fbpx

V sodnih postopkih je kar 90 odstotkov otrok dodeljenih materam; očetje zahtevajo skupno skrbništvo

Društvo za otroke, očetovstvo in resnico opozarja na problematiko nerazumno dolgih ločitvenih postopkov, katerih posledica je, da imajo otroci z očeti velikokrat omejene stike. Kot opozarjajo, so v 90 odstotkih sodnih primerov otroci dodeljeni materam, kar po njihovem mnenju odpira možnost za psihično nasilje in manipuliranje z otroki. 

Statistika v Sloveniji pravi, da je le 20 odstotkov ločitev sporazumnih, 80 odstotkov pa se rešuje v sodnih postopkih. Izmed teh je v kar 90 odstotkih primerov otrok dodeljen materi. Kot opozarjajo na Društvu BOOR – Beseda za otroke, očetovstvo in resnico, odpira takšna neuravnoteženost možnosti za psihično nasilje in manipuliranje z otroki.

Nekatere mame se po navedbah društva poslužujejo tudi lažnih ovadb in nasilja nad materami in otroki, v teh primerih pa sodišče velikokrat odredi prepoved stikov. Številne države pa imajo, kot navajajo v društvu, za to boljšo rešitev. Za ureditev odnosov med nekdanjima partnerjema poznajo skupno skrbništvo. Pri tem bi, kot predlagajo, sodišča starše morala napotiti na obvezne programe strokovne pomoči starševske komunikacije.

Kot poudarja eden od članov društva Matej Zaplotnik, prihaja več kot tri četrtine otrok, ki so nastanjeni v vzgojnih zavodih v Sloveniji, iz družin z ločenimi starši. ”Če ni ustrezne podpore družini v času ločitve, je to lahko dolgoročno tudi zelo drago za državo. Pri otrocih se začnejo pojavljati čustvene in vedenjske težave, v najslabših primerih pa ti otroci iščejo potrditev s kriminalnimi dejanji in iskanjem potrditve na neprimeren način,” so še zapisali v izjavi za javnost.

M. G.