fbpx

Spopad med boljševištičnimi in tajkunskimi levičarji za Luko Koper

Foto: STA

Protestni shod, ki je potekal v Kopru za Luko Koper, se je zdel prav bizaren: protestniki so s številnimi zastavami nekdanjega režima – in s številnimi rdečimi zvezdami – protestirali proti levičarskemu vodstvu SDH-ja, ki ga je postavila Cerarjeva vlada. V Kopru je potekal spopad med boljševistično levico in tajkunskimi levičarji. 

Pred Luko Koper je potekal protest iniciative “Civilna fronta Vstala Primorska – Vstani, Slovenija” – satelitskega gibanja Združene levice in Zveze združenj borcev NOB. Predstavniki iniciative trdijo, da se borijo proti privatizaciji Luke Koper. “Od sedaj naprej vam prepovedujemo prodajati slovenska državna podjetja. Vsako nadaljnjo prodajo bomo preganjali. Pa ne po sprevrženih zakonih in nefunkcionalni zakonodaji. Preganjali vas bomo državljani,” so zapisali organizatorji na Facebook strani dogodka.

Rdeča orgija, na kateri tudi z lupo ne bi našli slovenske zastave, se je začela s krajšim kulturnim programom. “Luke ne damo, Luke ne damo!” so skandirali udeleženci protesta. “Luko Koper smo zgradili, država pa si jo je prisvojila. Od države zahtevamo, da državno premoženje plemeniti in ga ne prodaja,” je dejal eden izmed govorcev.

Foto: STA

Foto: STA

Drugi govornik je predstavil nekatere zahteve protestnega gibanja, in sicer da morajo odgovorni med drugim nemudoma zasnovati program razvoja podjetja ter zamrzniti osebno premoženje tistih akterjev, ki so osumljeni gospodarskega kriminala. Množica je pri tem vzklikala: “Lopovi, lopovi, lopovi!”

Ali bo Metod Dragonja odstopil s položaja?
Pojavila so se tudi ugibanja, da naj bi Metod Dragonja odstopil s položaja državnega sekretarja. Na seji parlamentarne komisije za nadzor javnih financ je namreč podal napačne podatke glede poslovanja Luke Koper, za kar naj bi se sicer že opravičil. “Zavedam se, da sem storil napako z navajanjem neaktualnih podatkov na seji parlamentarne komisije za nadzor javnih financ. Vendar hkrati poudarjam, da nisem imel namena manipulirati s podatki in zavajati javnosti,” je zapisal. Na ministrstvu so vest o odstopu Dragonje sicer zanikali.

Luka Koper v zadnjem obdobju beleži zavidljive poslovne rezultate, kljub temu da je obremenjena z visokimi stroški dela – precej večjimi kot sorodne družbe. Povprečni mesečni strošek na zaposlenega znaša v Luki Koper približno 3.833,79 evrov – v primerjavi s sorodno družbo Krka, kjer povprečni strošek na zaposlenega znaša 2.551,27 evrov oziroma kar 1.282,52 evrov manj.

Ž. K.