fbpx

Upokojenci enotno: Ta vlada je boljša kot katerakoli pred njo!

Fotografija je simbolična (Foto: Freepik)

“Jaz vlado podpiram. Podpiram tako energetske vavčerje, kot tudi vse ostale ukrepe. Prejel sem razne dodatke. Z njimi sem deloma plačal račun za elektriko, prejel sem vavčerje … Podpiram to vlado, ker je boljša kot katerakoli pred njo,” je dejal upokojenec Janez. Upokojenka Jožica pa je priznala, da se je stanje v gospodinjstvu izboljšalo, tudi zato, ker so otroci in vnuki prejeli koronapomoč, predvsem pa je vnuk končal šolanje in ni imel nobene težave najti službo, ker je tako nizka brezposelnost.

Tekom dveletnega mandata vlade Janeza Janše so se upokojenci večkrat razveselili finančnih ugodnosti. Omenja se višje pokojnine, usklajevanje z drugimi prejemki, energetski boni in celo popravo nekaterih preteklih krivic. Za izboljšanje kakovosti življenja te ranljive skupine so bili sprejeti tudi številni ključni dokumenti. Objavljene so tudi primerjave s Šarčevo vlado. Ključno je dejstvo, da v celotni, več kot 30-letni zgodovini Slovenije takšnega povečanja pokojnin še nismo beležili. Predvsem gre izpostaviti uskladitve pokojnin, ki so bile tekom zadnjih dveh let izvedene večkrat. Leta 2020 je poleg redne sistemske uskladitve pokojnin, v višini 3,2 %, je vlada Janeza Janše decembra istega leta izpeljala še dodatno uskladitev teh prejemkov, na ravni dveh odstotkov, poroča Siol.

V letu 2021 so bili te prejemki redno sistemsko usklajeni v višini 2,5 %. V začetku leta 2022 pa je Janševa vlada izpeljala še dodatno (izredno) usklajevanje tovrstnih dohodkov v višini 3,5 % (oziroma 1,7 % ali 1 %, kar je bilo odvisno od tega, kdaj se je nekdo upokojil). V mesecu februarju pa je nastopila tudi običajna uskladitev teh dohodkov za 4,4 %.

V tabeli je primerjava uskladitve pokojnin v prejšnji vladi Marjana Šarca in aktualni Janeza Janše. (Foto: Vlada RS, Siol)

Ključno je, da so se od konca leta 2020 pa do februarja 2022 pokojnine narastle za 10,3 % do 13 %, kar je bilo odvisno od tega, katerega leta se je posameznik upokojil. Zagotovljena pokojnina pa je v tem času narastla za 17,63 %, najnižja pa se je dvignila kar za 22 %. Med 1. majem lani in današnjim dnem je tudi najnižja vsota invalidske pokojnine zrastla za 5,4 %.

Energetski bon v vrednosti 150 evrov
Solidarnostni dodatek, ki je skupno znašal preko 134 milijonov evrov, je bil izplačan kar trikrat: aprila 2020, januarja 2021 in januarja 2022. Ugodnosti so bili deležni tisti upokojenci, ki so socialno najšibkejši, obenem pa še tisti, ki prejemajo nadomestila za invalidnost in imajo stalno prebivališče v Republiki Sloveniji. Vlada pa je najranljivejšim namenila tudi enkraten energetski bon, ki je znašal 150 evrov, ki so ga bili med drugim deležni tudi upokojenci in tisti, ki prejemajo invalidska nadomestila ter tisti, ki prejemajo poklicne pokojnine.

Dvig pokojnin glede na leto upokojitve. (Foto: posnetek zaslona, Siol)

Pogoj je sicer bil, da so bili njihovi prejemki za december 2021 manjši ali enaki tisoč evrov. Dodatek je bil izplačan aprila letos. Omeniti gre še izplačilo letnega dodatka, ki je bil nakazan tako lani kot tudi v letošnjem letu, in sicer v pretih razredih. Z novelo ZPIZ-2L je bilo usklajeno redno usklajevanje invalidnin. Te se niso usklajevale že skoraj desetletje (od leta 2012). Izjema je bila edina izredna uskladitev v začetku leta 2019.

Vlada je sofinancirala projekte na področju rekreacije, športa in kulture
Obenem je Janševa vlada v letih 2020 in 2021 izpeljala tudi javna razpisa za sofinanciranje projektov, ki se nanašajo na področje rekreacije, športa in kulture, tako upokojencev kot tudi delovnih invalidov. Šlo je za sredstva, leta 2020 v višini 115 tisočakov, leta 2021 pa so znašala  165 tisočakov. Obenem je aktualna vlada preko različnih novel uvedla sistemske ukrepe, in se nanašajo na pokojninsko dobo, pravico do invalidnine in do pokojnine.

Uskladitve pokojnin. (Foto: Vlada RS)

Poklicali smo tudi nekaj upokojencev, ki so nam zaupali svoje izkušnje, ki se nanašajo na ukrepe, sprejete v obdobju zadnjih dveh let. Prva je za naš medij spregovorila Tončka: “Jaz sem sicer prejemala le to, kar se je nanašalo na redno povišanje, dodatkov pa ne. Šlo je za ohranjanje realne vrednosti. Sicer so se dogajale redne in izredne uskladitve. Če bi bile samo redne, to za upokojence ne bi bilo v redu, ker so bile tako ene kot tudi druge (še za leta nazaj), se je pa poznalo. To, da se redno usklajujejo pokojnine, mislim, da je bilo za vse upokojence pomembno.”

Prejeli dodatke, vnuk je po šolanju brez težav dobil službo
Za naš medij je spregovoril tudi upokojenec Janez: “Jaz vlado podpiram. Podpiram tako energetske vavčerje, kot tudi vse ostale ukrepe. Prejel sem razne dodatke. Z njimi sem deloma plačal račun za elektriko, prejel sem vavčerje … Podpiram to vlado, ker je boljša kot katerakoli pred njo.” Svojo izjavo je podala še Jožica: “Zelo prav mi je prišla nižja položnica za elektriko, sicer imam visoko pokojnino in sem izpadla iz večine dodatkov. Se je pa stanje v gospodinjstvu izboljšalo, tudi zato, ker so otroci in vnuki prejeli koronapomoč, predvsem pa je vnuk končal šolanje in ni imel nobene težave najti službo, ker je tako nizka brezposelnost.”  

Spremembe zneskov v mandatu zadnje Janševe vlade. (Foto: Vlada RS)

Letni dodatek, izplačan v letu 2021. (Foto: Vlada RS)

Letni dodatek, izplačan leta 2022. (Foto: Siol)

Letni dodatek, Šarčeva vlada. (Foto: Vlada RS)

Domen Mezeg