V Krimski jami pri Borovnici izkopali posmrtne ostanke 26 umorjenih ljudi

Foto: Jamarsko društvo Borovnica

Krimska jama je bila v času druge svetovne vojne, natančneje leta 1942, prizorišče številnih zločinov vodstva partizanskega bataljona Ljube Šercerja predvsem nad civilisti, pa tudi nad posameznimi partizani.

Trenutna izkopavanja pričajo, da je Krimska jama svoji funkciji služila tudi v letih po vojni. O morišču je bilo vse od njenega odkritja jeseni 1942 pa do danes spisanih na desetine prispevkov.

Leta 1990 je bila ob jami prva spravna slovesnost, domačini pa so tam postavili kapelico po načrtih Franceta Kvaternika in mogočno razpelo, delo umetnika Staneta Jarma.

Naredili so pomemben korak
Pred nekaj leti je občinski svet Občine Borovnica soglasno sklenil, da je skrajni čas za pokop vseh mrtvih na ozemlju občine in za iznos posmrtnih ostankov umorjenih iz Krimske jame namenil tudi del proračunskih sredstev. Ustrezno pomoč je tedaj obljubila tudi Občina Cerknica, župnija Begunje pri Cerknici pa primerno mesto za pokop umrlih. Družine domnevnih žrtev so bile o nameravanem izkopu obveščene preko javnega poziva v Družini 1. decembra 2013. Vsi sorodniki domnevnih žrtev, ki so se oglasili, so se strinjali s tem, da se posmrtni ostanki žrtev pokopljejo v skupnem grobu na pokopališču v Begunjah pri Cerknici.

Moči so strnili številni ljudje in institucije
Po začetnih zapletih so dela konec leta 2015 vendarle stekla. Vlada RS je dala soglasje k prekopu žrtev, Komisija Vlade RS za reševanje vprašanj prikritih grobišč je zagotovila sredstva za pokop in DNK-preiskave, vodstvo projekta pa je Občina Borovnica zaupala Jamarskemu klubu Borovnica. Slednjemu so na pomoč – najsi bo finančno, fizično ali s strojno pomočjo pri transportu, izvleku in sortiranju – priskočili še Jamarsko društvo Rakek, Jamarsko društvo Logatec, Jamarsko društvo Ajdovščina, Turistično in planinsko društvo Borovnica ter številni domačini iz Borovnice, Zabočevega in Zavrha. Pri izkopu posmrtnih ostankov sodeluje tudi stroka: arheologi Anton Velušček, Uroš Košir in Martina Kocmur ter sodelavec Inštituta za raziskovanje Krasa iz Postojne Andrej Mihevc.

Našli posmrtne ostanke 27 ljudi
Izkop še vedno ni zaključen. V štirinajstih delovnih dneh, ki so jih prostovoljci prebili v Krimski jami in ob njej, pa so iz grobišča izvlekli že 29 kubičnih metrov različnega materiala. Med njim so bili pomešani fragmentirani skeletni ostanki 26 ljudi. Domačin, ki je obiskal delovišče, pa je prostovoljce napotil še k bližnjemu manjšemu breznu (Jama pri Rotovi skali), kjer je bil najden in iznesen še en skelet. Vsi posmrtni ostanki so po vsaki delovni akciji prepeljani na varno v župnišče v Begunjah pri Cerknici, so sporočili iz Jamarskega kluba Borovnica.

M. P.