V Evropski uniji živi več kot 80 milijonov ljudi, ki se soočajo z ovirami in diskriminacijo

Romana Tomc, poslanka v Evropskem parlamentu (foto: osebni arhiv).

Tretjega decembra po vsem svetu obeležujemo mednarodni dan invalidov. V Evropski uniji živi preko 80 milijonov ljudi, ki se soočajo z določeno stopnjo invalidnosti, staranje prebivalstva pa pomeni, da se bo ta številka le še višala. Organizacija združenih narodov je mednarodni dan invalidov razglasila prav z namenom opozarjanja na ovire in diskriminacijo, s katero se soočajo invalidni ljudje.

Evropska poslanka Romana Tomc se kot članica Odbora za zaposlovanje in socialne zadeve v Evropskem parlamentu redno sooča z vprašanjem enake vključenosti invalidov na trg dela ter dostopnosti do vseh vrst storitev. “Dostopnost do storitev je nujen pogoj za aktivno in enakopravno udeležbo invalidov v družbi, kot razvita družba pa jim moramo to zagotavljati. Z Aktom o dostopnosti je Evropska komisija določila skupne zahteve glede dostopnosti za nekatere ključne proizvode in storitve, s katerimi bi se invalidom na ravni EU omogočila polna udeležba v družbi. A implementacija tovrstnih predlogov je dolg in zapleten proces, predvsem v tako togi državi, kot je Slovenija. Številna društva v Sloveniji opozarjajo na ovire, s katerimi se soočajo invalidi in prav je, da se njihov glas sliši,” je povedala naša poslanka v Evropskem parlamentu.

“Letos sem organizirala posvet o Aktu o dostopnosti, pred kratkim pa so me v Bruslju obiskali tudi predstavniki društva Sonček – Zveze društev za cerebralno paralizo. Sodelovanje mora biti obojestransko, le tako se bo evropska zakonodaja pravilno odzvala na njihove potrebe,” je poudarila Romana Tomc.

Znakovni jezik bi moral postati eden od uradnih jezikov Evropskega parlamenta
Romana Tomc pa je v Ljubljani obiskala tudi Zvezo društev gluhih in naglušnih Slovenije, kjer si je ogledala njihovo delovanje in se seznanila s številnimi dosežki, ki jih gluhi in naglušni dosegajo na različnih področjih. Pozdravila je njihova prizadevanja za aktivno vključevanje prizadetih oseb in poudarila, da se tudi sama v Evropskem parlamentu zelo zavzema za enakopravno obravnavo: “Prav pred kratkim smo poslanci s komisarko za zaposlovanje in socialne zadeve Marianne Thyssen razpravljali o resoluciji, katera predlaga konkretne spremembe pri uporabi znakovnega jezika v evropskih institucijah. Znakovni jezik bi moral postati tudi eden od uradnih jezikov Evropskega parlamenta!”

“Naj tudi oni vidijo, kako poteka dnevni utrip v Bruslju”
“Z namenom opozarjanja na enako vključenost na vseh področjih pa smo se v naši pisarni odločili, da ponudimo možnost stažiranja tudi prizadeti osebi – z Zvezo društev gluhih in naglušnih Slovenije se dogovarjamo, da na mesečno stažiranje povabimo gluho ali naglušno osebo. Naj tudi oni vidijo, kako poteka dnevni utrip v Bruslju,” je zaključila evropska poslanka Romana Tomc.

M. S.

 • Johan

  EU bodo uničili muslimani, šiptarji in jugovina !

  • FreedomAndDemocracyNOT

   unicl jo bodo liberalci, s svojo nesposobno integracijsko politiko. Ce bi imel ucinkovite integracijske procese, ne bi bilo nobenega problema. Tako pa vsak, ki pride sem, se ne integrira in se pridruzi najblizji kriminalni zdruzbi

 • Artur

  V Evropski uniji živi več kot nekaj milijonov ljudi, ki se soočajo z revščino tako v Evropi pri nas in v evropski Hrvaški ampak nobeden od naših “vrlih ” poslancev in fukcionarjev nima jajc in obraza da bi rekel narodu bobu bob in se soočil z dejanskim stanjem in vzroki za to mizerijo samo lupetajo in si polnijo riti na naš račun za Hrvate je še nekaj upanja obstaja vsaj eden, ki to verjetno ne počne zaradi populizma :http://www.novi-svjetski-poredak.com/2016/12/03/napali-krivog-covjeka-zastupnik-ivan-pernar-dosao-ispred-pucke-kuhinje-snimiti-ljude-koje-je-hrvatska-masonerija-dovela-do-siromastva/
  https://www.youtube.com/watch?v=8TYMD6qoAOI
  https://www.youtube.com/watch?v=nGrMEgtZkTs

 • piko8

  Razkroj EU se je začev tisti trenutek, ko so začeli vabit in srejemati države južno od KOLPE!

 • FRANC3

  Ja, med temi 80 milijoni je približno 1,5 milijona Slovencev. Slovenci plačujemo davke (od leta 2014 so jih nam blagohotno povišali za 2 %, lahko bi jih za 10% pa bi bili vseeno tiho), Lenuhi, begunci in Cigani pa prejemajo podpore. Zato, da nič ne delajo.

 • Shalalabayzer

  Številka je mnogo, mnogo višja…prišteti je potrebno še vse ljudi, ki podpirajo močne republike in imajo konservativen svetovni nazor.

 • Olga

  Vsi ti ljudje si želijo, kljub svoji oviranosti na določenih področjih, biti samostojni in enakovredni v svojem človeškem dostojanstvu vsaj neki družbeni sredini!
  Ne želijo si miloščine! Prav bi bilo, da jim pristopimo s posluhom in empatijo in jim poskušamo pomagati, da se kreativno vključijo v družbo!
  Denar, ki ga zmečemo za nehvaležne dijaške horde, ki jih uvažamo mimo volje državljanov, bi bil koristno porabljen!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!