v vsakem primeru ostaja SDS zmagovalka volitev. Še nekaj let naj slovenski narod požira levakarsko mešanico nesposobnosti, pokvarjenosti, zlobe, moralne zavrženosti in protislovenstva, pa bo večina Slovencev Janšo na kolenih prosila, naj zavlada.

   • jovan jovan

    Tablete ne primejo več?

    • Slovenka

     A tebi?

   • večni srb

    Na žalost, se dogaja ravno obratno, Janša izgublja glasove, slovenci pa ne hodimo več na volitve, ker ne verjamemo nikomur v tej norišnici več.

  • radames

   O, Kučko, saj jih pobira. Padec revolucije so doživeli najhujši slovenski revolucionarji: Maček, Zdenka Kidrič-Marjeta, Pepca Kardelj, Vida Tomšič, Lidija Šentjurc, Franček Šetinc, Janez Vipotnik, Stane Dolanc. Užival sem ob dejstvu, da še živijo in da pada tisto, kar jim je bilo najsvetejše (zločin!).
   Iz osebnih razlozgov pa čakam, da pobere še enega poglavarja udbe, ki je tudi že v visokih letih.

   • KAPIBARA

    Kmalu bo v DELO na naslovnici črno-belo forko, z črnim robom, v naravni velikosti

 • Olga2345

  Naj počiva v miru! Hvala za vse!

 • Slovenka

  Sožalje družini.

 • Olga2345

  Baje da je v oporoki svoje premoženje zapustil svojemu istospolnemu partnerju, zato se lahko njegova vdova pod nosom obriše za dediščino!

  • Franc Šink

   Sedaj se ti res že meša.

  • pupa

   Lažna Olga !!!!!!!!!!!!!
   Laž, Lažić, Prilažić!!!!!!!!!!!!!!!

  • KAPIBARA

   Njamanj nujni delež..

 • Caetano

  Naj pociva v miru in posebna zahvala mu gre ker je pomagal razkrivati udbo.

 • Tweety Bird

  Lajovic je bil obveščevalec za Jugoslovansko vojsko v domovini (JVvD). Deloval je tudi kot kontaktna oseba med JVvD in Slovenskim domobranstvom ter z Tajno obveščevalno službo (TOS). Po vojni je spizdil v fašistično Italijo potem pa v Avstralijo kot mnogi drugi domobranci. Toliko o vašem domobranskem “domoljubo” !!!

  • Tweety Bird

   Pa še to…Dušan Lajovic, razvpiti avtor udba.neta, je med drugo svetovno vojno služil v četniški enoti, ki je pol leta pred koncem vojne Nemcem prodala 17 strmoglavljenih zavezniških letalcev. Voluhar četniški !!!

   • Jaka Sraka

    Skratka, bil je zaveden Slovenec, sovražnik komunizma. Bog mu daj večni pokoj, tebi pa kruto smrt.

   • BolimeĐoko

    Uuuu, kaj vse ti ne veš povedat….. matr, si pa brihtna, ko hudič…

   • xtc

    A zato je Draža Mihajlović dobil najvišje odlikovanje ZDA posthumno zaradi ogromnega števila rešenih zavezniških pilotov.
    Tunnek realna zgodovina te j******-nehaj lagati.

    • pupa

     Saj nima pojma kaj je zgodovina.

    • KP

     Lahk naklada samo bebcem….

   • KAPIBARA

    Kdo je pa prodal pohorce.. tisti zadaj skriti ??

  • Kapodistrias

   JVvD je bila edina legalna vojaška formacija v bivši Jugi v času 2. svetovne vojne. In rešila je veliko zavezniških padalcev. Boljševiki pa so jih večinoma pobili, tudi slovenski partizani. Dokazano! Ne moreš skriti svojega kretenizma.

  • KP

   Kaj te potem sploh muči,bebec? Aja,moral bi se udinjati tardečim,pol pa bi bil v redu? Si malo degen???

 • radames

  Dušan Lajovic, počivaj v miru in večna luč naj ti sveti.
  Otroška in mladostna leta sem preživel na Viču v Lj. v bližini vaše tovarne ob Tržaški cesti. In tam ali pa v neposredni bližini je imela moja mama prijateljico, h kateri me je večkrat vzela sabo.

  • Poupette

   Tovarna Tuba ni Ilirija. Sicer nisem mogla odpreti link z vilo, ampak edina vila, ki je v blizini Ilirije, je vila bivsih lastnikov Ilirije- druzine Golob.

   • radames

    Tako je! Imaš prav! Zmotil sem se.
    V tisti vili pa je stanovala družina, h kateri je hodila moja mama in so kmalu po vojni imeli sorodnike v Clevelandu. In se niso pisali ne Golob ne Volk, kakor so se pisali lastniki Ilirije.

    • Poupette

     Zanimalo bi me kako so se pisali. Mi smo tudi stanovali v vili z velikim vrtom v blizini Ilirije in bencinske crpalke. Tam je zdaj ogromna poslovna stavba.

     • radames

      Brskam po spominu pa se ne morem spomniti, kako so se pisali.
      Mama je bila 1971 na obisku pri svojem bratu v Clevelandu in je bila tudi pri njih. Dolgo sem vedel za njihove priimke, zdaj pa se ne morem spomniti nobenega. Mama je že dolgo med pokojnimi. Pa tudi njen brat.

 • Cucurbita Pepo

  Umrl je lastnik Janševe demokracije :O

  • pupa

   Hočeš reč, da je bil gospod Lajovic zgolj SLAMNATI MOŽ, si prepričan, da je v lastništvu DEMOKRACIJE samo posodil svoje ime. Kaj če bi zbirali denar za finančno pomoč njegovi družini? Ha, ha, ha,…………….

   • KP

    In spet lepo in veselo med sabo debatirata dva pritepena nehvaležna čefutarja.

 • Krtača 20

  Desni cepajo ko muhe.

  • xtc

   Baja je hudič na citre milo začel prepevati tudi vašemu malemu Titeku

   • pupa

    Niti v Zvezdo ne zahaja, ker ga hudo daje diabetes.

    • xtc

     Ni zajebancija,baje je hudo bolan,mi je povedal znanec pred par dnevi,ki ima vire blizu.

     • pupa

      Hvala Bogu!!!!!!!! Samo Bog nas lahko reši tega gnoja in vse kar je njemu podobnega.

  • KP

   Nikoli se ne ve,kdaj boš ti cepnil,krepniv. Sram te je lahko,da si tak do Slovenije,ki ti vse nudi. Pritepenec nehvaležen!

  • KAPIBARA

   Kmalu boš imel v DELO na naslovnici črno-belo forko, z črnim robom, v naravni velikosti

 • jovan jovan

  Smrt fašizmu-svoboda narodu.

  • xtc

   Osvobokenemu komunizma in socializma.

  • KP

   Smrt komunizmu~svoboda narodu. Ti nehvaležen pritepeni čefutarčej!

  • pupa

   Ko izgovoriš SMRT FAŠIZMU s čemer se strinjam, ne smeš pozabit dodati:

   SMRT FAŠIZMU, NACIZMU IN KOMUNIZMU-SVOBODA NARODOM IN LJUDEM, ki so jih uspeli preživeti.

 • xtc

  Slovenec z ogromnimi zaslugami za samostojno slovenijo,velik človek,podjetnik in smrtni sovražnik levakov.
  Njegov doprinos z objavo komunidstične udbo drhali,je neprecenljiv dosežek pri razkrivanju potvorjene in izkrivljene zgodovine in razkrivanju rabot zločinskega istema.
  Človek si zasluži spomenik-in za Slovenijo je storil več dobrega kot Kučan in vsi levaki skupaj.

 • Antonius

  Dušanu Lajevcu, velikemu Slovencu, velja HVALA za knjigo Med svobodo in rdečo zvezdo in ne skurjen spisek vseh partijskih ovaduhov in *špec kahel*, ki se nahajajo v njej.
  Žal, ne slovensko, avstralsko naročje je njemu v tujini mati, kjer bo počival v njem. Za suho pest slovenske zemlje mu v mislih prilagam v grob, da bo ob njegovem večnem počitku, delček njegove Slovenije z njim.

 • Osti jarej

  ….udba net je njegovo delo……kjer si našel kakor leve in kakor desne in vsemogoče vmes…..pa nobena stran ni več dostopna….ane

  • večni srb

   Vojaško policijski aparat je vse pobrisal in zatrl, očitno je šlo za precedens na evropskem prostoru, kakršnega si je lahko privoščila edino še vzhodna Nemčija, kjer so taki seznami javno na ogled v muzejih, vsi nekdanji sodelavci režima pa so tudi ustrezno klasificirani in pravno opredmeteni, da bi se preprečilo maščevanje nad potomci.

 • xtc

  Upam,da morda posmrtno doživi vrnitev na svojo tako ljubo rodno zemljo,ki jo je tako ljubil.

  • Miha

   Zakaj pa se ni preselil nazaj, če jo je tako ljubil.

   • xtc

    In gledal frise Zemljariča,Kučana in ostale tolpe,ki so jim pokradli firmo in premoženje?

 • Janez

  Kot je napovedal Titej, izdajalci slovenije ne bodo več videli te prekrasne dežele. Če pa že bodo bo to samo za kratek čas. To se je pri Lajovcu tudi uresničili.

 • večni srb

  Zakaj Udba.net ne obstaja več, za koga se hranijo številne elektronske kopije teh podatkov, če slovenci danes ne moremo več dostopati do njih?

  • centurion

   Poslušaj, če se boš malo potrudil, boš prišel do tega seznama.
   Udba.net so zbrisali komi hekerji, ker je kompromitiral njih člane
   in njih delo.
   Dešifriran del-sodelavce UDBe- je objavil Leljak v 4 knjigah.
   Konkretno imam tudi jaz kopijo na računalniku in na USB kljucku.
   Bi objavil, vendar je nemogoče, saj je datoteka “težka” kar 41.6GB.
   Zatorej pot pod noge.
   LP, centurion.

   • večni srb

    Hvala za informacijo, sicer sem brskal po Udba.net, dokler je stran nemoteno delovala in poiskal vse svoje družinske člane, prijatelje in sosede, tako da ključne kopije dokumentov že imam in hranim.Pa naredite torrent in dajte stran nazaj, za seznam je ključna informacija, ki bi jo morali videti vsi slovenci, potem bo marsikomu jasno, da se jim ni samo sanjalo in ni šlo v njihovih življenjih za nobena naključja.

    Prav to je najboljši dokaz, da smo res živeli v hudi vojaško policijski džamajeriji, primerljivi z neko severno Korejo ali celo Kambodžo, brez tega je vse zgolj relativno.

    • centurion

     Na oko sem malo preračunal strani in pomnožil s številom imen
     in prišel do zastrašujoče številke cca 900.000 imen.
     Od tega je skoraj 90% žrtev Udbe oziroma tistih, ki so bili zasledovani,
     ožigosani in operativno obdelovani.
     Pri seznamu moraš paziti na šifro, torej ali je sodelavec Udbe ali je
     žrtev.
     Prav tako lahko razbereš iz šifre “delikta” razloge za “obdelavo”.
     Jaz sem pri očetu našel člen kazenskega zakonika, ki ga je
     “bremenil”, sam pa ni vedel, da ga spremljajo, niti, da bi kaj zakrivil, saj
     ni bil po omenjenem zakonu nikoli kaznovan, niti po kateremkoli drugem.
     Je pa res, da so mu bila povsod zaprta vsa vrata.
     To je teža teh zločinskih tajnih ovadb, ki so jih pisali sosedje sosedom.
     sodelavci sodelavcem, sorodniki sorodnikom…
     Kaj naj porečem? Severna Koreja, takrat in zdaj.
     Želim ti nekaj sreče, saj boš sigurno dobil kopijo tega zla,
     ker kroži.
     Sam sem pred par leti skoraj obupal, ampak….
     Lep dan še naprej želim, centurion.

 • večni srb

  Avstralija in Nova zelandija sta nastali kot del britanskega imperija, me res zanima za koga je Lajović kradel tiste strogo zaupne informacije in kaj so britanske tajne službe naredile z njimi. Dokler so v EU, najbrž nič.

 • večni srb

  JBTZ so razgnali in pozaprli zaradi vojaških simulacij obrambe Slovenije pred napadom zahodnih sil iz severa, Lajović je tajnim miličnikov ukradel seznam vseh agentov, zakaj je vojska preganjala Janšo, njega pa so nastavili za veleposlanika?

  • večni srb

   Mogoče komu ni jasno, JBTZ ni so pokazali nič novega in pomembnega, sploh ni šlo na nobene načrte napada na Slovenijo, Lajović je razkril pritajeno ozadje globoke države, s katero je sodelovala vsaj četrtina vseh slovencev.

   JBTZ še danes noče pokazati tistih oslarij, ker so itak brez veze, Lajovićev Udba.net pa so popolnoma izbrisali iz interneta, vdirali so tudi k civilnim državljanom in uničevali kopije referenčnih, uradnik podatkov.

   • Clemen J.

    Jim ne pomaga marsikater ima cel spisek doma, tako kot jaz.

  • Caetano

   Pozabil si na spoštovanega g. Omerzo, ki je objsavil vojaški dokument, ki ga je Borštner prinesel na Mladino in govori med drugim o ukrepih proti disidentom, da bi zbrali dovolj materiala zoper njih za sodno-politični obračun.

   • večni srb

    Na plan s tistimi dokumenti, pa si poglejmo, če se je od takrat kaj spremenilo in kdo od državnih teroristov je že v penziji oziroma pod zemljo.

 • Hun

  se moj stric v njegovi knjigi na seznamu Udbasev..samo ker je bil rezervist gasilc in v civilni sluzbi…prebral knjigo ze 15let nazaj..nc pretreslivga

  • xtc

   No vidiš saj vemo iz katerega gnezda ste.

   • Hun

    nm ga loh duvaš, bebo

 • centurion

  R.I.P.

 • črnaovca

  A to je oni udba.net

  • xtc

   Jep!
   Ki vas je na svetlo dal.

 • večni srb

  kako je pa umrl Lajović, morda je bil na smeni oni hrvat doktor Radan.

  • Caetano

   Ni bil LajoviĆ ampak Lajovic. So pa bili njegovi starši tako predani kralju Karadžorževiču, da so ga kot dečka vzgajali v pravoslavni veri in je dobil tudi ime Sava po srbskem svetniku.

 • Friderik Peršič

  Kar na jok mi gre , ko berem njegovo trnovo pot …

  • joza joza13

   Friderik Prašić?

   • Friderik Peršič

    Dioptrija te jebe …ali pa si samo nepismen …