V Sloveniji mediji krčijo stroške in odpuščajo zaposlene, Washington Post zaposluje nove sodelavce

Fotografija je simbolična (foto: STA).

Washington Post bo v prihodnjem letu v uredništvu zaposlil okrog 60 novih sodelavcev. Časopis posluje letos z dobičkom, prihodke z digitalnimi oglasi so podvojili, za 75 odstotkov se je povečalo število naročnikov.

V letu 2017 bo imel Washington Post v uredništvih zaposlenih 750 ljudi, kar ga bo po tem kriteriju uvrstilo na tretje mesto med časopisi in mediji za Wall Street Journalom, ki ima 1500 zaposlenih, ter New York Timesom s 1307 zaposlenimi v uredništvu. USA Today jih ima 450. Izdajatelj in glavni izvršni urednik Fred Ryan je zaposlene obvestil, da bodo dodatno vlagali tudi v digitalne vsebine oziroma spletno izdajo časopisa predvsem na prenosnih elektronskih napravah. Letos so imeli na mesec povprečno 100 milijonov obiskov spletnih strani. K branosti časopisa je po poročanju STA pripomogel tudi novoizvoljeni predsednik ZDA Donald Trump, o katerem so obširno pisali. Trump je začasno prepovedal dostop njihovim novinarjem.

Časopis Washington Post je pred tremi leti prevzel ustanovitelj Amazona, Jeff Bezos, in sporočil, da mu gre le za to, da ohrani pri življenju legendarni ameriški časopis, v uredniško politiko pa se ne bo vpletal in tako se je tudi zgodilo. S svežim denarjem so se osredotočili na raziskovalno novinarstvo, v prihodnjem letu bodo ustanovili še eno posebno raziskovalno ekipo za ‘hitro posredovanje’ s šestimi novinarji.

O zaposlovanju v medijih v Sloveniji žal podobnih veselih sporočil ni. Do leta 2014 je bilo odpuščanje redno zaposlenih novinarjev prej izjema kot pravilo. Medijske družbe so zaposlenost krčile  z upokojevanjem. Hkrati so ohranjale obseg medijskih vsebin tako, da so zaposlovale pogodbene sodelavce z enakimi obveznostmi, kot jih imajo redno zaposleni, a z neprimerno manjšimi pravicami in plačilom. Do odpuščanj prihaja zaradi padanja naklad, kar se dogaja tudi po svetu. Res pa je, da padanje branosti, poslušanosti ali gledanosti na Zahodu še zdaleč ni tako strmo, kot je v Sloveniji.  Na ministrstvu za kulturo, kjer na podlagi razpisa sofinancirajo medijske vsebine, ocenjujejo, da medijev v Sloveniji še ni preveč. Je pa pozornost ciljne publike razporejena morda nekoliko neenakomerno, kar pomeni tudi manj priložnosti za kvalitetnejše novinarske kadre. Mediji morajo v sodobnem svetu tekmovati za pozornost končnih uporabnikov z vedno širšim spektrom ponudbe na različnih platformah, čeprav imajo porabniki medijskih vsebin vedno manj prostega časa. Kakovostne in zahtevnejše vsebine so pogosto zapostavljene v poplavi ponudbe z vseh strani, ki tekmujejo za pozornost javnosti. To želijo spremeniti v novem zakonu o medijih.

Branka Jurhar

 • RATATA

  Ameriški novinarji se že bojijo, da jih bodo v boju za službe izrinili slovenski, saj se mnogi naši sposobni novinarji in novinarke že dogovarjajo za razgovore za delo v Washington Post. Med drugimi Jelena Aščić, Mojca Pašek Šetinc, Helena Milinković, Erik Valenčič, Sandra Bašić Hrvatin in drugi. Za poročevalca z bližnjega vzhoda pa se WPgrebe za Boštjana Videmška, če so te informacije pravilne.

  • Vrhovni sodnik

   HA,HA,HA, čista + 10.

 • AlojzZ

  Berem: “To želijo spremeniti v novem zakonu o medijih.”

  Ha! Z zakonom nad ekonomijo! Kje smo že to videli? In videli tudi, kako se to konča?

 • Kat Wilson

  Pri nas bi ziher odpuščali na veliko. Sploh RTV. Izven RTV pa je 99% trači, ki so škoda papirja. Do sedaj sem zasledila le par uporabnih revij, ena izmed njih je POMAGAJ SI SAM, drugih par pa so razni recepti, zdravstveni nasveti itd.

 • tohuvabohu

  Kam je izginila žižkologinja Jela Krečič? Brez Jele ni Dela!

 • PIA PlA

  Danes je Tepežni dan, ki ga pri nas praznujemo 28 decembra, imenujemo ga lahko tudi: pametva, tepežnica ali tudi dan nedolžnih otročičev.
  Na tepežni dan prevzamejo oblast otroci (tudi po srcu) in se vsaj enkrat na leto maščujejo odraslim za prejete udarce. Če bi bili slovenski novinarji kaj vredni, bi že včeraj o tem obvestili vse slovenske otroke, pa naj dobi nekaj krepkih po puklu ministrica – kradljivka otrok še preden pade mrak.

 • tarantela

  Časopis Washington Post je privat cajtng. Enako lahko tudi pri nas privatnik osnuje svoj medij, na voljo vam je, lepo prosim. In boste lahko veliko in na novo zaposlovali. Ampak vic je v tem, da se cajtng prodaja ljudem, če ga nočejo kupovat, gre kšeft v maloro. Tukaj ni pomemben sistem, ampak čisto navadna kapitalistična štacuna.

 • Unikatna

  Naj tudi novinarji okusijo zavod za zaposlovanje…

  • Olga

   Zanimivo, tistih 571 je vpilo do neba, kako jiim Janša omejuje svobodo “izražanja”, pa ni bil nihče odpuščen!?
   Od leta 2014, ko jih res odpuščajo “naši”, pa so srečni in zadovoljni, pa še nič ne vpijejo!??

 • Anton

  rtv ima cca 2000 zaposlenih(uradno!. najbrž krepko več, če upoštevamo še zunanje “mešalce megle”), od tega vsaj polovica bi lahko šla na kraj kjer se končajo sanje, podobno pri ostalih medijih

 • garfi

  so tile sesuvali Trumpa ?

 • dr Janez Sveti

  Koliko je redno zaposlenih novinarjev na novatv.si ?
  Dr Janez Sveti bogataš

 • samotoje

  Washington post je pa prišel kot naročen. Vsi naši brezposelni novinarji se bodo tam lahko zaposlili. Za nedoločen čas.

 • hle

  Glede na to da je raziskovalno novinarstvo izumrlo še Miro Petek odkar je malo presedel v parlamentu ni več tisto kar je bil je za naš medijski prostor dovolj nekaj dobrih prevajalcev poudarek dobrih da bodo znali pravilno prevesti kar bodo povedali naši gospodarji da ne bo nejasnosti pa še malo novic od branjevk na plac in evo ti medij ne vem če smo si Slovenci to ravno zaslužili

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!