fbpx

V Velenju odkrili pravo malo manufakturo konoplje

Foto: STA

Velenjski policisti so pri hišni preiskavi v okolici Velenja zasegli več kot 200 sadik indijske konoplje. Pri 57-letniku so zaradi suma, da ima v hiši nasad konoplje opravili hišno preiskavo že preteklo sredo.

Za sušenje sadik je 57-letnik uporabljal vsa mesta, kamor je sadike lahko obesil. Sušil jih je na lestencu, stolih, vratih in okenskih policah. Zaradi suma neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami bodo velenjski policisti osumljenca kazensko ovadili. Grozi mu od enega do deset let zaporne kazni.

Hišno preiskavo so v sredo velenjski policisti opravili na podlagi odredbe preiskovalne sodnice. Pri preiskavi so policisti našli 214 sadik indijske konoplje. V notranjosti hiše so našli še 43 sadik, ki jih je osumljeni že sušil.

Legalizacija marihuane
Predlog zakona o regulaciji konoplje predvideva, da bi bila proizvodnja in prodaja konoplje dovoljena le lekarnam. Za medicinske namene bi jo bolniki dobili na zdravniški recept, vendar le tiste, ki bi za to pridobile licenco in dovoljenje lokalne skupnosti. V skladu s to različico pa bi strošek krili sami ali pa zavarovalnica.

Deset gramov na kupca
Lekarne bi število kupcev in prodane količine beležile ter o tem poročale agenciji za zdravila ter ministrstvu za kmetijstvo. Osebnih podatkov o kupcih ne bi smeli zbirati.  V lekarni bi dnevno lahko posameznik kupil 10 gramov konoplje, več bi je lahko dobili le tisti z receptom, ki bi predvidel večjo količino.

Gojili bi jo lahko doma
Druga različica zakona omogoča gojenje konoplje do deset gramov za osebno uporabo vsem polnoletnikom z dovoljenjem in licenciranje konopljinih socialnih klubov. Šlo naj bi za konopljine vršičke. Gojitelj konoplje ne bi smel preprodajati ali kako drugače omogočitiuživanja te drugim osebam. Število rastlin, ki bi jih lahko gojil, bi bilo omejeno.

Kakšne so kazni
Če imate v posesti manjšo količino marihuane za osebno uporabo, vas država za prekršek lahko kaznuje od 42 do 209 evrov, lahko pa dobite tudi do pet let zapora. V primeru preprodaje marihuane, pa so kazni hujše, saj ste v tem primeru storili kaznivo dejanje. Kazen je od enega do deset let zapora. Če gre za prodajo mladoletni osebi, pa kazen znaša 3 do 15 let.

I.K.,STA