fbpx

V katerem Mariboru živi župan Fištravec? O izginotjih študentov povsem hladnokrvno

Pogrešani Domen Simonič in Andrej Fištravec, župan Maribora. Foto: Facebook/STA

Duhove Štajerske te dni buri novo izginotje mladega študenta. A kot se zdi, so po treh izginotjih in dveh najdenih truplih v reki Dravi vznemirjeni le prebivalci – župan je hladnokrven. “Varnostna situacija v Mariboru je v zadnjih dveh letih stabilna oziroma se izboljšuje,” je uradni komentar župana Maribora Andreja Fištravca, ko smo ga povprašali, kako komentira izginotja študentov.

Naše vprašanje, kako bo ukrepal kot župan Maribora, je ostalo neodgovorjeno. Zanimalo nas je tudi, kako komentira dejstvo, da so se v iskalnih akcijah samoiniciativno organizirali številni Mariborčani; prostovoljno so na pomoč priskočila tudi različna društva. Fištravec je zapisal, da “se niso pojavili iz iniciative, ampak v okviru sistema civilne zaščite oziroma Službe za zaščito in reševanje.” Ali se župan o tem ni dovolj pozanimal ali pa se spreneveda – to namreč ne drži. Prav tako je pozabil na desetine ljudi, ki so se na poziv Domnovih staršev in prijateljev udeležili vseh organiziranih iskalnih akcij v preteklem tednu.

Potapljači v Dravo v nemogočih razmerah, župan o tem niti besedice
Bojan Majcen, predsednik potapljaškega kluba Pro Dive, nam je povedal, da so bili člani njegovega kluba tam popolnoma prostovoljno, prav tako je klub brezplačno zagotovil potrebno opremo. “Mi se vedno udeležujemo takšnih akcij, ne potrebujemo nobenega vpoklica – tako kot ga tudi sedaj nismo imeli. V petek zvečer ob 19.30 me je poklical prijatelj, naslednje jutro pa je že stekla akcija,” razlaga Majcen. Razmere v vodi so bile zelo težke, saj je imela Drava močan tok in izredno slabo vidljivost, zato so v vodo poslali 11 najbolj izkušenih inštruktorjev potapljanja omenjenega kluba. Žal sreče pri iskanju tokrat niso imeli.

Klub Pro Dive je lani januarja organiziral iskalno akcijo pogrešanega študenta Klemna Lenka – ravno oni so njegovo truplo tudi našli. “Mi Dravo zelo dobro poznamo, zato smo že takrat natančno vedeli, kje iskati,” nam je povedal Majcen in ob tem pojasnil, da so imeli člani kluba na dan iskalne akcije pogrešanega Klemna skupno kosilo, na katero so povabili tudi župana Fištravca. Ta se na njihovo povabilo ni odzval, od njega niso prejeli niti zahvale za vložen – tudi takrat prostovoljni – prispevek.

Še tisti, ki so v sistemu uprave za zaščito in reševanje, niso dobili sklica
Darinka Lečnik Urbancl iz kinološkega društva za reševalne pse Reps Maribor je za portal Maribor24 pojasnila podobno zgodbo. Iskalne akcije z reševalnimi psi, ki pomagajo pri iskanju ljudi, so se prav tako udeležili prostovoljno: ”Mama nas je včeraj prosila za pomoč. Mi smo sicer neuradno tukaj, čeprav smo v sistemu civilne zaščite in pa tudi v sistemu uprave za zaščito in reševanje, vendar uradnega sklica nismo dobili. Smo se pa sami sklicali in smo na željo mame potem tudi predlagali, da gremo morda preiskat še desni breg reke Drave oziroma nabrežje pri Studenškem gozdu,” je pojasnila.

Mariborčani angažirani, župan hladnokrven
Iskanje Domna je že od samega začetka prežeto z negotovostmi. Najprej je oče medijem priznal, da se je moral policiji lagati, da ima sin samomorilna nagnjenja, saj brez tega niso želeli začeti z iskalno akcijo. Društva in klubi, ki so v registru Uprave za zaščito in reševanje ter v reševalnih akcijah običajno sodelujejo, pa očitno niso dobili niti sklica. Obupana starša še vedno nadaljujeta z iskanjem, ob tem pa vse prosita za pomoč – tako z informacijami kot z iskanjem.

Ko bi pričakovali, da bo župan štajerske prestolnice ponosen vsaj na občane, jih ta hladnokrvno prezre. Zdi se, da so ob policiji, ki preverja možne sledi, najbolj aktivni Domnovi najbližji, ki vsak dan organizirajo iskalne akcije. Mama je med drugim na družabnem omrežju Facebook pred nekaj dnevi zapisala ganljivo sporočilo, v katerem se je zahvalila vsem prostovoljcem, ki ji neutrudno pomagajo pri iskanju njenega sina.

Anja Dangubič