fbpx

Vaške straže vzbudile pozornost tujih medijev! Poglejte, kako so Hrvatje predstavili slovensko družino, ki je poslanstvo našla v patruljiranju ob slovensko-hrvaški meji!

Vaška straža, ki se je organizirala v Beli krajini, je vzbudila pozornost tudi tujih medijev. Hrvaški portal 24Sata je podrobno opisal zgodbo družine Zidar iz Radovice pri Metliki in člane predstavil kot novodobne heroje. “Vsi treniramo borilne veščine. Ničesar se ne bojimo. Če bi se bali, ne bi počeli tega. A to moramo početi, to je naša dolžnost,” pravi družina Zidar.

Na Nova24TV smo prvi poročali, kako se je v Beli krajini skupina lokalnih prebivalcev iz Radovice in okoliških vasi organizirala ter ustanovila prvo pravo vaško stražo v Sloveniji, ki tedensko patruljira ob slovensko-hrvaški meji. “Na začetku nas je bilo okrog deset, a ljudje nimajo vedno časa biti zraven, zdaj lahko rečem, da nas res redno mejo nadzira okrog pet,” nam je takrat povedal domoljub Blaž Zidar. Kot je poudaril, mejo neustrašno nadzirajo z golimi rokami, praviloma nimajo orožja, čeprav se vsake toliko časa zgodi, da je treba migrante prestrašiti tudi na drugačen način, ne samo z ustnimi opozorili, da v naših koncih nimajo česa iskati in da bodo poklicali policijo. Vaška straža pa je pritegnila pozornost medijev tudi onkraj meja Slovenije, nedavno so o njej tako poročali pri hrvaškem portalu 24Sata, prav tako pa tudi na nekaterih drugih medijih.

Vaške straže so se organizirale, ker država ne zagotovi varnosti, kar je njena osnovna funkcija
Na portalu 24Sata so pripravili zgodbo o osemčlanski družini Zidar, ki jo opišejo kot eno izmed majhnih vaških straž, kakršne so se organizirale že po celi Sloveniji, ker policija po njihovem prepričanju svojega dela ne opravlja dobro. 47-letni domoljub Blaž, upokojen vojaški specialec, s svojo 37-letno soprogo Natašo Zidar vsakodnevno prehodi 15 kilometrov skozi gozd, pri tem pa išče sledi vozil, s katerimi se migrante tihotapi prek meje. Zakonca sta za hrvaški portal o tem povedala sledeče: “Vsi treniramo borilne veščine. Ničesar se ne bojimo. Če bi se bali, ne bi počeli tega. A to moramo početi, to je naša dolžnost.” Migrante opišeta kot grožnjo slovenskemu in tudi hrvaškemu narodu, ob obisku novinarske ekipe 24Sata pa je z njima patruljiral tudi 15-letni sin Luka Zidar.

Foto: posnetek zaslona

Slovenija je bila do beguncev v 90. letih velikodušna, a situacija je zdaj popolnoma drugačna
Nataša je o razlogih za organiziranje povedala še: “Zato smo vzeli stvari v svoje roke. Vsi drugi se bojijo, posebej zdaj, ko je slovenska vlada dejala, da prepoveduje vaške straže in naše obhode. A ne bomo odnehali.” Oboroženi so s svojim glasom, občasno pa pred migrante mečejo tudi pirotehnična sredstva, da bi jih preplašili. Zakonca med drugim izpostavita velikodušnost Slovencev do begunskih skupin med letoma 1991 in 1995, a zdaj so stvari drugačne. Nikoli niso videli nobene ženske ali otroka, le mlade moške v svojih najboljših letih. Izpostavijo tudi nevladne organizacije, ki migrante oskrbijo z navodili za pot. Ekipa je obiskala tudi 64-letnega Jožefa Prusa, ki mu je pred mesecem dni skupina 13 Alžircev z dvorišča ukradla kombi. O situaciji je povedal sledeče: “Potrebujemo vaško stražo in jaz jo podpiram!” Povedal je še, da je omenjene Alžirce policija ujela, a da je pripravljen, če ponovno pridejo.

Blaž Zidar, vodja vaške straže, ve povedati, da vsakodnevno naletijo na migrante, mejo s Hrvaško patruljirajo vsaj štirikrat na teden. Foto: Nova24TV.

Rok Krajnc