fbpx

V soju svečk ob judovskem prazniku hanuka

Foto: STA

Ob zaključku osemdnevnega judovskega praznika hanuka, ki je letos potekal vse od 6. decembra, bodo danes v Ljubljani v ta namen javno prižgali svečke. Prireditev s kulturno noto bo pred Judovskim kulturnim centrom v Ljubljani. 

Hanuka je judovski praznik luči, ki ga konec novembra ali na začetku decembra Judje po vsem svetu praznujejo kar osem dni. Letos se je začel 6. decembra po sončnem zahodu. V ta namen bodo danes pred Judovskim kulturnim centrom v Ljubljani javno prižgali svečke.

Prireditev pripravljajo Judovski kulturni center Ljubljana, Judovska skupnost Slovenije, veleposlaništvo Izraela in Mini teater. Prireditve naj bi se poleg vernikov udeležili tudi kulturniki, politiki in predstavniki tujih ambasad.

Legenda o oljčnem olju
Hanuka obuja spomin na ponovno vzpostavitev delovanja jeruzalemskega templja v 2. stoletju pred našim štetjem. Po legendi je v zalogah ostalo le za en dan oljčnega olja, ki je nujno potrebno za opravljanje tempeljskega bogoslužja. A olje je zadostovalo za vseh osem dni, tako da so lahko priskrbeli nove zaloge, kar so Judje razumeli kot čudež.

Praznik obdarovanja
Praznik, podobno kot krščanski božič, vsako leto mine v znamenju obdarovanja bližnjih. Hanuka se vsako leto prične 25. kisleva po hebrejskemu koledarju, kar po gregorijanskemu koledarju navadno pade na konec novembra ali začetek decembra.

M. G., STA