fbpx

V Celju potekal prvi Maraton slovenskih folklornih skupin

To soboto popoldan se je v središču Celja s povorko in nastopi folkloristov začel povsem sveži projekt Maraton slovenskih folklornih skupin, za organizacijo katerega so poskrbela kulturna društva od Celja do Žalca, projektu pa so se z velikim  zanimanjem pridružile tudi skoraj vse folklorne skupine iz Celja in okolice.

Dogodek je trajal dva dni in je potekal kot nizanje prizorišč ter nastopajočih skupin. Maraton se je začel s pozdravnim plesom v soboto popoldan pri Fontani, kjer so pozdravili obiskovalce iz Žalca, v nedeljo dopoldan pa so dogodek zaključili z nastopi v Laškem. Med dvodnevnim maratonom je svoje delo širokemu krogu občinstva predstavilo okoli 200 plesalcev iz 12 folklornih skupin iz Celja in okolice na privlačnih lokacijah v mestih, ki jih tradicionalno obišče tudi mednarodni folklorni festival Od Celja do Žalca.

Uvod v tradicionalni mednarodni folklorni festival Od Celja do Žalca
Plesalci so na vsakem od prizorišč zaplesali tradicionalne plese, značilne za različne pokrajine v Sloveniji, in tako kar se da dobro predstavili veliko posebnosti slovenske folklore. Prvi Maraton slovenskih folklornih skupin je bil tako v organizaciji MKD Od Celja do Žalca in s soorganizatorji KD Celjska folklorna skupina (za dogajanja v Celju), FS KD Ponikva (za dogajanja v Žalcu) in FS KD A. Tanc Marija Gradec (za dogajanja v Laškem) izveden kot najlepši uvod v prihajajoči 12. mednarodni folklorni festival Od Celja do Žalca, ki se bo začel v četrtek, 7. septembra, v Domu kulture v Velenju.

N. Š.