Umrl je filozof in Pučnikov osebni prijatelj Ivan Urbančič

Ivan Urbančič (Foto: STA)

V 86. letu starosti je včeraj umrl slovenski mislec in filozof Ivan Urbančič. Bil je med ustanovitelji Slovenske demokratične zveze ter Zbora za republiko.

Rodil se je v kmečki družini. Ko je bil še otrok, se je njegova družina zaradi fašističnega preganjanja preselila v Kraljevino Jugoslavijo. Šest let so preživeli v Bistrici pri Bitoli, kjer so se naselili slovenski izseljenci iz Julijske krajine. Leta 1937 so se preselili v Črešnjevec pri Slovenski Bistrici. Tam se je mladi Ivo srečal z Jožetom Pučnikom, s katerim je bil dolgoletni prijatelj.

Kritičnost do titoizma ga je stala pedagoške kariere
Po končani tehniški srednji šoli v Kranju je eno leto v Beogradu poslušal predavanja iz komunikacijske tehnologije. Leta 1960 ga je Pučnik prepričal naj se vpiše na Univerzo v Ljubljani, kjer je študiral filozofijo. Med študijem je sodeloval s skupino mladih intelektualcev, imenovano Kritična generacija. Leta 1970 je doktoriral na Univerzi v Zagrebu. V letih 1969 in 1970 je študiral na Univerzi na Dunaju, v letih 1971 in 1972 pa na Univerzi v Kölnu, kjer je sodeloval s Karl-Heinzom Volkmann-Schluckom. V letu 1964 je začel raziskovati na Inštitutu za sociologijo in filozofijo Univerze v Ljubljani. Bil je kritičen do titoizma, kar mu je onemogočilo pedagoško delo na Univerzi. Inštitut mu je uspelo preusmeriti v neke vrsto zatočišča za kritične intelektualce.

V 1980-ih je bil urednik pri Slovenski matici, kjer je vodil prevod in prvo izdajo več zahodnih mislecev v slovenščino. Med drugim je pomagal izdati celotno delo Nietzscheja.

Bil med ustanovitelji prve demokratične stranke
V zgodnjih 1980-ih je bil med ustanovitelji alternativne Nove revije. Leta 1987 je bil soavtor Prispevkov za slovenski nacionalni program. Leta 1989 je bil med ustanovitelji Slovenske demokratične zveze, ene prvih demokratičnih političnih strank, ki je nasprotovala komunističnemu režimu v Sloveniji. Čeprav po slovenski pomladi ni sodeloval v aktivni politiki, je podpiral Slovensko demokratsko stranko in njenega predsednika Janeza Janšo. Leta 2004 je bil soustanovitelj in prvo podpisnik liberalno konzervativne civilno- družbene organizacije Zbora za republiko.

Ivan Urbančič je avtor številnih člankov in knjig, med njimi dela O krizi: epilog k Zgodovini nihilizma, Zgodovine nihilizma, Evropskega nihilizma in Leninove filozofije. Nazadnje je leta 2014 izšlo delo Razmišljanja v preddverju filozofije. Zanimali so ga predvsem problemi in možnosti mišljenja danes – v horizontu fenomenologije v širšem smislu, pri čemer je izhajal iz t.i. dovršitve evropske filozofije Karla Marxa, Friedricha Nietzscheja in Wilhelma Diltheya. Preučeval je tudi slovensko filozofsko izročilo, med drugim je analiziral delo Franca Vebra, ter filozofijo Friedricha Nietzscheja, ki jo je skoraj v celoti prevedel.

M. P.

 • Caetano

  Naj počiva v miru, borec za samostojno in demokratično Slovenijo!

 • Vera

  Najboljši žal odhajajo , barabe tatinske pa ostajajo , kot bi bili nesmrtni , navkljub še višji starosti .

  • Olga

   Saj lahko! Živijo kot bubreg v loju! Prejemajo bajne penzije! Imajo zastonj zdravilišča in vse ostale privilegije oni in njihovi svojci!!

 • Viktorh

  Velik človek, pravi demokrat.
  Naj počiva v miru.

 • Olga

  Hvala mu za vse! Naj počiva v miru! Mi pa se potrudimo, da bo Slovenija postala takšna, da bomo nanjo vsi ponosni! Takrat trud vseh poštenih in zavednih Slovencev ne bo zaman!!

  • avtohtoni neandartalec

   No ja, poštenih in zavednih Slovencev je tako malo, da bi bili sicer res veseli vsake malenkosti, ampak kaj več peščica ne more spremeniti, če hočemo rezultate, bi se jim morale pridružiti mase ljudi, ampak kje boš pri nas še našla take. Zgleda sem se tudi sam nalezel Ivanovega nihilizma.

   • Anton

    ti si se nalezel preveč Nitzcheja

   • novaknovak

    pa ti si se nalezel vsega kontra kar diši po slovenstvu in ni kimalo rdečemu carju…pač taki si in nimaš se namena poglobit v globino slovenskega človeka. in ja, res je malo poštenih in zavednih slovencev, ko pa na volitvah oddajajo glas rdečim carjem. al pa so tako zavedeni..50 let enoumja in ustrahovanja pač naredi svoje

 • indijanka

  86 res ni veliko. Pa, vseeno toplina obda moje srce ob misli na Modreca. Zaželim si, da bi zvezde in veter njegovo Modrost in željo po iskanju svoje Resnice raznesla po naši domovini. Da bi nebo ljudi za hip ustavilo in opomnilo, da ima vsak pravico odgovorno iskati svoj pogled na Resnico. Da so temu Modreci posvetili svoja življenje, da je njihova energija neuničljiva in da njihovo delo ni bilo zaman. Spoštujmo in častimo jih s svojimi dejanji!

  • Nata

   + + + + + + + + + + + + + + + Lepo !!

  • avtohtoni neandartalec

   Eni potrebujejo gospodarja, drugi učitelja, tretji bi bili veseli edino, če bi lahko še enkrat stisnili očetovo roko, ker ga včasih pogrešajo.

   • novaknovak

    kaj nisi na referendumu navijal ZA?

 • Nata

  Spominjam se tega čudovitega časa Slovenske Pomladi . Katere velik človek je bil !
  Se pa spominjam tudi pljuvanja – izdajalec so mu dejali ljudje , ki so sami bili in so še vedno izdajalci Slovencev.
  In , naj nam pomaga in prepriča Onega zgoraj , naj že končno kaj naredi za Narod ! !

 • Hribouc

  Prešel je velikan.
  Tam ga je pričakal tudi sijoči sin Aleksej, ki je prešel, žal, pred očetom veliko prezgodaj.
  Premalo vem, vendar sem ga občudoval, še posebej po poiskusu branja njegovega pisanja, ki se mi je zaustavljalo zaradi izredno močne povednosti, zgoščenosti in nabitosti vedenja in znanja, ki ga je razdajal.
  Udbokučanisti so ga izločevali leta in leta, jasno, vendar čas Ivana Urbančiča obstaja in bo obstajal, le narod naj se še muči in praska in izgublja bitke, pada v blatne Dole črnih vranov, vse dokler ne bo slovenski rod prišel do Spoznanja in se bo jokal za izgubljenimi časi in za izgubljenimi biseri.
  Za vedno bosta sijali zvezdi Ivana Urbančiča in Jožeta Pučnika na slovenskem dragocenem nebu zaslužnih velikanov, ko bodo sajasti klovni fikcijskega multikučanizma onostransko praskali za večnostjo in se utapljali v solzah lastnih egoističnih rdečih tolmunov in hodili iskat pogubljene duše tovarišev za zlobčasta nočna klepetanja v nabuhlih večerih večnega pozabljenja in neizmerljivega trpljenja za katerega pravijo, pravzaprav sovražno tulijo, da so ničevo nična, neobstoječa. ZMOTA.
  g.Ivan je vedel in oznanjal, zato ga niso sprejeli. Hoteli so ga neobstoječega, neslišnega, neobstoječega. Dosegli so ravno nasprotno.

  Uživajte, spošt.Ivan, veliki človek kremenite slovenske biti v siju obljubljenega Novega Jeruzalema in vem, absolutno, da zdaj skupaj s sinom Aleksom zreta in slišita vse, kar je popolno Nebeškega.

 • MEFISTO

  Ivan Urbančič ni bil le borec za samostojno Slovenijo, temveč tudi za zdravo pamet.

  Toda, kaj pomaga, ko pa nihče noče priznati, da je ima premalo in zdrave tudi ne.

  • Viktorh

   Stari, imaš priložnost in prvi, javno priznaš, da je imaš premalo….potem pa bo šlo lažje naprej.
   Imaš jajca?

   • MEFISTO

    Res je, premalo pameti imam, vendar sem še še vedno pametnejši od tebe.

    • Viktorh

     No, z napisanim si postavil pri meni dvom o tem…
     Pa, vseeno ti čestitam k visoki samozavesti…

     • MEFISTO

      Vem, da nič ne vem, mnogi pa še tega ne vedo, da nič ne vedo.

     • Viktorh

      Sokrat je bil malo krajši. Znano pa je tudi, da je bil “posebna osebnost”, ki je mejila med genialcem in norcem. Norčeval pa se je iz sebe, ne iz drugih.

      Hvala za prijazne besede, lep dan ti želim.

     • MEFISTO

      Tudi brez tvojih želja bi se nekako pretolkel skozi dan.

     • Viktorh

      ..ignore…

     • MEFISTO

      Sokrata, ki te je tudi imel v mislih?

 • avtohtoni neandartalec

  Še en veliki Slovenec, po rodu iz Hrvaške, za katerega prvič v življenju slišim, Nietszcheja pa berem itak v Angleščini.

  • avtohtoni neandartalec

   Sem si malo pogledal kdo je bil.
   Na neki okrogli mizi je učil naše mislece kaj je informacija, in sicer je bil to zanj program, namenjen sprovocirati nek točno določen odziv.
   V resnici, je informacija vse kar nas informira, torej določena dejstva in podatki o nečemu. Če informacija ni točna, potem ne opisuje resničnih stvari, ne informira ampak zavaja, ni podatek o subjektu ampak kr neki, poljubno izmišljenega. Gre torej za kvaliteto, ki jo informacija vsebuje ali ne, ker so določene informacije lahko kritične, je torej preverjanje njihove pristnosti odločilen kriterij za presojanje. S točnimi informacijami si lahko kaj pomagamo, z neumnostmi pač ne, kvaliteto informacij nam zato pomaga ugotavljati znanstvena metoda, ki s postopkom garantira univerzalno vrednost ugotovitve, saj se o njeni točnosti lahko vsakdo vedno prepriča.
   Za našega filozofa je bilo to zgleda nepomembno in vseeno, njega je zanimal bolj vpliv, informacije širijo mediji, ki so pri poročanju vedno pristranski in manipulativni, zanj je bil medij prostor, ki s posredovanjem informacij vpliva na spremembo drugega sistema. Zato je zmotno trdil, da objektivni mediji ne obstajajo temveč vsi do zadnjega manipulirajo s ciljnimi prejemniki in kar je še bolj zanimivo, za njega kot nihilista, nobena informacija ni bila pomembna, kot da ne obstaja nobeno univerzalno merilo njihove kvitetne vrednosti ampak so vse podtaknjene in zavajujoče. In to je bil profesor, ki je krojil usodo celega naroda, takšno znanost učijo kvečjemu mogoče v kakšni džamiji, kjer je zaradi kontaminacije z ideogijo res vse res in čudežno, v resnih akademskih krogih se na tako poljuben in površen način pač ne da razpravljati.
   Nikakor nočem biti nesramen, prevedel je vseh par Nietzschejevih del, več itak ni napisal, obregnil sem se zato, ker preverjam njegovo lastno idejo, če je vse kar objavijo mediji res namenjeno zgolj provociranju vnaprej predvidenih reakcij bralcev, socialna omrežja ali recimo naši komentarji so najlepši dokaz, da to nikakor ne drži, takšno vlogo so imeli mediji v nacistični Nemčiji, mi smo mogoče res isti, nismo pa cel svet.

   • Anton

    povej mi kaj ap je žižek kaj posebnega do sedaj napisal

    • Jovo Jamnica

     Recimo, da kot tujec prvič slišim za Slavoja Žižka in Ivana Urbančiča. Uporabim ugleden vir, ki mi je dostopen na spletu – Encyclopaedia Britannica in v iskalnik vpišem geslo, narpred Ivan Urbancic in potlej še Ivan Urbančič, kar je glede na mojo Qwerty tipkovnico, vse prej, kot enostavno..

     https://www.britannica.com/search?query=Ivan+Urban%C4%8Di%C4%8D

     … in, ker na mojo žalost, ni o njem napisano nič, preskusim še…

     https://www.britannica.com/biography/Slavoj-Zizek

     • Anton

      ok o Antonu Trstenjaku imaš dovolj virov.

     • Jovo Jamnica

      Na žalost, Encyclopaedia Britannica ga ne pozna. Kot “tujec” uporabljam isti vir…

    • novaknovak

     bravo anton +++++++

   • Nata

    Si pa zelo – hm – pikolovski , no !!

   • novaknovak

    ….ki je krojil usodo celega naroda….? usodo celega naroda, in žal žalostno so krojili politkomisarji, agitpropovci in rdeči carji, ki šole od znotraj videl niso. kaj šele, da bi kaj več, za današnje čase prebrali kaj več od slovenskih novic. razen nekega STM…če razumeš

  • MEFISTO

   Na vaši strani jih ima veliko podobne težave.

   Ti najbrž še esperanto govoriš kot kak domačin.

  • novaknovak

   zato pa si neandertalec. ivo je slovenec. bi se pa avtor lahko potrudil in napisal njegovo rojstno vas. ki je še kako v sloveniji, si pa pokazal sam svoje neznanje poznavanja slovenskih intelektualcev, kardelj, ribičič, škrat..tu sem pač ne spadajo

 • radames

  Spoštovanja vreden, ker je bil velik človek.
  Počivaj v miru in večna luč naj ti sveti.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!