fbpx

V sprejemnem centru Gruškovje našli skrivnostne kipce iz alabastra

Fotografija je simbolična (Foto: epa)

V enem od šotorov sprejemnega centra Gruškovje so policisti našli več kipcev, ki izvirajo iz časa pred našim štetjem. Tam jih je pustil neznani migrant, gre pa za figure votivnih adorantov molilcev. Po besedah kustosa Narodnega muzeja gre za kipce iz alabastra, ki naj bi izvirali iz Sirije ali Iraka.

Neznani migranti so v sprejemnem centru Gruškovje pustili več kipcev, ki izvirajo iz časa pred našim štetjem. Gre za tako imenovane ”figure votivnih adorantov – molilcev”. Policija je kipce predala v preučitev Narodnemu muzeju Slovenije. Kustos muzeja je podal mnenje, da gre za kipce iz alabastra, ki naj bi sodili na območje Sirije ali Iraka, so sporočili s Policijske uprave Maribor.

Vrednost kipcev še ni znana, na podlagi mnenja strokovnjakov Narodnega muzeja Slovenije pa gre za avtentične kipce.

Kdo je kipce prinesel, sicer ni znano, saj je bil sprejemni center namenjen sprejemu in začasni namestitvni migrantov, ki so prihajali z ogroženih območij Afganistana, Sirije, Iraka in podobnih držav, vsi pa so v Slovenijo prišli preko Hrvaške.

Ker gre za kaznivo dejanje nedovoljenega izvoza in uvoza stvari, ki so posebnega kulturnega pomena, je bila na okrožno državno tožilstvo podana kazenska ovadba zoper neznanega storilca.

M. G.