fbpx

Uvedena so nova pravila glede obveznega nošenja mask v javnosti: po novem bo masko potrebno nositi tudi na odprtem v gneči!

Ljubljana, Čopova ulica. (Foto: sta)

Včeraj je bil sprejet vladni odlok, ki obvezuje ljudi, da nosijo maske tudi na prostem, če se znajdejo v gneči, še zlasti pa v vseh zaprtih javnih prostorih. Pri slednjem so izvzeti otroci do vključno šestega razreda, poleg tega pa še vzgojitelji v vrtcih. Ob zagotavljanju ustrezne razdalje so iz obveze nošenja mask izvzeti tudi učitelji, in sicer do vključno šestega razreda pa tudi starejši šolarji. Uvedena je tudi sprememba za lokale. Ti bodo lahko po novem odprti do največ 22.30.

Vlada je včeraj na dopisni seji z odlokom, ki se nanaša na začasne ukrepe za zmanjševanje tveganja okužbe oziroma širjenja koronavirusa, odločila, da bo masko oziroma drugo ustrezno obrazno pokrivalo, ki bo pokrilo nos in usta, potrebno nositi v vseh javnih zaprtih prostorih, obenem pa tudi na vseh odprtih javnih površinah, kjer ohranjanje ustrezne varnostne razdalje ni omogočeno. Varnostna razdalja je dva metra. Kot že rečeno nošenje mask ne bo obvezno za otroke, ki so vključeni v vzgojno-izobraževalne programe do vključno 6. razreda osnovnošolskega izobraževanja, poroča STA.

Med izjeme so uvrščeni vzgojitelji predšolskih otrok pa tudi pomočniki vzgojiteljev, ki so vključeni v neposredno delo z otroki. “V primeru zagotavljanja vsaj dveh metrov medosebne razdalje pa pri izobraževalni dejavnosti mask prav tako ne bo treba nositi učiteljem do vključno 6. razreda osnovne šole.” Učencem, ki obiskujejo 7. razred in ostale višje razrede osnovne šole oziroma so vključeni v srednješolsko izobraževanje pa mask prav tako ne bo potrebno nositi, v primeru, da bo zagotovljena medsebojna razdalja 1,5 metra. Obenem pa so izjema še osebe, ki so izvajatelji organiziranih športnih aktivnosti.

Slika je simbolična. (Foto: iStock)

Za izjeme se glede nošenja zaščitnih mask oziroma druge ustrezne zaščitne opreme, uporablja napotke NIJZ. Ob neposrednem komuniciranju z gluhimi, gluhonemimi in naglušnimi ljudmi “se lahko ob upoštevanju zaščite vseh udeleženih uporaba zaščitnih mask začasno opusti, če je mogoče zagotoviti medosebno razdaljo najmanj dveh metrov, uporabo vizirja ali če komunikacija s temi osebami poteka za stekleno pregrado.” Poleg tega maska v času komunikacije prav tako ni obvezna za tolmače slovenskega znakovnega jezika. Odlok sicer velja od današnjega dne dalje in obenem še določa, da je zaprt javni prostor oziroma kraj tisti, “ki ga pokriva streha in ima zaprto več kot polovico površine pripadajočih sten oziroma stranic (ne glede na vrsto uporabljenega materiala), kar velja tako za stalne kot začasne objekte, pri tem pa okna in vrata štejejo kot del zaprte površine.”

Zaščitne maske so obevzne v zaprtih javnih prostorih in odprtih javnih prostorih, kjer je gneča. (Foto: sta)

V to kategorijo spadajo tudi vse vrste javnega potniškega prometa in žičniške naprave za prevoz oseb v zaprtih kabinah. V zaprtem javnem prostoru prav tako velja obveza razkuževanja rok z razkužilom, ki vsebuje 60 odstotkov alkohola, tega pa mora zagotoviti upravljavec oziroma izvajalec ustrezne dejavnosti, in sicer na vhodu v takšen prostor. Vlada bo vsake 14 dni ugotavljala smiselnost nadaljnje uporabe tovrstnih ukrepov. Spremembe na področju gostinske dejavnosti pa veljajo od ponedeljka dalje. S ponedeljkom bo namreč opravljanje gostinske dejavnosti v gostinskih in nastanitvenih obratih, omejeno na čas med 6h in 22.30h in ne le 22h kot je bilo sprva načrtovano. “Nastanitveni obrati so lahko odprti izven zgoraj omenjenega časa, vendar lahko pripravljajo oziroma strežejo hrano in pijačo le v določenem terminu.” Še naprej pa velja prepoved ponujanja storitev neposredno v diskotekah pa tudi nočnih klubih.

Število okužb z novim koronavirusom je v zadnjih dneh znova v skokovitem porastu. Podatki sledilnika za Covid-19 kažejo, da je bilo 17. septembra 137 novih okužb, 43 bolnih pa jih je okrevalo. 18. septembra je bilo deset oseb hospitaliziranih, trije pa so bili odpuščeni iz bolnišnične v domačo oskrbo, nihče pa na ta dan ni bil na intenzivni negi. Prav tako so bile 18. septembra zabeležene štiri smrtne žrtve zaradi posledic okužbe. Do danes je bilo tako potrjeno okuženih 4195, aktivnih primerov je 1116, hospitaliziranih je bilo doslej 67 oseb, na intenzivni negi 11 oseb, umrlo pa je skupno 140 oseb.

Domen Mezeg