V delovni nesreči je umrl vrhunski alpinist in ekstremni smučar Davo Karničar

Davo Karničar

V delovni gozdarski nesreči je danes umrl 56-letni slovenski vrhunski alpinist in ekstremni alpski smučar Davo Karničar, je poročala Televizija Slovenija. Usodna nesreča se je zgodila na Jezerskem. Karničar je leta 2000 kot prvi Zemljan smučal z vrha Mount Everesta.

Slovenijo je pretresla tragična vest, da je bila v delovni nesreči pretrgana nit življenja vrhunskega slovenskega alpinista in ekstremnega alpskega smučarja Dava Karničarja. Bil je rojen za to, da premika meje možnega. Najbolj se ga spomnimo, ko se je leta 2000 kot prvi Zemljan s smučmi spustil z najvišje gore na svetu, Mount Everesta, in se vpisal v knjigo rekordov.

Davo Karničar (Foto: Twitter)

Z bratom Drejcem sta se pet let prej spustila z Anapurne, kar je bil prav tako zgodovinski dosežek. Karničar se je podpisal pod projekt 7 Summits (7 vrhov), ko je smučal z najvišjih vrhov vseh celin. V zadnjih letih je bil okupiran z osemtisočakom K2, s katerega se je (kot prvi človek na svetu) želel spustiti s smučmi, a mu zaradi poškodbe hrbta in neprimernih razmer na gori ni uspelo, pišejo na MMC Radiotelevizije Slovenija.

Peter Truden

 • šmentanamuha

  Davo Karničar, sinonim za pogumnega srčnega človeka, Slovenec, ki je naredil malo Slovenijo veliko. To so zvezde našega naroda. So stvari, ki jih ni mogoče predvideti niti preprečiti. Poklon velikemu Slovencu in hvala za vse. Trepetali smo s tabo, se veselili in bili ponosni. Svojemu življenju si dal smisel. Pozdrav med angele. Saj ne morem verjet.

 • Andre Frass

  Par dni nazaj so tukaj nekateri na velike udrihali po njem.

 • Povratnik

  Svet je majhen. Davor ti si bil veliko večji.
  Počivaj v miru.

 • ROMAN Naprudnik

  Katastrofa!

 • radames

  Davo, hudo je! Za bratom Lukom – še ti.
  Bog ti daj večni mir in pokoj in večna luč naj ti sveti. Amen!
  Svojcem pa iskreno sožalje.

 • Andrej

  Davo, na nekem predavanju so te vprašali: “Glede na vse nevarnosti v gorah, ali se kaj bojite smrti?”
  Odgovoril si: “Ne vemo ne dneva ne ure, zato moramo biti vedno pripravljeni!”
  Ne vem, če si bil, kot vrhunski alpinist, pripravljen na smrt ravno v domačem gozdu. Verjamem pa, da si bil v življenju pripravljen na odhod v Nebesa kadarkoli.
  Bog ti daj večni mir in pokoj in večna luč naj ti sveti. Počivaj v Božjem miru v prečudovitem gorskem svetu Jezerskega.

  Svojcem pa iskreno sožalje.

 • Beli Sneg

  V teh časih je to, da ima svetovno znani športnik osem otrok in moli rožni venec, izjemno zanimiva novica. Povsod, razen v Sloveniji.
  Na svidenje nad zvezdami, Davo Karničar. Bog naj ohrani njegovo družino zdravo in močno v teh težkih trenutkih! (vir Tino Mamić) – Se pridružujem sožalju.

 • radames

  Mislim, da sodi semle.

  Na tem linku dobite video Japonca, ki je leta 1970 smučal z Everesta:
  https://www.youtube.com/watch?time_continue=4958&v=LEZzPU_czro
  Zdi pa se mi, da ni smučal prav z vrha, ampak z Južnega sedla v Western Cwm.
  Zanimiv pa je komentar pod vrhom (najnovejši komentar).