fbpx

Vatikanski državni tajnik Parolin navdušen nad solidarnostjo v Dobovi

Foto: STA

Pietro Parolin, vatikanski državni tajnik, je danes obiskal sprejemni center za migrante v Dobovi. Poudaril je, kako pomembna sta solidarnost in sodelovanje pri delu z begunci, a dodal, da je potrebno ločiti med migranti in begunci. Izrazil je zadovoljstvo s pogumom, s katerim se prostovoljci lotevajo svojega dela. Kasneje je obiskal še Brežice in se srečal s tamkajšnjim županom.

Vatikanski državni tajnik Pietro Parolin nadaljuje svoj obisk v Sloveniji. Danes je obiskal sprejemni center za migrante v Dobovi, kjer se je srečal s prostovoljci in drugimi, ki delajo v sprejemnem centru. Po obisku je dejal, da je pretresen, a vseeno navdušen nad izkazano solidarnostjo in pripravljenostjo pomagati bližnjemu. Po njegovih besedah je to izhodišče za reševanje migrantske krize.

Potrebno je ločiti prave begunce od drugih migrantov
Z obiskom je Parolin želel izkazati solidarnost in podpreti pogum, s katerim se prostovoljci lotevajo svojega dela. Pohvalil je delo prostovoljnih organizacij in Karitasa, njihovo sodelovanje in povezovanje pa označil za dober znak. Poudaril je, da je treba sodelovati in se zavzemati za to, da bi težave rešili v okviru skupne zaveze. Kot je še dodal, je potrebno veliko solidarnosti in sodelovanja med različnimi skupinami, hkrati pa je potrebno ločiti prave begunce od drugih migrantov.

Vatikan lahko nudi moralno podporo
”Države bi morale pri reševanju takih in podobnih problemov stopiti skupaj, problem pa ostaja tudi rešitev konfliktnega stanja in revščine v državah, od koder prihajajo begunci,” je dejal Parolin. Vatikan sicer tehničnih napotkov za rešitev krize ne more ponuditi, lahko pa opozarja mednarodno skupnost, saj predvsem papež kot moralna avtoriteta uživa visok ugled.

Po obisku na Dobovi je vatikanski tajnik odšel še v Brežice, kjer se je srečal z županom Ivanom Molanom, nato pa je obiskal še novomeško škofijo. Na obisku so ga spremljali mariborski nadškof Alojzij Cvikl, celjski škof Stanislav Lipovšek in novomeški škof in predsednik Slovenske škofovske konference Andrej Glavan.

M. G., STA