fbpx

Pahor bo red za izredne zasluge posthumno vročil Jožetu Pučniku

Dr. Jože Pučnik

Ob koncu svojega desetletnega predsedniškega mandata bo Borut Pahor v ponedeljek posthumno vročil red za izredne zasluge Jožetu Pučniku. Pučnika je po smrti junija 2006 z redom za zasluge odlikoval že predsednik Janez Drnovšek, a družina pokojnega Pučnika odlikovanja doslej ni želela sprejeti. Odlikovanje bo zdaj prevzel Gorazd Pučnik, sin Jožeta Pučnika, so sporočili iz urada predsednika republike.

Z redom za izredne zasluge za njegov življenjski prispevek k demokratizaciji, osamosvajanju in mednarodnemu priznanju Slovenije je Pučnika Drnovšek odlikoval ob 15-letnici samostojnosti naše države. Odlikovanje je bilo pozneje razstavljeno na častnem mestu v Predsedniški palači, v dvorani, ki jo je predsednik Pahor poimenoval po Pučniku. Odločitev o poimenovanju dvoran po štirih očetih slovenske politične pomladi in državnosti, Francetu Bučarju, Janezu Drnovšku, Ivanu Omanu in Jožetu Pučniku je Pahor sprejel ob 25. obletnici plebiscita, 26. decembra 2015, kot izkaz hvaležnosti in počastitve spomina nanje ter njihove zapuščine.

To je že druga podelitev odlikovanj, ki kaže na pomiritev ostrih konfliktov iz preteklosti. Že prejšnji teden je Pahor podobno ponovno predal odlikovanja Zlati častni znak svobode Igorju Bavčarju, Janezu Janši, Jelku Kacinu, Lojzetu Peterletu in Dimitriju Ruplu. V imenu pokojnega Bučarja je odlikovanje sprejel njegov sin, Janez Bučar. Bavčar, Janša, Kacin, Peterle in Rupel so odlikovanja, ki jim jih je po osamosvojitvi nameraval predati Milan Kučan, zavrnili z odprtim pismom, ki so ga vsi podpisali in uradu predsednika republike takrat tudi vrnili listino ter znak.

Vidni predstavniki slovenske osamosvojitve – Igor Bavčar, Janez Janša, Jelko Kacin, Lojze Peterle in Dimitrij Rupel ter Janez Bučar v imenu pokojnega Franceta Bučarja so od predsednika republike Boruta Pahorja sprejeli leta 1993 vrnjena odlikovanja Zlati častni znak svobode. (Foto: STA)

Na slovesnosti v predsedniški palači, na predvečer dneva samostojnosti in enotnosti, so odlikovanja prejšnji teden sprejeli in ob tem sporočili: “Ob jubileju osamosvojitve smo glede na vse okoliščine nastanka naše države in žrtve, ki so bile zanjo žrtvovane, v dialogu s predsednikom izrazili pripravljenost, da sprejmemo vrnjena odlikovanja s spoštovanjem do slovenske države. Zadovoljni smo, da je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor sprejel predlog, da se v tej luči zdaj to zgodi.”

Peter Jančič, Spletni časopis