fbpx

[VIDEO] Oman: Rdeča zvezda z zastave še vedno mežika, želim si, da ne bi več

Ivan Oman (foto: Nova24TV)

Ni slučajno, da so nekateri tako vztrajno hoteli to odločitev prestaviti v naslednje leto. Tisti, ki jim osamosvojitev ni bila intimna želja, so si prizadevali, da osamosvojitev ne bi bila v božičnem času. Božični čas je namreč čas novega upanja,” je v svojem nagovoru ob peti obletnici Združenja VSO dejal Janez Janša.

V prestolnici je potekala slovesnost ob dnevu samostojnosti in enotnosti in peti obletnici Združenja VSO. Udeležence je uvodoma nagovoril predsednik Združenja VSO Aleš Hojs.

Domovino imamo, ker smo domoljubi,” je povedal v svojem nagovoru, hkrati pa zaokrožil pet let delovanja združenja VSO. V petih letih je združenje opravilo veliko dela, veliko pa ga še čaka. Hojs je izpostavil predvsem spremembe v učnih programih in sodstvu ter lustracijo.

Celotno slovesnost si lahko ogledate v spodnjem videu.

Tisti, ki jim osamosvojitev ni bila intimna želja, so si prizadevali, da osamosvojitev ne bi bila v prazničnem času
Nato jih je pozdravil častni predsednik VSO Ivan Oman in v svojem pozdravu povedal, da z zastave še vedno mežika “tista rdeča zvezda”, želi pa si, da ne bi več.

Kot tretji je zbrane nagovoril predsednik SDS Janez Janša, ki je poudaril, da ni slučajno, da je koalicija DEMOS za čas plebiscita izbrala praznični čas – čas novega rojstva, novega leta in odločitve o novi državi. “Ni slučajno, da so nekateri tako vztrajno hoteli to odločitev prestaviti v naslednje leto. Tisti, ki jim osamosvojitev ni bila intimna želja, so si prizadevali, da osamosvojitev ne bi bila v prazničnem času. Božični čas je namreč čas novega upanja, ker praznični čas. Ker je božični čas, adventni čas – čas novega upanja in mogoče si takrat upamo narediti tudi kak korak – v smislu uresničitve naših sanj – dlje kot pa sicer.”

Pester kulturni program
Gostje so sicer uživali ob dobri glasbi, in sicer v družbi vokalne skupine Domen, dramskega igralca Romana Končarja, vokalne solistke Lee Likar in pianista Jerneja Šuštaršiča.

Zore: Naš danes ni takšen, kakršnega smo si predstavljali
Slovesnost se je nadaljevala v ljubljanski stolni cerkvi sv. Nikolaja, kjer je ljubljanski nadškof in metropolit Stanislav Zore ob državnem prazniku samostojnosti in enotnosti daroval sveto mašo za domovino.

V pridigi je izpostavil, da naše zemeljske stvarnosti, med drugim tudi politične in državne danosti, niso sad samo našega prizadevanja, ampak so tudi sad našega zavestnega ali nezavednega sodelovanja s čudovitim in hkrati tolikokrat skrivnostnim Božjim načrtom, ki ga ima z narodi in ljudstvi, uresničuje pa se ob sodelovanju ali tudi nasprotovanju trenutnih nosilcev oblasti.

“Pred petindvajsetimi leti smo se odločili, da bomo živeli v svobodni, samostojni in neodvisni državi Sloveniji. To odločitev smo z za marsikoga presenetljivo večino potrdili na plebiscitu o samostojnosti,” je spomnil nadškof in ob tem dodal, da v številnih govorih o tedanjih dogodkih in sedanjem stanju vedno znova zasledimo ugotovitev, da naš danes ni takšen, kakršnega smo si predstavljali takrat in da tudi država ni takšna, o kakršni smo sanjali in za kakršno smo se odločali.

“Vedno znova tudi ugotavljamo, kakšni so vzroki za današnje stanje. In mislim, da ima vsak govornik prav, ko dela analizo stanja, ko išče vzroke za to stanje in ko oblikuje predloge, na kakšen način iziti iz sedanjega stanja in se približati uresničitvi naših pričakovanj,” je še izpostavil Zore.

Poudaril je tudi pomen spreobrnjenja in k temu poklical vse: “Najprej politiki, gospodarstveniki, sodniki, kulturniki in pedagogi, potem pa tudi vsi državljani naše države Slovenije.”

N. K.