fbpx

Umrl znani slovenski glasbenik Tomaž Lorenz

Foto: STA

V 72. letu starosti je umrl slovenski glasbenik Tomaž Lorenz. Violinist in profesor na ljubljanski Akademiji za glasbo je bil prejemnik številnih nagrad, med drugim tudi treh nagrad Prešernovega sklada, dveh nagrad Društva slovenskih skladateljev, Župančičeve in Betettove nagrade. Bil je član Društva slovenskih skladataljev in Glasbene mladine ljubljanske. 

Ponoči je v 72. letu starosti umrl slovenski violinist in predavatelj na Akademiji za glasbo Tomaž Lorenz. Svojo glasbeno pot je pričel s študijem violine in komorne igre na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu Leona Pfeiferja. Lorenz se je kmalu posvetil komorni glasbi, pod njegovim mentorstvom pa so nastale tudi številne druge komorne skupine.

Že v mladosti je začel igrati supaj z bratoma Primožem in Matijo v triu Lorenz. Krstno je izvedel več kot sto slovenskih skladb, tako solističnih kot komornih. Prejel je več nagrad in priznanj – med drugim tri nagrade Prešernovega sklada, dve nagradi Društva slovenskih skladateljev, Župančičevo in Betettovo nagrado ter Škerjančevo diplomo za pedagoške dosežke. Bil je častni član Društva slovenskih skladateljev in Glasbene mladine ljubljanske.

Svojcem izrekamo iskreno sožalje.

M. G., STA

Komentarji so onemogočeni.