fbpx

Umrl je pričevalec Marijan Premrl, ki je razkril, da je njegovega brata – primorskega upornika Janka Premrla Vojka – ubila partizanska krogla

Marijan Premrl (foto: posnetek zaslona)

Poslovil se je pričevalec Marijan Premrl, ki je razkril, da so njegovega brata, najbolj znanega primorskega upornika Janka Premrla Vojka, ubili partizani sami, “ker je bil drugače usmerjen, ker ni bil komunist“. Komaj 22-letnega Janka Premrla Vojka je v hrbet ustrelil srbski oficir in je v mukah umiral nekaj dni. Njegov “greh” je bil, da je vsak večer pred spanjem molil.

V 92. letu starosti je umrl še en primorski pričevalec, Marijan Premrl iz Šembida (Podnanosa), brat pokojnega tigrovca in partizana Janka Premrla Vojka. V oddaji Pričevalci, ki jo vodi Jože Možina je razkril, da ni bil pokončan od sovražne, ampak od partizanske krogle. Brata sta bila sicer nečaka skladatelja Stanka Premrla, duhovnika in avtorja slovenske državne himne. Njuna sestra Rada pa je bila poročena s pisateljem Borisom Pahorjem.

Marijan Premrl izhaja iz zavedne slovenske družine, ki ji vojni čas ni prizanašal. Njegov brat je bil poznejši narodni heroj Janko Premrl Vojko, ki naj bi padel v spopadu z italijanskim okupatorjem, a Marijan je v pričevanju razkril družinsko vedenje o Vojkovi smrti, ki pravi, da ni bil pokončan od sovražne, ampak od partizanske krogle. Delovanje med ljudmi priljubljenega Janka Premrla je temeljilo na primorskem antifašizmu brez ideoloških primesi, kar pa komunističnim komisarjem, ki so prišli na Primorsko iz Ljubljane, ni bilo po godu.

Janko Premrl Vojko.

Na Janka Premrla so Italijani razpisali visoko nagrado, požgali so jim družinsko hišo, starše zaprli in tudi Marijan je bil kot dijak deležen tepeža in zasliševanja italijanske policije v Gorici. Ob koncu vojne je žrtev umikajočih četnikov postala še Marijanova sestra. Premrl bo v pričevanju obudil tudi spomin na svojega strica, duhovnika in skladatelja Stanka Premrla, ki je najbolj znan kot avtor glasbe za slovensko himno.

Spomenik Vojku Premrlu.

Pričevanju Premrla se je pridružil izredno zanimivi sogovornik Jože Pižent, ki je bil rojen na planoti Nanos nad Vipavsko dolino. Po pojavu partizanov so Italijani tudi njihovo hišo zažgali tako, da so se zatekli v Šembid. Oba z Marijanom sta se v oddaji sprehodila po “gasah” starodavne vasi do cerkve Sv. Vida, kje sta bila dolga leta aktivna v cerkvenem zboru.

Sara Kovač