V teh časih ni prostora za gnev na socialnih omrežjih

Foto: FB

“Vsakemu bi rad napisal, da se moti, da je bil “vodja opozicije” v nedeljo le “Janez” z umazanimi čevlji. Da je prišel pripravljen na pomoč, garal do večera, da si je delovno oblačilo umazal tako kot Iztok, Andraž, Neža, Jože in vsi ostali. Pri delu, z blatom, ki smo ga prenašali iz poplavljenih prostorov. Brez PR-ovcev je bil, brez želje po fotografiranju, brez vsega, kar so mu ob naši objavi slabega pripisovali. Prišel je z ženo in otrokoma,” je zapisal Jure Sešek v zapisu na Radiu Ognjišče. Zgornji zapis je namenil vsem zlobnim jezikom, ki so kljub nesreči ljudi še vedno našli razlog, da solidarnost do sočloveka izkoristijo za izražanje lastnega gneva.

Radio Ognjišče je v svoji rubriki Naš pogled objavilo zapis Jureta Seška, ki je pohvalil delo prostovoljcev, ki so v teh težkih časih priskočili na pomoč. V času nesreče ni pomembno, kdo si in kaj zagovarjaš, to je čas, ko je potrebno stopiti skupaj in pomagati.

“Ko sem pred tednom dni gledal v razpored službenega dela, ki me čaka, sem dobil opomnik, da moram za torek, današnji torek, pripraviti komentar za rubriko Naš pogled. O čem naj pišem, o čem razmišljam in kaj komentiram? Rekel sem si: odprte oči imej in opazuj, gotovo bo kaj takega, kar te bo nagovorilo. Pa me je res! Pretreslo je vse nas, doletelo dve tretjini Slovenije. Neverjetno!” je uvodoma zapisal Jure Sešek iz Radia Ognjišče. Spomnil je na našo nemočnost ob divjanju silovite narave in kako smo ljudje včasih preveč prevzetni in si domišljamo, da smo kralj sveta. Pa nas narava hitro postavi na svoje mesto.

Poplave v Sloveniji
Foto: BISOL Group

“Srhljive so pripovedi nesrečnih ljudi, ki pričajo o nenadnem valu mogočne reke ali uničujočem hudourniku, ki je bil pred tem komaj opazen. Boleče je poslušati o hipu, ko je plaz spodjedel temelje, o bobnenju, ki je prebujalo, in molitvi, ki edina ostane v tistih groznih trenutkih. Približna ocena škode je v dnevu, dveh skočila s pol milijarde na nekaj milijard evrov. Pred evre je prav dati izgubljena življenja. Tudi število teh je naraščalo,” je nadaljeval.

In v tem času se človek zave, kako pomembna je ponujena pomoč, kot je omenil tudi Sešek, ki se je ob tej priložnosti zahvalil vsem, od prostovoljnih gasilcev, pripadnikom Civilne zaščite, vojske, policije, neštetim prostovoljcem, dobrodelnim organizacijam in ostalim. Če kaj, je ujma prinesla “dokaz o moči pomoči sočloveku, potrditev lepe resnice o solidarnosti slovenskega človeka,” je zapisal in povedal, da se je v nedeljo v Savinjski dolini, “prijatelju in njegovi družini v stiski pridružil tudi, kako že rečejo, “vodja opozicije”. Z družino. V delovni obleki, s soprogo sta prišla pripravljena na vsakršno pomoč. Zakopali smo v blato, ostali v njem nekaj ur in delali. Res, trdo delali, kot vsi, ki so dni preživeli v poplavljenih kleteh, pri čiščenju hiš, odnašanju in odvažanju materiala.” Fotografija Seška in Janeza Janše je hitro zaokrožila po spletu in kot vedno so se tudi tokrat našli troli, ki so hoteli »umazati« dobro delo z negativnimi komentarji, vendar se Sešek na to ni oziral.

Foto: Facebook

“Od prijaznih pozdravov, vzpodbudnih besed do zapisov kot: “Lepo sta se povaljala v blatu, fotografirala in objavila na facebook-u … ” Zlobni so bili sila zgovorni. Nekateri tudi z besedami, ki niso vredne glasne ponovitve. Spoznali so se na vse, znali so razbrati, da gre za samopromocijo, na fotografiji jih je zmotil nasmeh, nekaj je bilo tistih, ki so komentirali, da oni, ki iskreno pomagajo, tega ne objavljajo in tako naprej,” je pojasnil in dodal, da bi “vsem, ki verjetno ves čas le ždijo za tipkovnico ali telefonom in bruhajo gnev na vse, kar jim ni povšeči, bi rad odgovoril, da se moti, da je bil “vodja opozicije” v nedeljo le “Janez” z umazanimi čevlji. Da je prišel pripravljen na pomoč, garal do večera, da si je delovno oblačilo umazal tako kot Iztok, Andraž, Neža, Jože in vsi ostali. Pri delu, z blatom, ki smo ga prenašali iz poplavljenih prostorov. Brez PR-ovcev je bil, brez želje po fotografiranju, brez vsega, kar so mu ob naši objavi slabega pripisovali. Prišel je z ženo in otrokoma,” je zapisal.

“Nasmeh pa pri tovrstnem delu pomaga, veste. Nekajkrat nas je nasmejal celo gospodar, ki bi bil povsem upravičeno slabe volje, zavit v žalost in obup. A življenje gre naprej, človek ostaja družabno bitje, včasih je dobra volja tudi ena izmed poti naprej. Sešek je poudaril, da mu je, tako kot vsem, ki so pomagali, prav malo mar za politične točke in da je objavljanje v tem času celo dobrodošlo, saj se z objavami spodbuja tudi ostale naj pomagajo,” je zapisal in dodal, da je potrebno v teh časih stopiti ven in pomagati in ne zlivati gneva prek tipkovnic, “ljudje, v teh dneh pozabimo na zamere in prepire, pozabimo na razlike, stopimo skupaj,” je zaključil Sešek.

T.B.