V Velenju odkrili pravo malo manufakturo konoplje

Foto: STA

Velenjski policisti so pri hišni preiskavi v okolici Velenja zasegli več kot 200 sadik indijske konoplje. Pri 57-letniku so zaradi suma, da ima v hiši nasad konoplje opravili hišno preiskavo že preteklo sredo.

Za sušenje sadik je 57-letnik uporabljal vsa mesta, kamor je sadike lahko obesil. Sušil jih je na lestencu, stolih, vratih in okenskih policah. Zaradi suma neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami bodo velenjski policisti osumljenca kazensko ovadili. Grozi mu od enega do deset let zaporne kazni.

Hišno preiskavo so v sredo velenjski policisti opravili na podlagi odredbe preiskovalne sodnice. Pri preiskavi so policisti našli 214 sadik indijske konoplje. V notranjosti hiše so našli še 43 sadik, ki jih je osumljeni že sušil.

Legalizacija marihuane
Predlog zakona o regulaciji konoplje predvideva, da bi bila proizvodnja in prodaja konoplje dovoljena le lekarnam. Za medicinske namene bi jo bolniki dobili na zdravniški recept, vendar le tiste, ki bi za to pridobile licenco in dovoljenje lokalne skupnosti. V skladu s to različico pa bi strošek krili sami ali pa zavarovalnica.

Deset gramov na kupca
Lekarne bi število kupcev in prodane količine beležile ter o tem poročale agenciji za zdravila ter ministrstvu za kmetijstvo. Osebnih podatkov o kupcih ne bi smeli zbirati.  V lekarni bi dnevno lahko posameznik kupil 10 gramov konoplje, več bi je lahko dobili le tisti z receptom, ki bi predvidel večjo količino.

Gojili bi jo lahko doma
Druga različica zakona omogoča gojenje konoplje do deset gramov za osebno uporabo vsem polnoletnikom z dovoljenjem in licenciranje konopljinih socialnih klubov. Šlo naj bi za konopljine vršičke. Gojitelj konoplje ne bi smel preprodajati ali kako drugače omogočitiuživanja te drugim osebam. Število rastlin, ki bi jih lahko gojil, bi bilo omejeno.

Kakšne so kazni
Če imate v posesti manjšo količino marihuane za osebno uporabo, vas država za prekršek lahko kaznuje od 42 do 209 evrov, lahko pa dobite tudi do pet let zapora. V primeru preprodaje marihuane, pa so kazni hujše, saj ste v tem primeru storili kaznivo dejanje. Kazen je od enega do deset let zapora. Če gre za prodajo mladoletni osebi, pa kazen znaša 3 do 15 let.

I.K.,STA

 • dr Janez Sveti

  Prepovedana rastlina?
  To je ena od večjih neumnosti, ki si jih človek lahko izmisli.
  Dr Janez Sveti abstinent

  • dob

   Če ne bi bilo prepovedano, potem naši policisti ne bi dosegali rekordnih uspehov.

   • dr Janez Sveti

    Tvoji logiki, je težko oporekat :)
    Dr Janez Sveti diplomant

    • dob

     :))

 • MEFISTO

  Znova površnost!
  t
  Kot da STA ne ve, da je Velenje še vedno Titovo Velenje, kjer je vse dovoljeno.

 • dob

  Na sliki je Zeleni Jurij.

 • janez.pokoncni

  Nekaj tem je, o katerih bomo na desnici morali resno razmisliti, če želimo kdaj priti blizu zmage na volitvah. Konoplja in splav sta zagotovo med njimi. Sledenje stališču, kot ga je pred tedni razgalil Vodeb, pomeni odganjanje mladih in s ploskanjem prohibiciji ter še dodatnim omejevanjem svobode, daleč ne bomo prišli.

  • MižekFiga

   Bodimo napredni. Konoplja mora bit legalizirana. Splav tudi!
   To bolj potrebujemo kot umetne oploditve!

   • Ruggedplant

    “Splav tudi! To bolj potrebujemo kot umetne oploditve!”
    Če ti je cilj demografsko in moralno uničenje Slovenije, potem res ja. Ampak potem ti pravzaprav niti ni potrebno narediti ničesar, takšne svetovne nazore in zakone že sprejema komunistična kamarila na oblasti, čemu torej vpiješ?

   • Nata

    Čakaj no …..kako pa gredo skupaj splav in umetne oploditve ??
    Kakšna naprednost pa je to ?
    Eni stran mečejo človeška življenja , drugi se pa mučijo z dragimi oploditvami ?
    Tisto hudirjevo konopljo pa naj pustijo , kot je .
    Kdor jo potrebuje , naj si jo kupi.

    • MižekFiga

     Se ni NE ljubi še bolj soc realistično hecat, ker bi moral dodat še fotrnico!

     • Nata

      Prav !! Bravo ??

  • Ruggedplant

   Je pa kar precejšnja razlika med konopljo in splavom – v prvem primeru gre za zdravorazumski ukrep povezan tako z zdravstvom, gospodarstvom, kakor turizmom praktično brez negativnih posledic (če je zakonsko pravilno reguliran seveda), v drugem pa za legalizacijo umora v imenu ideologije liberalizma, ki pa s svobodo nima prav ničesar in gre za najtežji možni zločin – umor neoboroženega nebogljenega človeka pri čemer se “svoboda” (pravica do umora) dodeli eni osebi, druga pa nima niti teoretične možnosti, da se obrani. Življenje je najosnovnejša človekova pravica in nekomu odreči pravico do življenja je (ne glede na razlog) absoulutno nedopustno. Žalostno je, da se v 21. stoletju, ko naj bi civilizacija dosegla neko kolikor toliko zrelo stopnjo v kateri se sveto brani vse človekove pravice, življenja pa ne, sploh pogovarjamo o tem kot opciji. Populizem, pragmatizem gor ali dol – stranka, ki podpre splav nima že v osnovi ničesar početi v demokraciji, še manj pa si sme nadeti etiketo domoljubja s tem ko pobija edino prihodnost domovine – otroke.

   Liberalizacija da, a odločanju o življenju in smrti nekoga drugega, sploh ko gre za nerojene otroke pač ne. Prej podprem pravico homoseksualnih parov do posvojitve pri katerih bo sicer zelo velika verjetnost, da bosta otroka psihološko poškodovala, a bo ta vsaj imel pravico do življenja. V kolikor misliš nadaljevati debato z relativiziranjem pojma “življenje” ali “človek”, pa debato končujem že na tem mestu, tako kot to naredim ko želi kdo zrelativizirati ali celo oporekati obstoju holokavsta, upam da razumeš.

   • janez.pokoncni

    Kar se tiče ind. konoplje, sploh ne grem v debato, ker mi je prohibicija tako zelo “mimo”, da je joj. Ob alkoholu, tobaku in grozi vseh groz, “cukru” (sladkorju), ob malem morju izjemnih debeluhov, katerih posledice njihovega prenažiranja preko solidarnostnega zdravstva saniramo vsi je marihuana – nič.

    Kar se tiče splava. Osebno sem zelo proti, ampak velja proti zgolj za krog moje družine. Na splošno sem mnenja, da je to stvar vsakega posameznika in vem, da prepovedi splava ne bom dočakal razen, če bomo res kmalu postali vsi muslimani in se bomo poslovili od sekularne države.

  • FraterMagnus

   hruške in jabke, stari, hruške in jabke.

   • janez.pokoncni

    Zaradi “jabk” in hrušk gre v PM 150.000 glasov mladih, politično neopredeljenih glasov ljudi na volitvah.

 • tarantela

  Opažam, da je vse več upokojencev, ki se ukvarjajo z “dopolnilno dejavnostjo”. Par sadik za boljšo voljo, ko ga daje revma ali kaj podobnega. Če pa je kaj več travce, jo pa proda in ima za štuc pa kakšen drug priboljšek. Je pa zadeva tudi drugače lahko koristna: če se ukvarja s prodajo, lahko dobi brezplačen penzion v arestu. Kaj če boljšega, ima hrano stanovanje, ogrevanje, pranje; skratka vse, česar si zaradi premajhne penzije v kašnem domu za starejše ne more privoščiti. Ko bodo birokrati to ugotovili, bodo ukinili prepoved sajenja in prodaje te žlahtne travce. Končno tudi tobak in alkohol škodujeta, pa ju država ne prepove.

  • dr Janez Sveti

   Kako lepo si jim napisala resnico!
   Mujo u zatvoru. Dođe mu žena na posjetu.
   ” Pa kako jadni moj Mujo?” žena u suzama.
   “Pa pravo, da ti kažem ženo..isto kao kod kuče!”
   Žena u čudu: “Kako to misliš, jadni moj Mujo?”
   ” Pa loša hrana, nema seksa i ne daju u kafanu!”

   Dr Janez Sveti Domu pokojencev Dob-Puščava

 • MižekFiga

  Ptički, pa ne protestirajo čeprav so že več kot 20 let brez konopljinih semen v svoji hrani! Ornitologi jih ne branijo, saj so preveč zaposleni s preprečevanjem postavljanja električnih vetrnic.

 • disqus_ZTv48gRQCp

  joj, na lustru par sadik pa v arest, bancniki pa veselo meljejo dalje. Tale mi za razliko od njih ni spulil niti tolarja, oni pa milijarde.

 • Osti jarej

  ..eh,važno,da so oni,ki skrbijo,da je dovolj tabelega v slovendžiji,na prostosti….bruhahahaha…!!!

  • FraterMagnus

   ja pa ne morš lastnih sinov in hčera natepati v zapor. temu se reče moralna skrb za porabo javnih sredstev.

 • Osti jarej

  ..mati terezija,pomagaj (ona je bila vsaj resnična)..kakšen dolgčas..!!!!

 • janez zorman

  Joj, kakšna sposobnost naše policije. Policajčki se ukvarjajo z “zdravilnimi” rastlinami, ostareli policaji in inšpektorji pa zakrivajo bančne luknje !

 • Aton

  A tatove otrok kaj iščejo?