fbpx

[Video] Na Vrhniki množica odločno za varnost. Prišli so tudi provokatorji …

“Slovenija ne more poskrbeti niti za lastne državljane, kako bo še za migrante?” se sprašujejo Vrhničani. Eden izmed protestnikov je jasno izrazil svoje mnenje: “Slovenija bo dobila avstrijske ostanke migrantov! Tiste, ki jih drugi nočejo!” Prav tako so se zbrali podporniki migrantske politike, ki želijo, da se migrante nastani v prostorih blizu šole in vrtca ter se jih sprejme medse, a zbrani Vrhničani opozarjajo – da to sploh niso njihovi krajani.

“Cerar nima blage veze, kaj bo z njimi delal,” je odločna množica, ki jih skrbi za varnost svojega kraja. Prepričani so, da zavrnjenih ekonomskih migrantov Hrvaška gotovo ne bo vzela nazaj. Migrante, ki ostanejo, bo treba vzdrževati. Krajani ogorčeno razlagajo: “V Sloveniji je 100 tisoč brezposelnih, več kot 300 tisoč ljudi živi pod pragom revščine. Za naše ne poskrbijo! Ne moremo plačevati še za njih!


Stojan Jakin, župan Vrhnike. Foto: Nova24TV

Vrhniški župan Stojan Jakin. Foto: Nova24TV

“Ljudje so pač na ta način izkazali svoje nezadovoljstvo s stanjem na Vrhniki. Migrantski center je v neposredni bližini šole in vrtca, zato je lokacija skrajno neprimerna. Podatke, ki jih dobim in jih dobi občina, posredujem naprej. So pa podatki zelo pičli,” je dejal Stojan Jakin, župan Vrhnike. “Ne znam povedati, če bo vlada upoštevala zahteve Vrhničanov. Ne moremo vplivati na vlado. Prišlo bo še več migrantov in kako bo vlada takrat odreagirala na to, nam ni jasno,” je še dodal.

Vlada naj raje poskrbi za svoje državljane
Vrhničani se sprašujejo, kaj bodo migranti počeli na Vrhniki. Opozarjajo, da že zanje ni služb, kako bodo skrbeli za vse te migrante. “Kaj se bo zgodilo, če se bo poleti 500 migrantov sprehajalo skozi Vrhniko? Kdo nam bo zagotovil varnost,” se sprašujejo krajani.

“Ljudje na nasprotni strani ceste in ki so za migrantski center, niso Vrhničani. To so ljudje, ki so od drugod. Namestitveni center nikakor ne paše na Vrhniko. Zraven je šola, vrtec, vem, da so se migranti že sprehajali okoli. Mislim, da ne pašejo sem. Ni v redu, da pridejo v šolo in vrtec ljudje, ki so popolnoma tuji. Jaz vladi ničesar ne verjamem, tem ljudem ne gre verjeti. Vsako stvar potvarjajo,” razlaga gospod, ki se je prišel odločno zavet za varnost svojega kraja in ljudi.

Protesta se je udeležil tudi Vrhničan, ki živi v Švici: “Ja, naj pogledajo švicarske zakone. Če ga eden nekaj ‘serje’, adijo,” je pokomentiral. Meni tudi, da bi vlada morala poslušati celoten parlament, ne le koalicije. “Trije doktorji – država zgubljena. Če bi hotela vlada nekaj dobrega narediti, bi morala vprašati kmeta. V Sloveniji je nacionalni šport metanje polen pod noge,” je še odločno dodal.

Zbrani tudi podporniki namestitve migrantov – a Vrhničani opozarjajo, da to sploh niso njihovi sokrajani
Na protestu se je zbrala tudi skupina ljudi, ki podpirajo nastanitev migrantov na Vrhniki. “Mi se zavzemamo za to, da je ljudem potrebno pomagati, vsi so dobrodošli. V Povezavi z begunsko problematiko je v prvi vrsti treba izkazati solidarnost – to pa je potrebno urejati na državni ravni, ne pa z nekimi ksenofobičnimi izjavami,” so pojasnili. Ob postavitvi improviziranega šanka so jih obiskali tudi policisti in izprašali.

Foto: Nova24TV

Foto: Nova24TV

Zagret podpornik stranke SD bi migrante vzel tudi domov. Foto: Nova24TV

Zagret podpornik stranke SD bi migrante vzel tudi domov. Foto: Nova24TV

Shoda se je udeležil tudi eden izmed podpornikov stranke SD z namenom, da v občini dokažejo strpnost, razumevanje, pamet, solidarnost. Meni, da je nujno potrebno najti sožitje z arabsko kulturo, vse ostalo bo pomenilo katastrofo. “Redko kateri migrant se bo odločil, da bo azilant V Sloveniji,” je prepričan. Meni, da so otroci tisti, ki jih je treba zaščititi in “če bi bilo treba, bi migrante vzel tudi k sebi pod streho”. ​

Več o razlogih za protest si lahko preberete tukaj.

Krajani na shodu so odločeni: “Na Vrhniki pod nobenim pogojem ne želimo migrantov, še posebej ne na lokaciji, kjer se v bližini vsakodnevno zadržuje 850 otrok”. Starši so zaskrbljeni, nekateri so že izpisali otroke iz vrtca.

Nina Knapič