fbpx

V Ljubljani bo sin Otta Habsburškega potrdil nove viteze

Foto: epa

V Ljubljani je danes imenovanje novih vitezov viteškega reda sv. Jurija evropske hiše Habsburg-Lothringen. Spektakel bo prava paša za oči, saj bodo nadvojvodo Georga Habsburg-Lothringena s kočijo in spremljujočo konjenico popeljali od hotela Union mimo Prešernovega trga na Kongresni trg.

Danes je Ljubljana odeta v slavnostne barve. Na Kongresnem trgu bo nadvojvodo Georga Habsburg-Lothringena pričakalo 300 članov viteškega reda iz srednje Evrope. Vitezi z Georgom Habsburškim na čelu se bodo nato podali proti uršulinski cerkvi, kjer bo potekala maša, po njej pa sprejem kandidatov v viteški red. Povorko vitezov bo spremljala godba, ki je izključno v ta namen prišla z Dunaja. Red sv. Jurija – evropski red hiše Habsburg-Lothringen je sicer edini monarhični viteški red v Sloveniji in mu načeluje glava hiše Habsburg-Lothringen.

51-letni Georg Habsburg-Lothringen je sin Otta Habsburškega, vodje habsburške dinastije in sina zadnjega madžarskega kralja Charlesa četrtega. Bil je tudi predsednik Rdečega križa na Madžarskem, imenovan pa je bil tudi za izrednega ambasadorja v Evropskem parlamentu. S soprogo imata tri otroke. Na fotografiji Otto Habsburški drži svojo vnukinjo Sofio Habsburško. Poleg sta njegov sin Georg in Georgova soproga Eilika.

Po slovesnosti se bodo vitezi zopet preselili na Kongresni trg, kjer se bo moč tudi fotografirati z njimi. Kasneje pa se bo povorka vitezov sprehodila še po Ljubljani, in sicer mimo magistrata čez Šuštarski most v Mestni muzej. Vitezi bodo sicer v Ljubljani ostali cel dan, saj imajo popoldne zasedanje konvencije viteškega reda v Grand hotelu Union, zvečer pa sledi še gala večerja.

M. S.