fbpx

Varnost v splošni novogoriški bolnišnici na psu: Grožnje z nožem, kraja zdravil in kraje iz torbic ter garderob zaposlenih

Foto: SP dr. Franca Derganca“ Nova Gorica

Po tem, ko je v Splošni bolnišnici “Dr. Franca Derganca” Nova Gorica prišlo do incidenta zaradi grožnje z nožem, so se na nas obrnili zaskrbljeni zaposleni, ki jih skrbi tako varnost uporabnikov in zaposlenih v njihovi bolnišnici kot tudi po vseh zdravstvenih ustanovah po Sloveniji. Ti namreč trdijo, da je bilo sobotno dogajanje precej hujše, kot so to poročali mediji, zato smo se obrnili na vodstvo bolnišnice in povprašali, čemu kljub incidentu ne ukrepajo in poostrijo varnost pacientov in zaposlenih. Je za kakšne premike mar vedno potrebna tragedija?

V soboto, 16. 9. 2017,  je bil ob obilici dela v Splošni bolnišnici “Dr. Franca Derganca” v Novi Gorici ponovno eden izmed rutinskih dni. Zaradi predoziranja so v bolnišnico sprejeli osebo in jo nemudoma odpeljali v drugo nadstropje, v Center za intenzivno nego (CIT). Omenjenega je zdravstveno osebje po besedah zaposlenih skušalo rešiti, saj je zanje vseeno, kaj je ta oseba storila, saj je le človek, ki si zasluži še eno priložnost. V večernem času je k sprejemnemu pultu v bolnišnico prišel mlajši moški, ki je bil vinjen in zadet. Ob sprejemnem pultu se je prijavil kot brat predoziranega in od osebja zahteval, naj mu povedo, kje je in naj nemudoma poskrbijo zanj. Osebje mu je na miren način pojasnilo bratovo stanje, s čimer pa ni bil zadovoljen, zato je iz hlač povlekel nož in začel z grožnjami, da bo vse pobil, če ne bodo ozdravili njegovega brata, pri tem pa je nož prislonil na trebuh enega izmed zaposlenih in mu ogrozil življenje.

Varnostnik se ob nastali situaciji napačno odzval
V omenjenem trenutku so se v bližini nahajali tudi ostali pacienti, ki so čakali na pregled, med njimi so bile tudi mamice z mlajšimi otoki, ki so zaradi situacije padli v hud šok. Osebje se je nemudoma odzvalo in moškega odvrnilo od napada. Ko je ta pospravil nož, se je približal varnostnik, ki je, namesto da bi olajšal situacijo, zadevo zaostril, saj je moškemu povedal, da je njegov brat na intenzivni negi. Varnostnik je moškega celo pospremil na CIT, češ da bo ta lahko preveril stanje brata, s čimer je ogrozil življenje sodelavcev in hudo ranjenih pacientov, ki se tam zdravijo.

Na CIT je moški začel ponovno povzročati paniko, saj je spet začel groziti z nožem. Tam je nož prislonil na telo enega od zdravnikov, prišlo pa je celo tako daleč, da je prišel celo do sobe, kjer je bil njegov brat, in se do prihoda policistov tudi tam zadrževal ter s tem ogrozil tudi življenje svojega brata. Na srečo so nato prispeli policisti, ki so onesposobili osebo. Brat moškega je prišel k sebi in se tudi sam spravil nad policiste, tako da so ti imeli delo še z njim. Policisti so uspešno onesposobili oba moška, takrat pa se je drama na srečo tudi končala. Zaposleni v bolnišnici poudarjajo, da se lahko le sreči zahvalijo, da je ni nihče resno skupil.

Foto: iStock

Imajo le enega varnostnika na izmeno
Predstojniki bolnišnice so po navedbah zaposlenih poskušali stvar pomesti pod preprogo. “Sami smo se odločili za ta poklic in z veseljem ga opravljamo, a želimo tudi, da nas vodstvo bolnišnice pri tem zaščiti in zagotovi varnost vsem uporabnikom in zaposlenim v bolnišnici.” Od napada v Izoli se po besedah zaposlenih ni spremenilo nič. Dejali so jim namreč le, naj bodo bolj pozorni in naj pazijo nase, če bo kaj sumljivega, pa naj to sporočijo policijo. “Ko smo kaj sporočili policiji, so večkrat dejali, da za takšne reči ne bodo prihajali. Nimamo nič več varnostnikov, detektorjev kovin, varnostnih kamer in drugih stvari, ki bi poskrbele za boljšo varnost. Imamo enega varnostnika na izmeno, to pa je tudi vse,” so z nami delili zaposleni v bolnišnici.

Na izmeno bi potrebovali vsaj dva kvalificirana varnostnika
Zaposleni poudarjajo, da bi na izmeno potrebovali vsaj dva sposobna in kvalificirana varnostnika, ki znata obvladati stresne situacije, sta v dobri fizični pripravljenosti in vesta, zakaj sta tam, potem bi bilo mogoče bolje, pa še to ne bi bilo dovolj. Potrebovali bi tudi detektor kovine in varnostnika, ki bi to nadzoroval. Nadzorne kamere so po besedah zaposlenih zelo redke oziroma jih sploh ni, pred nekaj dnevi so zato odvisniki brez težav vlomili v omarico z zdravili v 6. in 7. nadstropju ter si protipravno prilastili zdravila v vrednosti okrog 150 evrov.

Foto: Splošna bolnišnica “Dr. Franca Derganca” Nova Gorica

V neposredni bližini so celo odvisniki
Po navedbah zaposlenih se je letos v 6. in 7. nadstropju zgodilo že okrog 10 manjših kraj iz torbic in garderob zaposlenih. “Glede tega ni narejenega nič, policisti so kraje popisali, to pa je tudi vse.” Že več let zaporedoma se poleg stavbe očesne ambulante zbirajo odvisniki, s čimer so seznanjeni varnostniki in policisti, naredi pa se ne nič. “Mimo njih dnevno hodijo različni obiskovalci in pacienti, med njimi tudi mamice z majhnimi otroki, ki so prisiljeni gledati te odvisnike.” Policisti po besedah zaposlenih trdijo, da ne morejo biti stalno tam, a stalno so na cesti pred bolnišnico, kjer večkrat na dan intenzivno izvajajo meritve hitrosti za malenkost prehitre voznike. “Da bi malo pogledali odvisnike, ki se zbirajo v parku, in jih pregnali kam drugam, pa ne. Večkrat se je že zgodilo, da so nekateri zaposleni po koncu službe prišli do svojega vozila, pa je bilo to podrsano in poškodovano. Kdor je prišel s kolesom, je večkrat ostal brez kolesa.” Ker vodstvo bolnišnice nima posluha za te stvari, so se zaposleni obrnili na policijo, ki jih je prijazno odslovila, da ne morejo narediti nič, prav tako pa ne morejo in nočejo narediti nič varnostniki v bolnišnici.

Foto: iStock

Po besedah zaposlenih je takšnih primerov vse več, vodstvo bolnišnice na čelu z Natašo Fikfak pa ne posluša, saj pri vsem varčuje. “Varčevalo in hitelo se je pri gradnji ambulante in na račun tega je prišlo do velike napake z zamenjavo cevi s kisikom in smejalnim plinom, ki je terjala smrtne žrtve.”

Od policistov so zaposleni glede incidenta izvedeli, da je fant, ki je prišel obiskat brata, stari znanec policije, ki je že bil v zaporu. Pred kratkim je prišel iz zapora zaradi vpletenosti v več ropov, kraje avtomobilov in posesti droge. Policisti so jim dejali, da so lahko zaradi vsega naštetega srečni, da se ni zgodilo kaj hujšega, saj je znan kot izjemno agresiven in nasilen, za nekaj denarja pa je pripravljen narediti marsikaj. Pred leti je namreč za pest drobiža huje poškodoval nedolžno osebo. Policisti so povedali, da je za vse to dobil tri leta zaporne kazni in že po letu in pol odkorakal na prostost. Kako je mogoče, da je za hud napad na nedolžno osebo, ki naj bi imela še danes probleme, in za ostale zločine prebil le leto in pol za rešetkami, zdaj pa se prosto sprehaja naokoli in nadleguje nedolžne ljudi in v tem konkretnem primeru zdravstveno osebje v novogoriški Splošni bolnišnici “Dr. Franca Derganca” Nova Gorica, ki pomaga soljudem. Policija in sodišče tukaj več kot očitno nista opravila svojega dela in le sreči se lahko zaposleni zahvalijo, da se ni zgodilo kaj hujšega, kot se je to zgodilo v Izoli. Osebje, ki je bilo po incidentu v šoku, je s svojim delom nadaljevalo in še naprej vztraja, saj poudarjajo, da ne delajo zase, ampak za ljudi, ki so odvisni od njihove pomoči. Vendar je od vodstva pričakovati, da ukrepa in poostri varnost.

N. Ž.