fbpx

Umrl je filozof in Pučnikov osebni prijatelj Ivan Urbančič

Ivan Urbančič (Foto: STA)

V 86. letu starosti je včeraj umrl slovenski mislec in filozof Ivan Urbančič. Bil je med ustanovitelji Slovenske demokratične zveze ter Zbora za republiko.

Rodil se je v kmečki družini. Ko je bil še otrok, se je njegova družina zaradi fašističnega preganjanja preselila v Kraljevino Jugoslavijo. Šest let so preživeli v Bistrici pri Bitoli, kjer so se naselili slovenski izseljenci iz Julijske krajine. Leta 1937 so se preselili v Črešnjevec pri Slovenski Bistrici. Tam se je mladi Ivo srečal z Jožetom Pučnikom, s katerim je bil dolgoletni prijatelj.

Kritičnost do titoizma ga je stala pedagoške kariere
Po končani tehniški srednji šoli v Kranju je eno leto v Beogradu poslušal predavanja iz komunikacijske tehnologije. Leta 1960 ga je Pučnik prepričal naj se vpiše na Univerzo v Ljubljani, kjer je študiral filozofijo. Med študijem je sodeloval s skupino mladih intelektualcev, imenovano Kritična generacija. Leta 1970 je doktoriral na Univerzi v Zagrebu. V letih 1969 in 1970 je študiral na Univerzi na Dunaju, v letih 1971 in 1972 pa na Univerzi v Kölnu, kjer je sodeloval s Karl-Heinzom Volkmann-Schluckom. V letu 1964 je začel raziskovati na Inštitutu za sociologijo in filozofijo Univerze v Ljubljani. Bil je kritičen do titoizma, kar mu je onemogočilo pedagoško delo na Univerzi. Inštitut mu je uspelo preusmeriti v neke vrsto zatočišča za kritične intelektualce.

V 1980-ih je bil urednik pri Slovenski matici, kjer je vodil prevod in prvo izdajo več zahodnih mislecev v slovenščino. Med drugim je pomagal izdati celotno delo Nietzscheja.

Bil med ustanovitelji prve demokratične stranke
V zgodnjih 1980-ih je bil med ustanovitelji alternativne Nove revije. Leta 1987 je bil soavtor Prispevkov za slovenski nacionalni program. Leta 1989 je bil med ustanovitelji Slovenske demokratične zveze, ene prvih demokratičnih političnih strank, ki je nasprotovala komunističnemu režimu v Sloveniji. Čeprav po slovenski pomladi ni sodeloval v aktivni politiki, je podpiral Slovensko demokratsko stranko in njenega predsednika Janeza Janšo. Leta 2004 je bil soustanovitelj in prvo podpisnik liberalno konzervativne civilno- družbene organizacije Zbora za republiko.

Ivan Urbančič je avtor številnih člankov in knjig, med njimi dela O krizi: epilog k Zgodovini nihilizma, Zgodovine nihilizma, Evropskega nihilizma in Leninove filozofije. Nazadnje je leta 2014 izšlo delo Razmišljanja v preddverju filozofije. Zanimali so ga predvsem problemi in možnosti mišljenja danes – v horizontu fenomenologije v širšem smislu, pri čemer je izhajal iz t.i. dovršitve evropske filozofije Karla Marxa, Friedricha Nietzscheja in Wilhelma Diltheya. Preučeval je tudi slovensko filozofsko izročilo, med drugim je analiziral delo Franca Vebra, ter filozofijo Friedricha Nietzscheja, ki jo je skoraj v celoti prevedel.

M. P.