fbpx

V Stični se mladi že 37. po vrsti zbirajo v prijateljstvu, veselju in molitvi

Foto: STA

V Stični tretjo soboto v septembru vsako leto poteka tradicionalno srečanje katoliške mladine. Na letošnjem, že 37. po vrsti, se je zbralo okoli 6 tisoč mladih iz vse Slovenije, so za STA povedali organizatorji. Pripravili so tri vsebinske programske sklope na temo mladih, različne delavnice in tržnico stojnic, vse skupaj pa bodo zaključili s koncertom.

Mladi so se na osrednjem prireditvenem prostoru pri stiškem samostanu, kjer že tradicionalno poteka Stična mladih, zbrali ob 9. uri, nato pa so se razkropili po treh vsebinskih programih, ki ločeno potekajo na osrednjem prireditvenem prostoru, samostanskem travniku in v cerkvi. Med drugim bodo skušali odgovoriti na vprašanje, česa se mladi danes bojijo in kako lahko ta strah presežejo.

V popoldanskem delu bodo sledile delavnice, namenjene razpravi z različnih področij, med drugim o posvojitvi, bioetiki, zdravju, družini, poklicih, nekatere pa bodo tudi plesno in glasbeno obarvane. Delavnicam bo sledila maša, ki jo bo daroval ljubljanski pomožni škof Franci Šuštar, tej pa zaključni koncert Stična benda. Dogajanje bodo popestrili z nogometnim turnirjem in tržnico stojnic, na katerih se bodo predstavljale različne organizacije za mlade.

Povezovanje mladih v prijateljstvu, veselju in molitvi
Kot je na sredini novinarski konferenci, na kateri so predstavili letošnjo Stično mladih, povedal ljubljanski pomožni škof, je Stična v zadnjih 37 letih doživela kar nekaj sprememb. V začetku je šlo predvsem za začetno srečanje skupin mladinskega verouka, pozneje pa se je spremenila v celodnevno vseslovensko srečanje katoliške mladine. Posledično so morali dodajati različne dodatne vsebine, kot so delavnice, stojnice in podobno. “Včasih je bil poudarek na druženju in glasbi, zdaj pa je poudarek na druženju in na vsebini,” je dejal Šuštar. Stična mladih po njegovih besedah mlade predvsem povezuje v prijateljstvu, veselju in molitvi. Sporočilo, ki ga dobijo v Stični, mladi po njegovih besedah odnesejo tudi v svoje družine in svoje širše okolje, zato je pomembno tudi za širšo družbo.

Fotografija osebe Slovenska demokratska mladina (SDM).

Po besedah koordinatorke Helene Nagode za organizacijo Stične mladih že tradicionalno skrbi Skupnost katoliške mladine oziroma ožja skupina 25 ljudi. Z okvirnimi pripravami začnejo januarja, intenzivnejše priprave pa stečejo aprila. Samo letos je v pripravo programa in ostalega vključenih 250 prostovoljcev in ustvarjalcev.

C. Š., STA