fbpx

Ustavno sodišče ugodilo pritožbi Milka Noviča, ki naj bi umoril direktorja Kemijskega Inštituta

Foto: STA

Ustavno sodišče je ugodilo pritožbi Milka Noviča, obtoženega umora direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika. Razveljavilo je odločitvi okrožnega in višjega sodišča v Ljubljani glede pripora Noviču in zadevo poslalo v ponovno odločanje okrožnemu sodišču. To mora odločiti v 24 urah po vročitvi odločbe. V tem času Novič ostaja v priporu.

Ustavno sodišče je namreč ugotovilo, da je bila Noviču kršena pravica iz 22. člena ustave, ki opredeljuje enako varstvo pravic.

Jamnika naj bi dvakrat ustrelil v glavo
Novič je obtožen, da je 16. decembra 2014 okoli 19.40 na parkirišču gostinskega lokala na ljubljanskem Viču izza hrbta dvakrat v glavo ustrelil Jamnika. Ta je umrl tri dni po napadu, Noviča pa so aretirali kmalu zatem. V priporu je tako že od aretacije decembra 2014. Njegovi odvetniki so večkrat poskušali odpraviti pripor, a neuspešno.

Hribernik: “Gre za prvo dobljeno bitko”
Jože Hribernik, odvetnik Milka Noviča, je zadovoljen z odločitvijo ustavnega sodišča. Po njegovem gre za prvo dobljeno bitko v 20-mesečnem boju za dokazovanje Novičeve nedolžnosti. Dodal je, da tožilstvo do sedaj ni predložilo niti enega dokaza, ki bi potrjeval Novičevo krivdo.

B.P., STA