V spomin in opomin: minilo je 66 let od sežiga božjega služabnika škofa Vovka

Doprsni kip nadškofa Antona Vovka. (Foto: STA)

Božji služabnik Anton Vovk se je rodil 19. maja 1900 v Vrbi na Gorenjskem v isti sobi kot sto let prej njegov prastric France Prešeren. Božja previdnost je hotela, da je 15. junija 1945 nasledil po krivici preganjanega dr. Gregorija Rožmana. V škofa je bil posvečen 1. decembra 1946, umrl je v Ljubljani, 6. julija 1963.

Škof Vovk je prevzel vodenje ljubljanske škofije v najtežjih časih za Cerkev na Slovenskem. Dolgotrajna nočna zasliševanja, nagajanja na vsakem koraku, prepovedi birmanja in obiskovanja vernikov so obrazi skrajnega sovraštva nove oblasti do škofa Vovka, ki je svoj vrhunec doseglo z zločinskim zažigom škofa Vovka na postaji Bršljin v Novem mestu. Škof Vovk se je 20. januarja skupaj s spremstvom iz Ljubljane z vlakom odpeljal proti Novemu mestu, da bi v župniji Stopiče blagoslovil obnovljene orgle.

Mučenec za Cerkev in slovenstvo
Tako je trenutke groze v spominih opisal škof Vovk: “Zagorel je bencin, s katerim sem bil polit, od dna suknje in velikanski plamen je segal preko glave. Modri in smrdeči zublji so plapolali okoli moje glave, divjaki so se pa umaknili v polkrog in divje kričali: ‘Zgori, hudič! Crkne naj hudič!’ Trenutki so bili grozni. Če bi mi tudi kdo hotel kaj pomagati, bi mu divjaki ne pustili, tako so bili divji.” Škof je zbral dovolj prisebnosti, da si je z rokavicami na rokah hitro odpel gorečo suknjo, jo slekel in odvrgel. Vratni kolar iz celuloida, ki je tudi že gorel, je zagrabil z volneno ovijačo in ogenj zadušil. Surovost množice pa ni pojenjala, kot v transu je skandirala: “Zgori, crkne naj hudič!”

V vagon je nato vstopil miličnik, ki je škofa napotil v čakalnico z obljubo, da ga bo zavaroval pred množico. Kalvarija se je tam nadaljevala, saj je množica izmučenega škofa prisilila, da je stopil na mizo, kjer so ga zasramovali. Uro in pol po prihodu vlaka na postajo je prišla UDV in škofa napotila nazaj na vlak, češ da ga bodo varovali pred demonstranti. Ti so nato ovirali prihod zdravnika, pozneje pa tudi avto, s katerim so hoteli škofa prepeljati v bolnišnico, tako da se je le z najosnovnejšo zdravniško oskrbo moral z vlakom vrniti v Ljubljano in šele nato poiskati zdravniško pomoč. Vse dogajanje v Novem mestu je trajalo kar štiri ure in pol, pri čemer nihče, niti policija niti organi UDV, ni izvedel nobenega ukrepa zoper naščuvano in razjarjeno množico. S tem pa preganjanja še ni bilo konec. Ko se je zaradi opeklin zdravil v bolnišnici in bil zaradi posledic večkrat napol nezavesten, ga je na bolniški postelji dvakrat zasliševala UDV.

Resnica nas bo osvobodila
Na simpoziju o škofu Antonu Vovku je zgodovinar dr. Stane Granda postregel z dokazi, da je zažig pripravila in vodila partija, in ne njeni samovoljni posamezniki, in da pravi akterji niso bili nikoli kaznovani, ampak nagrajeni s službenim napredovanjem. Ugotavlja: “Svojevrstna sramota Slovenije kot pravne države je dejstvo, da moramo o pobudnikih in naročevalcih napada še vedno ugibati. Še vedno so živi ljudje, ki o tem vedo iz prve roke in bi lahko vse zadovoljivo pojasnili.” Organizatorji zažiga niso bili nikoli kaznovani, še več, oblast se jim je za njihovo dejanje v poznejših letih bogato oddolžila.

Tako je o škofu Vovku zapisal upokojeni ljubljanski nadškof Anton Stres:
“Kdor prebira njegove spomine, v katerih opisuje, kaj vse je moral doživeti in pretrpeti, občuduje njegovo vedrino in pogum. Notranjo moč je črpal iz mirne vesti in povezanosti z Učiteljem, ki je vse to pretrpel pred njim in ki je svoje učence na to velikokrat pripravljal: “Spominjajte pa se besede, ki sem vam jo rekel: ‘Služabnik ni večji ko njegov gospod.’ Če so mene preganjali, bodo preganjali tudi vas. … Vse to vam bodo storili zaradi mojega imena, ker ne poznajo njega, ki me je poslal” (Jn 15,20).”

Franci Donko

 • sprehajalec

  #Uro in pol po prihodu vlaka na postajo je prišla UDV in škofa napotila
  nazaj na vlak, češ da ga bodo varovali pred demonstranti. Ti so nato
  ovirali prihod zdravnika, pozneje pa tudi avto, s katerim so hoteli
  škofa prepeljati v bolnišnico, tako da se je le z najosnovnejšo
  zdravniško oskrbo moral z vlakom vrniti v Ljubljano in šele nato
  poiskati zdravniško pomoč. Vse dogajanje v Novem mestu je trajalo kar
  štiri ure in pol, pri čemer nihče, niti policija niti organi UDV, ni
  izvedel nobenega ukrepa zoper naščuvano in razjarjeno množico.#

  Temu levičarji rečejo kontrolirani srd ljudstva. Z dobrohotnim opazovanjem in muzanjem oblasti. Tako so filo faks študenti konec 60tih let “spontano” protestirali, ko je Mobutu sese Seko v Kongu strmoglavil socialističnega Lumumbeja. Danes so ti protestniki učitelji na Dolančevih Faksih.

  Tko bodo levičarji spontano vstali, če bo nekdo strmoglavil voznika avtobusa, Maduro.

  • samotoje

   Bistvo je v tem, da je vse skupaj “spontano”. Na mojem seznamu je ta beseda ena od najbolj zlorabljenih v slovenščini.

   • Milan Muhič

    19.1.2010 sem Poslal na Družino takratne moje izsledke o zažigu škofa Antona Vovka. “Novomeški komunisti so sprejeli sklep, da se prepreči škofova namera, da bi 20.1.1952 blagoslovil obnovljene orgle v Stopičah. Za ta atentat, zažig so bili zadolženi trije zagrizeni skojevci in sicer Avgust F., Gustelj M., in Grad-Kijev, kateri je kasneje živel v Mariboru. Scenarij pa je bil, da se ga polije z benzinom, za kamoflažo pa so pripeljali več ljudi, da bi se tako lažje prikrilo prave atentatorje in s parolo, “ubi ga, crkne naj!” Takratni udbaš Valentin S. živeč v N.M doma iz Poljščice na Gorenjskem, spomeničar 41, pa se izpove maja 1999. Francetu N. iz Vidma, kakšen načrt je imela takratna udba, s čimer je bil seveda podrobno seznanjen njen šef Rado T., kakor tudi ljudska milica, katere naloga pa je bila, da aretira nekaj ljudi, med katerimi seveda ni bilo akterjev atentata. Tako so aretirali tudi škofovega spremljevalca bogoslovca Petra Šetino, katerega so že pretepli soudeleženci atentata. Vse to je tedaj spremljal tudi železničar Jože Š. rojen 1932. Eden od teh atentatorjev je bil kasneje direktor velike tekstilne tovarne v NM.
    Nekaj podobnega se je škofu Vovku dogajalo že v sredo, 27.8.1947. v župnišču v Dolenskih toplicah, kjer je bil na revmatičnem zdravljenju. V poznih večernih urah je prihrumela novomeška skojevska divjad, vdrla v župnišče v prvo nadstropje, kjer so zmerjali in poniževali škofa vse do tedaj, ko je le ta stopil do njih rekoč, kaj sem storil, kaj želite od mene in, ko jim je obrazložil, da je zaveden Slovenec in, da se je rodil v isti kambri kod pred 100 leti dr. France Prešeren, se je ta drhal počasi le odpeljala.

    • samotoje

     Tole bi morali v šolah mulariji razložiti.

 • luckyss

  Spet vas muči slovenski jezik, kljub temu, da vam je domoljubje in domača beseda stalno na “repertoarju” ..
  Sežig se sicer dogaja v krematoriju (kot pri vašem poveljniku Hitlerju) in pomeni izvršeno dejstvo…
  Poskus zažiga pa je nekaj povsem drugega….
  Pa kaj bi to ovcam razlagal….sem vam povedal zgolj zato, da v bodoče morda ne boste v sramoto slovenski besedi…
  Sicer pa obstoja tudi večerni tečaj opismenjevanja v slovenskem jeziku…primeren za “begunce” in očitno tudi za vaše “novinarje” ;))

  • if

   luckyss, vi ste mentalno hudo prizadeta oseba!

   • luckyss

    Kot običajno vas dejstva zabolijo in potem je takšen odgovor že standardni odraz nemoči…

    • if

     luckyass: “Sežig se sicer dogaja v krematoriju (kot pri vašem poveljniku Hitlerju)”

     Sežig izvajamo tudi v štedilniku. Temperature so pomembno nižje, rezultat so pepel in dimni plini, v tem oziru kot v krematoriju, le setava izhoda je nekoliko drugačna.
     Hitler je bil Stalinov (Kominterna) in Titov (Kominterna) kolaborant.

     • luckyss

      Torej ste bili belogardisti Titovi in Stalinovi prijatelji ter tovariši…
      Ne vem zakaj se sedaj ne prebavljate ;)

     • if

      Vi in vam podpobn ne prebaljavljate zgodovinskega dejstva “Tito je bil prakolaborant nacistov”.
      MI, svobodno misleči, poudarjamo dejstva, ki so bila doslej prikrita.
      Prebaljanje, ta rermin uporabljate, ni stvar razmišljanja!

     • luckyss

      Če bivše Hitlerjeve kolaborante vodi najbolj skrajen Titov “omladinac”, bi menda lahko bili bolj strpni med sabo glede na to, da izhajate iz istega govna…

     • if

      JJ je Titovo doktrino zavrgel v letu 1987 ali 1988, pred padcem berlinskega zidu.
      Tega niso zavrgli Tito, Kardelj, Pahor, Cerar ….

     • luckyss

      Načelnosti ne moreš izbirati, razen, če si nenačelen, torej po vetru obračajoč..
      Mi je nekoč dejal pokojni Ivek …”Boj se tistih, ki se po vetri obračuvljejo… tisti so naj tahujši”…..In takšni so ga tudi ubili..
      Svojat sprevržena…

     • if

      Na osnovi komunističnih laži sprejeta drža posameznikas je sama po sebi nična, ker sloni na laži, ki sta jo kot resnico posamezniku oblastno uzurpirano dozirala in stregla komunstićna lažnjivcca Ttio, v SRS Kučan …!
      Danes med te lažnjivce sodijo levičarski mediji ….

     • pupa

      Za govno imamo lepo slovensko besedo DREK . za tebe pa lepo slovensko ime DREKAČ. Drugega si ne zaslužiš, najprej se slovenščine nauči sam nato uči druge.

     • luckyss

      SSKJ
      góvno -a s (ọ́) 1. neprebavljeni delci hrane, ki jih organizem izloča skozi črevo, zlasti pri živalih: brskati po govnu; gnojiti z razredčenim govnom; kozje govno; govno in seč 2. nizko malo vreden, nepomemben človek: ne razburjaj se zaradi takega govna ♪

      Toliko o tvojem poznavanju “slovenštine”!
      ;)

     • sprehajalec

      Belogardisti je izraz boljševiške revolucije. V resnici so sami sebe imenovali Antikomunisti…

    • etrusk

     Bom pa tega cepca vseeno vprašal , vem da ne bom dobil odgovora.
     Kdo je zgradil stavbe koncentracijskih taborišča, krematorije, za sežiganje JUDOV -ujetnikov , Ter kdo je prvi pošiljal v te taborišča Lude-letnike in jih sežigal-moril. Pa še to , koliko Judov je bilo v Nemčiji leta 39 in koliko jih je bilo leta 45????

  • Franc Šink

   Ali se “repertoar” ne da napisati v slovenskem jeziku ?

   • luckyss

    SSKJ
    repertoár -ja m (ā) 1. skupek gledaliških, glasbenih del, ki se izvajajo v eni sezoni: sestavljati repertoar; uvrstiti dramo, opero v repertoar; bogat, sodoben repertoar; repertoar naših gledališč je letos zelo zanimiv / železni repertoar gledališka, glasbena dela, ki se zaradi svoje umetniške vrednosti, priljubljenosti izvajajo več sezon ∙ žarg., gled. dati dramo na repertoar izvajati, uprizarjati jo // vloge, skladbe, ki jih obvlada kak igralec, glasbenik: pevec, pianist z zelo širokim repertoarjem; značilnosti igralčevega repertoarja 2. knjiž. količina, kakovost stvari iste vrste, v kateri se je mogoče odločiti; izbira: bogat repertoar izraznih sredstev / figure iz beneškega slikovnega repertoarja 3. ekspr., z rodilnikom množina različnih stvari iste vrste: bogat repertoar čustev in razpoloženj; širok repertoar možnosti ♪

    • if

     Repertoar=Nabor

     • luckyss

      Nabor ste imeli ko vas je Hitler vpoklical..

 • Janez

  Danko bi tudi zažgal vse homoseksualce, čeprav je on isti.

  • if

   Janez, kadar odstrete svoje misli, sebe izražate kot tepca.

   • To ni naš Janez.
    To je TROL, ki je Janezu ukradel uporabniško ime.

    • if

     Hvala [email protected]
     Pravemu janezu se opravičujem!
     Kukavico v osebi neavtoriziranega janeza imenujem hinavec!

  • Steiermark

   a tukaj govoriš o tvoji “danki”?

  • pupa

   V tvojo danko si vtakni petardo in jo aktiviraj, efekt bo fenomenalen.

 • učko

  Menda je zaspal na vlaku, al’ se je pa delau da spi, ker ni imel karte. Pa so mu dal mal “bicikel vozit”, kot se temu reče, da spečemu med prste zataknejo mal skret papirja in zažgejo. Po noči je to videti zelo veličastno, podnevi pa niti ne, za to so ga še mal polil z bencinom, da je biu efekt večji. Jah, barabe komunajzarske se vsega slab’ga spomnejo ! Sam kej pametenga nardit ne znajo n’kol !

  • pupa

   Ob zažigu škofa Vovka so se takratni udbovčki šli PERFORMANS na živem človeku in želeli videti kakšen bo umetniški efekt. Bojda je bil eden glavnih izvajalcev tega podlega dejanja TOVARIŠ ZDENKO ROTAR.

 • opazovalec

  Kleni slovenci pa res poznajo slovenščino: SSKJ pravi:

  sežig sežíg -a [sǝž in sež] m (ȋ) glagolnik od sežgati: sežig knjige, pisem / sežig mrliča

  Na žalost, ali na srečo, kakor komu drago škof Volk ni bil sežgan, saj je še dolgo opravljal posle administratorja in škofa, vse do leta 1963.

  Sicer je pa onjem precej zamolčanega, recimo tole pismo:
  __________________________________
  Duhovnikom ljubljanske škofije za novo leto 1946

  Ob slovesu Gospodovega leta 1945 in prihodu novega 1. 1946 je prav,
  da pogledamo nazaj v preteklo leto, nato pa skušamo začrtati pot v novem
  letu, kolikor nam je to mogoče in potrebno.

  I.

  V preteklem letu so se dogodile stvari, ki so odločilnega pome­na za
  dolgo dobo. Konec strahotne svetovne vojske je postal obenem tudi
  začetek nove dobe in nove ureditve razmer na svetu in posebej še v naši
  domovini Sloveniji in Jugoslaviji. Vojna je pustošila štiri leta tudi
  našo domačo zemljo, povzročila nešteto smrtnih žrtev, ne samo odraslih
  mož in fantov, ampak tudi žena, in otrok. Razrušena so mesta in vasi,
  javne in privatne naprave, uničene zaloge najvažnejših življenjskih
  potrebščin. Vojna je končana. Sovražna okupacija naše do­movine je
  prenehala. Fašistične sile, ki so nameravale naš narod uni­čiti in ga
  iztrebiti, so se zlomile in zrušile. Naš narod je rešen njihovega
  strašnega pritiska, nasilja in groženj. Naš narod bo kljub velikim
  žrtvam in trpljenju ostal in živel. Zopet posluša besedo božjo v domačem
  jeziku, polni brez strahu cerkve in prejema sv. zakramente. Ni sicer še
  ves združen v mejah ene skupne domovine, a upajmo, da se bo tudi ta
  srčna želja in pravična zahteva slehernega Slovenca izpol­nila. Ali ni
  to velika dobrota, ki nam jo je to leto prineslo, za ka­tero se Bogu, ki
  vodi usodo sveta in narodov, moremo in moramo ob koncu tega leta iz
  srca zahvaliti? Poseben vzrok za zahvalo imate tudi tisti sobratje, ki
  ste prvi skusili vso težo nasilja in prega­njanja nemškega okupatorja in
  s trpljenjem izpričali zvestobo svoje­mu duhovskemu poklicu in zvestobo
  slovenskemu narodu. Zakaj po izrec­nih izjavah okupatorjev samih, ste
  prav zaradi zvestobe svojemu naro­du, ker ste bili glavna opora
  zavednosti našega, naroda, morali iti skozi ječe, pretrpeti vsakovrstno
  poniževanje in zasmehovanje in za­pustiti svojo ožjo domovino. Ali se ne
  boste vi ob koncu tega leta znova, zahvalili Bogu, da Vam je dal srečno
  prestati to preizkušnjo svojega duhovniškega poslanstva in dela za svoj
  narod?
  Strašne so rane, ki jih je zadajal sovražnik med štiriletno
  oku­pacijo našemu narodu in naši domovini. Njegov najhujši zločin pa je
  ta, da se mu je posrečilo razdvojiti naš narod in nahujskati brata zoper
  brata. Nedvomno je, da: je tudi ta del naroda izvzemši redke
  posameznike mrzil fašističnega zavojevalca in se mu nameraval ob
  ugod­nem trenutku upreti s silo, a dejansko se je le dal zapeljati v boj
  proti onemu delu, ki je takoj v začetku prešel v oboroženo akcijo. Z
  izrabljanjem verskega prepričanja, ki je bilo v naši preteklosti preveč
  povezano s politično-strankarsko opredelitvijo, je pritegnil okupator en
  del naroda s precejšnjim številom duhovnikov tako, da ga je vodil v boj
  proti drugemu delu, ki si je takoj v začetku okupaci­je zastavil nalogo
  boriti se do kraja proti okupatorju, osvoboditi našo domovino in
  prispevati znaten delež k velikanskemu naporu zaveznikov, da se stre
  fašistično nasilje nad narodi Evrope in vsega sveta. Kakor je pokazalo
  ravnanje katoličanov in njihov z nekatoličani zdru­žen odpor proti
  fašističnemu zavojevalcu v drugih deželah, je bila v tem primeru
  neosnovana razlaga papeževih besed, na katere so se pri nas sklicevali
  zagovorniki tega početja. Nepopisno gorje in strašno sovraštvo je rodilo
  tudi ovajanje svojih nasprotnikov okupatorju, ki je s posmehom in
  zlobnim veseljem pošiljal naše rojake v ječe in ta­borišča in na
  morišča. Ostro obsodbo zasluži – nekrščansko postopa­nje, da so nazadnje
  tudi naši rojaki v imenu obrambe vere morili brez sodnega postopka in
  brez zadnje verske tolažbe kar vprek tiste, ki so jim bili ovadeni kot
  pripadniki osvobodilnega gibanja. Kristjani ne smejo tako ravnati niti v
  času najhujšega preganjanja vere. Žal so tudi nekateri duhovniki v neki
  napačni, slepi gorečnosti izgubili pravi krščanski čut in so, ne le da
  niso nastopili proti takemu po­stopanju in svarili pred njim, celo
  opravičevali, če ne še bodrili k takemu delu in se ga udeleževali. Ni
  jih vodilo potrpežljivo in vztraj­no zaupanje v božjo previdnost, ampak
  bolj predrzna misel, kakor da je predvsem od njihovega lastnega
  posvetnega in s strankarskim mišlje­njem prepojenega prizadevanja
  odvisna ohranitev in rast božjega kra­ljestva, med našim ljudstvom.
  Ljubezen, prva krščanska krepost, ki ne pozna mej (proximorum caritas
  limitum ignara – Pij XII.), se je v njih sprevrgla v sovraštvo in
  posnemanje metod nevernikov.
  Nismo sodniki nad subjektivno vestjo
  posameznikov in voditeljev tega početja – Bog je sodnik; lahko pa danes
  vsakdo vidi, kako je bilo vse to početje usodno zgrešeno in kako kruto
  se je ta nenarav­na, protinarodna, neiskrena in nemoralna zveza
  maščevala in koliko nepreglednega gorja je prizadejala tudi premnogim
  nedolžnim udom na­šega naroda.
  Ko se tega sedaj ob koncu leta z
  bridkostjo spominjamo in obžalu­jemo, ne bomo nehali prositi Kneza miru,
  naj z močjo svoje milosti razsvetljuje in usmerja naše misli in naša
  srca, da bodo pripravljena s ponižnim priznanjem svojih napak in z vsem
  naporom svojih sil, ne­sebično in požrtvovalno služiti svojemu narodu in
  svoji domovini. Ne bomo nehali prositi, naj On, ki ima človeška srca v
  svoji oblasti in pomirja njegove viharje, kakor je pomiril vihar na
  morju, umiri in ublaži strastno hlepenje po maščevanju ter navdahne
  misli veliko­dušnosti, kar je posebna odlika zmagovalca in znak v
  trpljenju preizkušenega in očiščenega plemenitega človeka.

  II.

  Ne vemo, kako se bodo v prihodnjem letu razvijale in urejevale
  razmere po svetu in v naši domovini. Vemo pa, da božja Previdnost ostane
  in bdi nad nami in da mora naše zaupanje vanjo biti brezmej­no in
  brezpogojno. Vemo tudi, da naša domovina ostane svobodna in da ji moramo
  ohraniti Ljubezen in zvestobo, naj bodo razmere takšne ali drugačne
  bolj ali manj po naših željah urejene. Vemo tudi, da nam negotovost,
  skrb ali bojazen, kaj nam prinese prihodnje leto, ne sme niti za
  trenutek hromiti volje za izvrševanje našega duhovnega,
  ver­sko-moralnega, poslanstva med svojim narodom. Vemo, da nam nobeno
  trp­ljenje ali ovira ne sme skaliti ali vzeti onega najglobljega miru
  srca, ki ga svet ne more dati in proti naši volji ne vzeti, miru, ki ga
  je v sveti božični noči prinesel človeštvu Kristus, Odrešenik sve­ta s
  tem, da nas je osvobodil in nas še vedno rešuje krivde in zave­sti greha
  in nam daje prijateljstvo in otroško zaupanje v nebeškega Očeta ter nam
  kaže svetlo pot skozi časno živ1jenje na tem svetu v večno domovino v
  nebesih. Če bomo v svojem srcu ohranili ta mir in ga vernikom
  posredovali, se nam ni treba bati ničesar, naj se zgodi karkoli.

  Zato, dragi sobratje, gojimo predvsem »notranjega človeka«, ki se
  oblikuje v Kristusu Jezusu, razsvetljen po njegovem nauku in vžgan od
  njegove ljubezni do nebeškega Očeta in do človeštva. Le če bo
  razsvetljevala našo notranjost, našo dušo luč Njegovega nauka in vnemala
  naša, srca Njegova, neizmerna ljubezen, bomo luč sveta (Mat 5, 14),
  sonce ki sveti in greje človeška srca, pa naj bodo zunanje razmere
  kakršnekoli.
  Iz ljudstva vzeti in za ljudstvo postavljeni »in iis
  quae sunt ad Deum«, se zavedajmo, da čujemo nad dušami vernikov in bomo
  zato dajali odgovor (cfr Hebr 13). Molitev in žrtev, ki jima zajemamo
  pobudo in zamisel iz najvišje žrtve Kristusove v vsakdanji daritvi sv.
  maše, naj oživ1jata vse naše delo. Naše poslanstvo je »praedica­re
  Cristum et hunc crucifixum« s ponižnostjo, krotkostjo in ljubezni­jo, pa
  tudi z neutrudljivo stanovitnostjo. Temu nauku ne bomo samo­voljno
  pridevali svojih individualnih domnev, sodb ali dognanj o svet­nih ali
  zunanjih zadevah, katere urejevati so poklicani drugi, še manj pa bomo
  porabljali oznanjevanje nauka za snovanje kakršnihkoli poseb­nih svetnih
  ciljev ali zbujanje strankarskih nasprotstev med narodom. Z vso
  vestnostjo in s čutom odgovornosti, v živi veri, da nas posluša in vodi
  Kristus, najvišji pastir naših duš, pripravljajmo svoje pri­dige in
  raz1ago krščanskega nauka posebno otrokom in krščanski mladini.
  Naš
  poklic je, da smo oskrbniki in delivci božjih skrivnosti (I Ko: 4, 1
  sl.), Kristus v Cerkvi, Kristus navzoč v naših cerkvah je vir in
  središče teh skrivnosti. Z živo vero in ljubeznijo ter z resno zavest­jo
  odgovornosti pred Bogom izvršujmo to svojo službo! Tako se ne bo moglo
  nikoli dogoditi, da bi pri delitvi zakramenta sv. pokore mogli kdaj
  misliti ali govoriti o kakšnih čisto posvetnih zadevah in če bi verniki o
  tem hoteli govoriti bodisi iz negotovosti vesti ali iz dru­gih vzrokov,
  jih bomo pomirili ali zavrnili, da to ne spada v spovedni­co. Posebno
  skrb pa bomo posvetili, da se bodo verniki z živo vero zbi­rali okrog
  Jezusa v tabernaklju, se pobožno in zvesto udeleževali da­ritve sv. maše
  in prejemali sv. obhajilo. Zato bomo skrbeli za čim lepšo službo božjo,
  lepo cerkveno petje in okrašeno cerkev posebno ob različ­nih
  slovesnostih. Sami pa bomo iz sv. maše in molitve pred Jezusom v
  tabernaklju črpali tudi modrost, ki nam bo vedno kazala na bistveni cilj
  našega poslanstva, rešitev duš in njih življenje z Bogom, ter nas
  varovala pred človeško, posvetno modrostjo in njenimi sredstvi v
  izvrše­vanju naše duhovne službe. Če bomo vse svoje sile posvetili
  duhovnemu blagru vernikov, nam ne bo treba gojiti pretiranih skrbi »kaj
  bomo jedli, kaj pili ali s čim se oblačili«: hvaležnost vernikov bo za
  to poskrbela v zameno za duhovne dobrote, ki jih bodo po našem
  posredova­nju deležni.
  Naša domovina, demokratična ljudska republika
  Jugoslavija, se se­daj dviga iz ruševin vojne in se na novo ureja.
  Ustava, ki se priprav­lja, bo dala temelje za novo politično, socialno,
  gospodarsko in kul­turno živ1jenje. V načrtu ustave je tudi ločitev
  Cerkve od države. Za­upamo v slovesna zagotovila voditeljev naše države,
  da bo zajamčena in zavarovana svoboda vesti in verskega udejstvovanja.
  Upamo, da se zave­dajo, kako velikega, pomena je nemoteno versko
  živ1jenje in neovirana krščanska vzgoja prav za najvažnejše državljanske
  kreposti nesebično­sti, požrtvovalnosti, poštenosti in vestnosti in
  resnične notranje in zunanje socialne pravičnosti in ljubezni, ko ne
  kroti sebičnih nago­nov, ki so v vsakem človeku, le strah pred kaznijo,
  ki se ji je tolikokrat mogoče izogniti, ampak zavest odgovornosti pred
  Bogom, ki »pre­iskuje srca in obisti« vsakogar. V vsakršnih razmerah
  ostane, dragi sobratje, naše bistveno poslanstvo in naša naloga, z
  milostjo božjo si prizadevati čeprav morda v težjih okoliščinah in z
  večjimi žrtvami skrbeti za duhovni blagor vernikov, za rast njihovih
  kreposti tako, da bodo zgled in vzor tudi tistim, ki ne verujejo. To nam
  nalaga tudi, da na noben način ne z besedo ne z delom ne vplivamo na
  vernike državljane, da bi stali ob strani in se ne posluževali pravic
  ali vršili dolžnosti, ki jih jim daje ali nalaga načelo ljudske oblasti
  ali jam­či ustava za skupne cilje obnove ali graditve novega reda.
  Nasprotno jih prav iz ljubezni do njih in do domovine brez vsake
  politično-strankarske misli nagibajmo, naj z vnemo sodelujejo, in jih
  opominjaj­mo, da naj bodo vsem zgled v delavnosti, poštenosti,
  nesebičnosti, požr­tvovalnosti in medsebojni pomoči, ker so le te
  kreposti jamstvo za resnično obnovo domovine.
  Stopimo, dragi
  Sobratje, v novo leto z zavestjo, da je od pravega pojmovanja in
  izvrševanja našega poslanstva močno odvisna tako potrebna obnova duš in
  src v naši dragi domovini. Utrdimo svoj pogum – z živim zaupanjem v
  Božjo previdnost, da bomo tudi v novih razmerah razsvetlje­ni po
  Kristusovem nauku in vžgani od Njegove Ljubezni vodili srca h Kristusu
  Odrešeniku sveta. Zavedajmo se: Če bo trpljenje Kristusovo v nas obilno,
  bo po Kristusu obilna tudi naša tolažba (2 Kor 1, 5).

  .

  • etrusk

   Vse lepo in prav , vendar se postavlja vprašanje , zakaj hu…. pa naj bo bog ali Kristus ne reši nas Slovence te grdobije ki jo imamo.

   • luckyss

    Vidiš….odgovor je v tisti besedi, ki je nisi napisal do konca….
    V vas je več hu….. kot Boga….

   • To ti bo težko odgovoril človek.
    Moj nasvet. Pojdi v cerkev in poklekni pred tabernakelj ter iskreno in v vsej ponižnosti moli in prosi Jezusa – zagotovo dobiš odgovor, ki te bo zadovoljil.

   • if

    Na to vprašanje je odgovoril Jezus.
    V uverturi v dramo je povedal: “Oče, če je mogoče naj gre ta kelih mimo mene.”:
    Takoj potem je odločil sprejeti voljo svojega Očeta: “Ne moja, Tvoja volja naj se zgodi:”
    V začetek drame je vstopil z oporekanjem Pilatu z besedami: “Če sem nápak govoril, spričaj, da nápak; če prav, kaj me biješ?”
    V končnico drame je prešel z: “Oče, odpusti jim, saj ne vedo kaj delajo.”
    Dramo je zaključil z “Dopolnjeno je in umrl in s tem vstopil v Glorio Tretjega dne!
    Amen!

   • pupa

    Vse grdobije so preizkušnje posameznika in naroda kot celote. Nad vsemi grdobijami ima oblast HUDIČ. tudi Jezusa je HUDIČ mamil in preiskušal in kaj mu je odgovoril:” PROČ OD MENE SATAN”!!!!!!!!!!!

 • Franc Šink

  Ravno Božji služabnik Vovk je tudi mene birmal To smatram kot milost.
  Sedaj pa anekdota o njemu: Znano je bilo da je zelo rad jedel dunajske zrezke.Ko je prišel birmat v neko Faro, je vedno odšel tudi v župnijsko kuhinjo in naročil: Ženske ne še cvreti, birme je šele konec čez eno uro.Potem bodo trdi kot podplati.

 • Caetano

  Pokončen človek!

 • Sadako

  Ve se, da komunisti želijo uvoziti islamiste, ker vedo, da islamisti prihajajo iz okolij v katerih je dovoljeno kurit ŠKOFE in CERKVE. Zato pa želijo isto tudi v EVROPI.

  • Sadako

   Ne razumem pa lažnega satanovega papeža, katerega prihod je naznanila strela in za katerega je Malahija prerokoval, da bo zadnji papež.

 • Leta 2007 je bil končan škofijski postopek za beatifikacijo tega svetniškega škofa Antona Vovka..
  O sebi je sam rekel, nahujskanim razgrajačem v Dolenjskih Toplicah, da se javno še ni hvalil, ampak zdaj je primoran, da se : “Rodil sem se v isti kamri kot največji slovenski pesnik dr. France Prešeren. Na svoj slovenski rod sem lahko ponosen. Še bolj pa sem ponosen na to, da sem duhovnik katoliške Cerkve.”

  • luckyss

   Še dobro, da se ni zapil kot France, je baje imel raje “šnicle” ….
   Sicer pa štala ni kriva ali zaslužna za govedo v njej….edino Nova TV je izjema, ki potrjuje to pravilo…;))

   • Tudi pasja uta ne.

    • luckyss

     Res je….saj se tudi nobena čivava ne hvali, da se je izlegla tam kot Rottweiler …

     • Nisem še slišala nobenega psa govoriti zato tega ne morem komentirat.
      Vidim pa, da je tule en nemški ovčar, ki se mu ušesa še niti dvignila niso pa kar vztrajno in veliko piše :)

  • if

   France Prešeren je bil prastric škofa Vovka.
   Oba sta šrisegala krščanskemu Bogu, prešeren v Zdravici, sedaj ustavni himni, Vovk pred oltarjem in v komuniustičnem plamenu,

  • luckyss

   dr. France Prešeren..

   Do zdej ste b’le še d’vice,do zdej še niste dale,
   do zdej ste jo imele zato le, da ste scale.

   • Slovenščina ti dela še precej težav.
    Bolje bi bilo, če bi manj napisal pa tisto pravilno.

    • luckyss

     Naprimer ?!

     • Otrok, v šolo bo treba začet hodit.
      Tam te bodo poučili o vsem, če boš pridno sledil pouku.

   • if

    Tudi vulgarsnot cedi iz vaših ust in možgan!

    • luckyss

     Dr. Prešeren pa že ni vulgaren…;))

     • if

      Vulgaren je vsak, ki je in kadar je vulgaren, ne glede na njegov družbeni status!

     • luckyss

      Potem pa povej da je bil Prešeren pijanec in vulgarnež…

   • Soave

    V življenju se moramo neprestano boriti s protislovji.
    Eno tako protislovje si ti !!

    • luckyss

     Lička bledijo, joški visijo, luknja velika, Prešerna ne mika.

     • Soave

      Pusti Prešerna. Bil je velik Poet, pa tudi velik pujsek.

 • xtc

  Grozljiva zgodba beatificiranega Škofa Volka je primer,česa so zmožni hujskači tipa Lara Jankovičć kruleči v Dražgošah,kot tule nekateri njihovi simpatizerji.
  Skratka gre za “ološ od ološa” in nevarne psihopate,ki sodijov zapore ali psihiatrijo.

 • Ana Job

  Upam, da to bereta tudi Toninko in Ljudamila, ki se pajdašita s potomci likvidatorjev, slovenskih vernikov!

  In takšna, zamazana človeka, naj bi bila predstavnika edine krščanske stranke na slovenskem??! Človeka, katerima dajejo denar za kampanje komunistični veljaki, ki so vernike preganjali in ovajali??!
  Groza!

  • luckyss

   Ludamila je bolj krščanska kot vsa ta poživinjena in lopovska SDS štala skupaj…..

   • if

    Povsem ste poživinili!

    • luckyss

     Dejstva vas očitno bolijo….
     To vidim že po tukajšnjih člankih kjer nihče ne omenja novega poskusa pranja denarja stranke SDS ;))

     • if

      Poskus?
      NLBIrangate je dokazano dejstvo potrjeno v parlamentu. Ukrepi oblasti?

     • luckyss

      Iranski denar so prale tudi mnoge zahodne banke, predvsem nemške in to zato, ker se to splača za državo…
      Ne vem zakaj tako norite okrog tega, ko še legalnega posojila niste zmožni najeti ;)))

     • if

      Slovenska NLB je prala denar v času predsednika vlade Pahorja, predsednika države Danila Turka.
      Torej vi podpirate in opravičujete kriminal vrha RS!

     • luckyss

      Jaz osebno ne podpiram kriminala in mislim, da je treba vse takšne zadeve pripeljati pred sodne instance, če naše ne delujejo, obstajajo evropske…
      Če pa samo jamrate, ker lahko, je pa to druga stvar…

     • if

      JJ je posojilo uredil preko uradno umeščenega notrarja.in preko v RS uradno registrirani pravni osebi.

     • luckyss

      Ja, seveda ker je opravilno nesposoben in “ni vedel” ..In tisti “notar” je menda tudi že v postopku…
      Sicer pa govorim o posojilu SDS od založbe Nova Obzorja v višini 60 000 evrićev…
      Da bo burleska še bolj očitna je ta založba bila ponujena kot zavarovanje za posojilo bosanske mafijske deklice pri posojilu 450 000 eur….Letni dohodek založbe pa je le 1000 evrov…..SDS je tudi več kot 45 % lastnik te založbe….torej bi dali za garancijo založbo ki ji dolgujejo 60 000 evrov ;)
      Bolj očitnega pralnega stroja še ni bilo ;))

     • if

      Vsako posojilo je obravnavati enako.
      Vi ne ločite med pralnim strojem, ekonomijo in pravom!
      Enak bum je bila Patria. danes je sesuta v prah zaradi know-howa istega nazora, ki jo je naročil, konstruiral, zaagnal, vzdrževal in zastaral!

     • luckyss

      Pravo govori, da si lahko stranka sposodi le 16 000 evrov od zasebnika in nič evrov od knjižne založbe…
      Drugače pa se posojila najemajo od bank in posojilnic….
      In teh par osnov ne kapira celotni “SDS ov možganski trust….in takšni bi radi vodili državo ;)))))

     • if

      Notar odgovarja za svoj produkt!
      Tisti, ki sedaj vodijo državo, so masovno protiustavno pretakali migracije preko ozemlja RS pod taktirsko ustavnega pravnika Cerarja.

     • luckyss

      Saj pravim….bi preko mafijskih notarjev vodili Slovenijo, glede na to, da sami očitno niste opravilno pismeni ?!

     • if

      Vi mafijsko pravite “Tudi banke drugih držav so prale denar Irana, in med mafijce uvrščate notraje, ki jih ima uradno registrirana RS vodeča od SD in SMC ..”

     • luckyss

      Odpri si pivo, globoko vdihni in navijaj za naše orle….to svetujem tudi ostalim…

     • No, tebi pa naj da mamica stekleničko sladkega mleka z dudko, da se boš
      najedel in mirno zaspal ! Bo šlo ?

     • luckyss

      Vem kaj te je prizadelo..
      ” Lička bledijo, joški visijo, luknja velika, Prešerna ne mika.”

      Sprijazni se..gravitacija in emšo naredita svoje…

     • Imaš srečo, da imam otroke rada.

     • RATATA

      Tisto ni bosanska deklica ampak je bosanska srbijanka.

     • Soave

      Obrekovanje potare modrega in mu stre moč srca.

     • luckyss

      Dr. France Prešeren

      Lenora ima dva rora, / iz enga šči, iz druzga pa prdi.

     • Soave

      Sedaj se pa že ponavljaš. . . . .
      Tudi ti imaš dva rora. Le – izgleda , da enega malo premalo uporabljaš. Po tvojem pisanju sodeč, tisti ror trpi pomanjkanje.

     • To je še mlado pasje ščene pasme nemški ovčar. Še ušesa se mu niso dvignila “ono” bi pa že ……samo ne ve, kaj bi rado napisalo . :)

     • luckyss

      Le citiram Prešerna….

     • MEFISTO

      Priznaj, da si najprejn amesto Lenora hotel napisati Ljudomila.

     • Tema je o zažigu svetniškega kandidata škofa Antona Vovka na železniški postaji v Novem mestu po drugi svetovni vojni ? O čem pa bi ti tule rad pisal ?
      Daj, zberi se !

 • MEFISTO

  Zaenkrat se po milosti administratorja trudi samo luckyss.

  Ko se mu bosta pridružila še janez cepec in Haloški Tunek ina še kak nick, bo prisiljen ukrepati.

  Administrator seveda ne ve ali noče vedeti, da bi s tem, ko bi odklopil luckyssa, odklopil še celo vrsto njegovih nickov, pod katerimi objavlja za 21. stoletje neprimerne komentarje.

  • luckyss

   Trenutno mi administrator ponuja 160 evrov, če neham komentirati za danes…
   Ko bom “utihnil” vedite, da je pristal na 200 evrov….;)

 • MEFISTO

  Hlače zelene, suknjič rjav,
  nesrečni luckyss, ne bo ti več stal.

  • luckyss

   Kot prvo..Ćestitke slovenskim orlom za srebrno medaljo v poletih…

   Kar pa se rimarjev tiče…

   Glava prazna, se fant po štali išče,
   besednjak spominja na smetišče…
   Ni ovčje blebetanje dejstvom isto
   dokazuje nam Mefisto..

   • MEFISTO

    Za začetek ni slabo.

    Toda maščevanje bo kruto.

    • luckyss

     Boš šel namesto mene v uto ?
     ;)

     • tohuvabohu

      Pasjo uto?

     • luckyss

      Ne mešaj se v pogovor odraslih..

 • indijanka

  “Stojmo trdno kakor hrast na poljani, ki je pripravljen na sunke vetra z vseh strani” (škof Anton Vovk)
  Globok poklon škofu, ki je z ljubeznijo v srcu, pokončno kljuboval totalitarizmu. Sodi med najpogumnejše može naše zgodovine.

  • MEFISTO

   To si pa tako lepo povedala, da tega še veliki, modri, učeni, nežni in sentimentalni Mefisto ne bi znal lepše opisati..

  • tohuvabohu

   Vovk je bližnji Prešernov sorodnik (rodil se je v isti hiši v Vrbi 100 let za njim).

   • luckyss

    Se je tudi zapil ….je to v žlahti ?

    • tohuvabohu

     Glede na število levuharskih bedakov med Slovenci ni lahko ostati trezen.

     • luckyss

      Ne opravičuj svojega alkoholizma…če si pijanec, še nisi Prešeren ali Vovk, še pes nisi ..vosu..

     • tohuvabohu

      Samo hotel sem povedati, da alkoholizem ni deden. Res pa je, da tudi če nisi ščene, si še vedno lahko ovca blesava.

     • luckyss

      Lahko si karkoli si zaželiš, ni ti treba vztrajati pri oslu…le spiti moraš dovolj ;))

     • ekspêrt

      Aha – torej si pijan…. zato takšne oslarije pišeš.

     • ekspêrt

      Kako naj bi bil škof Vovk pijanec ?
      Menda je bilo 100 let ja dovolj, da se je razblinil tisti alkohol, ki ga je Francelj konzumiral.

 • MEFISTO

  Ne vojne, kuge in lakote, bati se moramo levičarske drhali.

 • MEFISTO

  Na koncu besedila knjige Črne bukve je objavljena obtožnica zoper najpomembnejše revolucionarje.

  Obtožnica je doslej najbolj točen in popoln seznam največjih slovenskih vojnih, revolucionarnih in mirnodobskih zločincev.

 • Krtača 20

  …..niso storili nič….v drugem stavku pa….še v opeklinah ga je udv kar dvakrat zasliševala….donko ti si bedak. Tud lagat ne znaš bk.

  • MEFISTO

   A ti nevzgojenež pa misliš, da lahko vsakega pametnejšega od sebe kar tikaš?!

 • svatne

  Niso ga sežgali! Še dolgo po ZAžigu sem ga srečeval.

  • Koliko pa si bil takrat star ? Minus 30 let ?

  • luckyss

   Mogoče se je zato tako bal, da kakšen “šnicelj” bi se mu zažgal…
   Baje je bil ljubitelj dunajskih ..zrezkov, ne dečkov…
   No morda oboje ;))

   • tohuvabohu

    Ko so dunajski dečki gostovali v Ljubljani, so bile karte razgrabljene. V prvih vrstah so sedeli rdečkarji.

    • luckyss

     Od zadaj pa so farji “pritiskali”…He. he..

     • tohuvabohu

      Ti je že pasalo … heeee he.

     • luckyss

      Ne nosim kikle v službi…..pravzaprav je skrajno čudno, da si pomislil, da imam kakšno vezo z duhovščino..

     • tohuvabohu

      Jah, veliko omenjaš pedofile. Če komu nastaviš, še ne pomeni, da si v zvezi z njim.

     • luckyss

      O.K. sprejmem…torej nisi pedofil…
      Ampak ne se nastavljat pod mojim nickom, ker mi greste spolni devianti na živce…

     • tohuvabohu

      Tebi gre vse desno na živce. Samo ne vem, kaj potem iščeš tukaj. A si mazohist?

     • luckyss

      Altruist…nastavljam vam ogledalo in marsikdo je že spregledal..
      Baje je to možno pravi JJ …he,he he..

     • tohuvabohu

      Marsikdo je spregledal, ampak rdečkarjev vas je še vedno kot listja in trave.

     • ekspêrt

      Tako bo ja. Rad prevzema na sebe trpljenje drugih. ha, ha, ha,

     • ekspêrt

      Kje pa, da imaš ti veze z duhovščino, če pa paseš ovce.

  • MEFISTO

   Jezikovni strokovnjak pa tak.

   Srečeval ga pa ti nisi.

   Nazadnje boš kot popoln bogotajec še dejal, da ti je podelil zakrament svete Birme.

   • svatne

    Za (jezikovne) ignorante je pri roki SSKJ. Z mnenji se pa ne bom spopadal!

   • Tone

    Mene pa je birmal, ampak zelo šlampasto, ker se zakrament ni prijel.

    • Zakrament svete birme je neizbrisen.

     • Tone

      Že mogoče, ampak moj je škart – ne deluje.

     • ekspêrt

      Zakrament ne more biti škart.
      Škart je lahko samo človek, če ne neguje svetega.
      Pa nič ne skrbi za to. “Kadar je sila, je božja roka mila”.

     • Tone

      Tebi se torej zdi prav, da na tako neizbrisen način včlanajo dojenčke, ki se ne morejo braniti.

  • tramal

   Potem si star čez osemdeset let se pravi da je že skrajni čas da greš v pekel.

  • luckyss

   Ja, sežgali bi ga lahko leta 1963, vendar takrat krematoriji niso bili več tako popularni kot v Hitlerjevih časih..

 • Tom Slayer

  Ja dokaj strahopetno dejanje na nekoga ki ni nobenemu nič hotel žalega, je pa res da jih je tudi na nasprotni strani ogromno trpelo ker pač niso bili za Nemce in Italjane in domobrance ki so obojim v rit lezli, skratka druga sv. vojna še danes ni dokončno zaključena in eni to izkoriščajo da nas delijo.

  • ekspêrt

   Eni pa zato, da ob nezasluženih privilegijih zelo lagodno živijo.

 • Slovenka

  In slovenska RKC se druži s potomci teh, ki so počeli take stvari. Želja po blagu je res velika, nebeško kraljestvo je šele v drugem planu.

 • Matija

  Kaj zdej, a so ga zažgali, sežgali, ranili,… al kaj?

  • MEFISTO

   Ti si res pravi komunist, ker z ostalimi nicki drkaš na žrtve komunističnega terorja in ker tudi sicer doživljaš pederaške orgazme ob komentiranju največjih komunističnih zločinov ter se z nimi solidariziraš..

   • Matija

    Ti drkaš neumnosti. V članku piše da so ga sežgali. Če bi ga sežgali, tako kot so duhovniki, inkvizicija,…sežigali ljudi na grmadah, potem Vovk ne bi preživel. Tako pa je preživel, torej ga niso sežgali. Matr, osnove slovenskega jezika vam niso jasne.

    Ne nisem komunist ker nikoli nisem bil član komunistične stranke. Pa tudi katoliban nisem.

    • MEFISTO

     In velikemu, modremu in učenemu Mefistu se sprenevedaš v obraz.

     Ti bi pa že moral vedeti, da te Mefisto zavoha okrog vogala ne glede na to, kateri nick uporabiš oziroma zlorabiš.

 • matjaž

  Mislim, da se škof v grobu obrača ob komentarjih ob članku o njegovem zažigu. Žalostn

 • Tone

  A sežgali so ga? Kam pa so stresli pepel?
  S to pripombo ne želim omalovaževati tega obsojanja vrednega dejanja, ampak opozoriti na neprofesionalnost piscev, ki se kaže v skoraj vsakem članku. Vsaj Slovensko bi se naučili pisati.

  • Ne spuščaj se v nepomembne stvari, ki dejstva, da je bilo nad miroljubnim, domoljubnim in globoko vernim škofom Antonom Vovkom, ki se v politiko sploh ni utikoval, ampak mu je bilo mar le za svoje duhovnike in vernike, izvršeno zverinsko dejanje iz strani domačih, slovenskih sovražnikov, nestrpnih do katoliških vernikov – do vere ki je že skoraj 2000 let prisotna na naših tleh.
   Nobena pravopisna napaka tega do skrajnosti PODLEGA DEJANJA ne more spremeniti in nobena, še tako lepo in pravilno napisana beseda, tega ZLA DEJANJA ne more opravičiti.

   • Tone

    Zelo jasno sem napisal, kaj mislim o tem dejanju in zakaj me pravopisna napaka moti, Ti pa se razburjaš, kot da se je petdeset let star dogodek zgodil včeraj. Bolno!

    • ekspêrt

     Bolno in v dno duše zaskrbljujoče je dejstvo, da kod Slovenec nisi sposoben pogledati resnici v oči.