Upokojenci postajajo vse revnejši, ustanovitev nacionalnega pokojninskega sklada je ključnega pomena za zagotovitev sredstev za dostojne pokojnine

Agencija Parsifal je v svoji zadnji javnomnenjski raziskavi ugotovila, da velika večina, kar 73,2 odstotka anketiranih podpira ustanovitev pokojninskega sklada. Na slovenski demografski sklad oziroma nacionalni pokojninski sklad bi se preneslo celotno državno premoženje, na podlagi upravljanja tega sklada pa bi se zagotovilo sredstva za dostojne pokojnine in lepo starost naših in prihodnjih generacij.

Agencija Parsifal je v javnomnenjski raziskavi spraševala anketirance, ali podpirajo ustanovitev pokojninskega sklada, na katerega bi prenesli celotno državno premoženje, dobički pa bi bili namenjeni za višje pokojnine. Velika večina, skoraj tri četrtine vprašanih (73,2 odstotka) ustanovitev pokojninskega sklada podpira. Visoka podpora t. i. demografskemu skladu oziroma nacionalnemu pokojninskemu skladu, katerega ustanovitev je predlagala prav SDS, ne preseneča.

Poslanka v Evropskem parlamentu, ki se sicer veliko ukvarja s področji sociale, Romana Tomc je že večkrat poudarila, da bi bil demografski sklad varovalka za slovenske upokojence ter da so v SDS prepričani, da bi moralo iti državno premoženje, ki ga je ustvarila upokojena generacija, za višje pokojnine. Na slovenski demografski sklad oziroma nacionalni pokojninski sklad bi se tako preneslo celotno državno premoženje, na podlagi upravljanja tega sklada pa bi se zagotovilo sredstva za dostojne pokojnine in lepo starost naših in prihodnjih generacij.

Vir: agencija Parsifal

Pokojninski sklad bo omogočil višje pokojnine
Zdaj imamo pokojninski sistem, ko gre denar iz prispevkov dobesedno iz rok v usta, kar pomeni, da tisti, ki so aktivni in plačujejo prispevke, polnijo pokojninsko blagajno in iz nje se izplačujejo pokojnine. “Sicer pa v ozadju stoji logika, da vsakdo, ki je nekoč delal in ki je nekoč vplačeval prispevke, je to njegova zaslužena renta in ti prispevki, ki jih je skozi 40-letno obdobje vplačevanja vplačal v pokojninsko blagajno seveda pripadejo njemu. Jasno je vmes mnogo matematičnih operacij, solidarnostnih principov in na koncu je težko vedeti, kakšna pokojnina ti bo pripadala. Ena izmed trditev, ki je po moji oceni nepravilna, je, da je naša pokojninska blagajna uravnotežena, kar večkrat pove direktor zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Ta naša blagajna je uravnotežena samo zato, ker iz proračuna vsako leto doplačamo približno milijardo ali več kot milijardo evrov, ker pokojninski blagajni zmanjka denarja,” je pojasnila Tomčeva v oddaji Tema dneva (oddajo si oglejte TUKAJ) in dodala, da je demografski sklad, ki ga predlagajo v SDS, tisto dopolnilo pokojninski blagajni, ki bo zagotavljalo razliko v denarju. Bistvena razlika po besedah Tomčeve je, ali se denar črpa direktno iz državnega proračuna ali demografskega sklada, demografski sklad je namreč namensko premoženje in tega denarja ni mogoče porabiti za nič drugega kot za pokojnine. “To je varovana kategorija, varovan denar, ki ga vlade, ki rade preveč trošijo, ne morejo porabiti za neke druge namene. To je varovalka za naše upokojence.” 

Agencija Parsifal je telefonsko raziskavo izvedla med 6. in 9. majem 2019, v svojo raziskavo pa je zajela 918 anketirancev, od tega 50,5 odstotka žensk. Povprečna starost anketiranih v tej raziskavi znaša 50,8 leta. Največ anketirancev je z dokončano srednjo šolo (33,5 odstotka), sledijo tisti z dokončano višjo, visoko izobrazbo ali več (24,9 odstotka), 23,3 odstotka anketirancev ima poklicno šolo in 18,3 odstotka anketirancev ima dokončano osnovno šolo ali nedokončano osnovno šolo. Večina anketirancev prihaja iz osrednjeslovenske regije (25,5 odstotka), sledita podravska (15,7 odstotkov) in savinjska regija (12,7 odstotkov).

Po Parsifalovi javnomenjski raziskavi je jasno, da so Slovenci ta odličen predlog SDS sprejeli z odprtimi rokami in da ga množično podpirajo. SDS je v državni zbor že vložila predlog zakona o demografskem skladu, za katerega je večina strank – tudi koalicijskih – napovedala, da ga bo preučila in se odzvala vabilu na pogovore. Čas bi že bil, da se v Sloveniji situacija na področju pokojnin premakne na bolje. Bodo politične stranke sposobne stopiti skupaj in glasovati v korist naroda ali pa bo spet prevladal ego koalicijskih strank?

C. Š.

 • Novakec1

  Edino kar boste naredil za upokojence je polepšanje vhoda v krematorij in nepreganjanje evtanazije na črno.

  • SIMON ROZIC

   in za arhitekturno idejo vhoda v krematorij, bo dobila Kučanova hči, znana MOL-ova arhitektka kakšen milijon nagrade in še Prešernovo nagrado!….

 • dež

  Brez celovite reforme pokojninskega sistema, kjer bo višina pokojnine sorazmerna vplačilom v pokojninsko blagajno, ta sklad ne prinaša rešitve. Iz preteklih izkušenj v tej državi vemo, da so ravno takšni skladi zlata jama za serijske plenilce, ki ropajo državno blagajno.

  “To je varovana kategorija, varovan denar, ki ga vlade, ki rade preveč trošijo, ne morejo porabiti za neke druge namene. To je varovalka za naše upokojence.”, pravi Logarjeva.
  Hm, že leta plačujemo bencinski tolar (euro) pri nakupu goriv, v zakonu piše, da je namenjen izključno za gradnjo in rekonstrukcijo cest. Ali ni zanimivo, samo za ceste se ga ne uporablja, za vse drugo pride prav. Kakšno je stanje v skladu za razgradnjo RA odpadkov NEK, kaj piše v zakonu, kdo vplačuje in kdo ne ter kdo se je s tem skladom do sedaj okoristil ?
  Tudi javnim uslužbencem vplačujejo v nekakšen pokojninski sklad, vsaj v MO Ljubljana je tako, a po informacijah iz medijev, je sklad v minusu, kar pomeni, da ga “odlično” upravljajo.

  Skladom, pa če so še tako dobronamerni, zaenkrat v tej državi ne zaupam.

 • Ph4nt0m

  Dragi prijatelji, zapomnite si že enkrat, država je najslabši lastnik in upravljalec. PAYGO/Bismarckov sistem ne deluje, ker operira na predpostavki da bo država dobro upravljala z vašimi prispevki. Vemo da zbrana sredstva in dajatve ne gredo za tisti namen za katerega se zbirajo, ampak se krade levo in desno. Kar mi potrebujemo je sistem brez obveznih prispevkov. Ta sistem ima Nova Zelandija že 130 let, vsebuje pa 3 stebre:
  – V prvi steber se zbirajo sredstva iz splošnih dajatev (DDV), pokojnino pa dobi vsak po 65. letu, ne glede na to ali je zaposlen ali ne. Prejemnik mora živeti v NZ vsaj 10 let po dopolnjenem 20. letu in vsaj 5 let po 50. letu.
  – Drugi steber sestavljajo prostovoljni prispevki od plače in sicer 4% ali 8%. Novo zaposleni so avtomatsko včlanjeni, vendar imajo 8 tednov časa da ocenijo in se odločijo za izstop. Ob tem država na začetku vsakemu nakaže 1000 NZD na račun.
  – Tretji steber sestavljajo privatne sheme varčevanja za pokojnino.

 • Franc Šink

  Spet en nov poskus kraje državnega premoženja.

 • xtc

  Najprej je treba z penzijskega sklada spucati od borcev do ostalih priviligirancev,ki osebno niso plačevali nič v penzijsko blagajno.
  Nato je treba zreducirati zasposlene na SPIZU na pol in znižati plače,saj mesečno obratovanje tega socialističnega dinozavra stane skoraj več ,kot gre ven penzij.

  • moon

   In naslednja stopnja je uvesti neobvezno clanstvo v teh piramidah! Ker ko bo clovek sta,r v teh skladih ne bo nic. Lep primer je sklad obrtnikov.

 • AG Eric Holder

  SDS, bili ste v vladi in niste naredili nič za upokojenca. :)

  PS: Tako da……………… :)

  • SIMON ROZIC

   Govoriš neumnosti! Prvič in zadnjič so upokojenci prejeli skoraj 25 % povišane
   pokojnine, vključno ! Vprašaj na SPIZ ali najbližjega upokojenca, ki je od
   2000 leta naprej v penziji!

   • AG Eric Holder

    Laž! :)

    PS: Laž je nesmrtna duša, Janšista. :)

    • piko8

     Si misliv komuniatične golazni, ki žre Slovenijo že 75 let!!!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!