V Dobovi odkrili spominsko obeležje v spomin Jožetu Toporišiču

Vir: STA

V Dobovi so odkrili spominsko ploščo slovenskemu jezikoslovcu Jožetu Toporišiču, ki ga bodo zaradi svojega garaškega dela in ljubezni do slovenskega jezika pomnile še generacije.

Ob razkritju plošče je spregovoril predsednik Slovenske akademije znanosti in umetnosti Tadej Bajd, ki je zbrane opomnil, kako se je Jože Toporišič skoraj vse svoje življenje boril za ohranitev slovenskega jezika, ki ga je nekoč v Jugoslaviji ogrožala raznarodovalna srbska politika, danes pa ga ogroža angleščina.

“Še posebej je aktualna tema o uporabi slovenščine in angleščine pri predavanjih na univerzah,” je dejal Bajd, ki je prepričan, da bi nenadzorovana uvedba angleščine v visoko šolstvo materinščino prizadela podobno kot “presaditev glave”.

Na prireditvi je spregovorila tudi predstavnica “Civilne pobude v spomin dr. Jožeta Toporišiča” iz Mosteca, ki je povedala, da so njegovi nekdanji sovaščani na jezikoslovčev prispevek slovenskemu narodu zelo ponosni. Zaradi tega so zadnje leto med njegovima rojstnima dnevoma razglasili za Toporišičevo leto, po njem pa so poimenovali tudi osnovno šolo v Dobovi.

Zavidljiva akademska kariera
Toporišič je v začetku deloval kot lektor slovenskega jezika na Filozofski fakulteti v Zagrebu. V tem času je nekaj časa študiral v Hambrugu, kjer je leta 1963 tudi doktoriral iz eksperimentalne fonetike. Leta 1970 je postal izredni profesor za slovenski knjižni jezik, kasneje pa tudi predstojnik katedre za slovenski knjižni jezik in stilistiko. Predaval je tudi na tujih univerzah.

Ž. K., STA