fbpx

V 98. letu starosti je umrl nekdanji šef borcev NOB Janez Stanovnik

Janez Stanovnik. foto: Arhiv Nova24TV.

Spletni portal Siol.net poroča, da je v 98. letu starosti umrl najbolj znani borec Janez Stanovnik. Slovenski javnosti je bil najbolj poznan kot član predsedstva Socialistične republike Slovenije med letoma 1984 in 1988, od 1988 do 1990 pa je bil predsednik predsedstva SR Slovenije. Od leta 2003 do 2013, ko je odstopil iz zdravstvenih razlogov, je bil predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije, odtlej pa njen častni predsednik.

Partizansko ime Janeza Stanovnika je bilo Tine. Med vojno je opravljal večinoma politične naloge. Na Notranjskem je deloval kot inštruktor OF v tandemu s predstavnikom komunistov. Tesno je sodeloval s Francetom Popitom, s katerim sta ostala “tovariša” še desetletja. Delovanje Janeza Stanovnika po vojni je vse do smrti delilo slovenski narod. Bil je tudi šef kabineta Edvarda Kardelja, ki je bil takrat podpredsednik zvezne vlade in zunanji minister.

Kritiki mu očitajo, da je podpiral cilje krvave komunistične revolucije, katere cilj ni bila samo osvoboditev izpod fašizma, ampak tudi »revolucija, socialna revolucija, to je zgraditev novega družbenega reda«. Stanovnik je večkrat priznal, da je vedel za povojne poboje, a se po svojih besedah zanje ni čutil odgovornega, niti ga ni pekla vest, ker o tem ni govoril. “Zavedal sem se, da bi odpiranje tega vprašanja pomenilo odpiranje ran,” je v javnosti večkrat razlagal Stanovnik, ki je bil sicer standarden obiskovalec partizanskih proslav v Dražgošah, kjer se je rad slikal z Milanom Kučanom, Zoran Jankovićem in drugimi predstavniki strank SD in Levice.

Stanovnik je bil tudi glasen kritik novinarja Televizije Slovenije Jožeta Možine, ki je z dokumentarci, kot je Zamolčani – moč preživetja, odpiral neprijetne teme za nekdanjega predsednika borčevske organizacije. Razkritja komunističnih povojnih zločinov je Stanovnik poskušal relativizirati, omenjeni dokumentarec je celo označil za javno manipuacijo tragedij in izkoriščanje pietete do mrtvih in njihovih posmrtnih ostankov.  “Žalitev partizanstva z dediči zločina in miselnimi potomci rabljev je neetično, še posebej, če prihaja iz ust profesorjev filozofije etike in cerkvenih voditeljev,” je večkrat razlagal Stanovnik. Kritiziral je tudi delovanje in pisanje dr. Jožeta Dežmana in dr. Tineta Hribarja.

Janez Stanovnik je bil, dokler mu je to dopuščalo zdravje, vsakoletni govorec na partizanskih zborovanjih v Dražgošah. Foto: STA.

Janez Stanovnik je sicer v zadnjih letih buril duhove tudi zaradi dejstva, da ni želel razkriti, kako visoko pokojnino je dobival, mediji pa so v preteklosti večkrat poročali, da naj bi mu mesečno na račun kapnilo skupaj prek sedem tisoč evrov. (več sledi)

 

Komentarji so onemogočeni.