fbpx

Več kot 80 akademikov pozvalo državljane, naj glasujejo PROTI

Foto: Zbor za republiko

Pred nedeljskim referendumom je 86 akademikov in intelektualcev različnih profesij podpisalo izjavo, s katero nasprotujejo noveli zakona, ki želi razvrednotiti tradicionalno družino. Državljane pozivajo, naj z glasom PROTI zaščitijo družino kot osnovno celico družbe.

Izjavo je v imenu Zbora za republiko podal teolog Ivan Štuhec, ki je predstavil tri temeljne probleme, ki jih prinaša novi zakon. Prvi je postopek, po katerem so skozi državnozborsko sito spravili zakon, saj ta ni temeljil na javni razpravi in je bil sprejet po hitrem postopku. Poleg tega je dejstvo, da smo na referendum s podobno vsebino državljani šli že dvakrat, in sicer leta 2001 in 2012, in obakrat zavrnili predlagane spremembe.

Med bolj prepoznavnimi podpisniki izjave so še Janko Kos, Tomaž ErzarAlojz Rebula, Zorko Simčič, Andrej Capuder, Christian Gostečnik, Dimitrij Rupel, Anton Stres, Boštjan M. Turk, Gregor Pivec, Roman Vodeb, Barbara Brezigar in Aleš Hojs.

Namesto spola moški in ženska po novem oseba
Drugi problem, ki ga izpostavljajo v Zboru za republiko je, da novela zakona namesto pojmov moški, ženska, oče in mati uvaja pojem oseba. Po njihovem prepričanju tovrstne spremembe ne odpirajo samo pravne dileme, temveč tudi antropološke, filozofske, teološke, psihološke in socialne dileme. “Gre za jedro, v temelju spremenjeno definicijo, ki ima svoje domovinsko mesto in v človekovih pravicah in v slovenski ustavi ter bi v primeru, da bi bil ta zakon sprejet, to nujno sprožilo nadaljnje pravne postopke in polarizacijo,” je poudaril Štuhec.

Premalo prakse glede posledic
Ugledni akademiki kot tretji problem poudarjajo, da je premalo prakse glede posledic morebitnih sprememb, ki bi vplivale na otroke. V primerih, ko se spreminjajo stvari, ki zadevajo najšibkejši člen družbe, je potrebno ravnati izrazito previdno. Po mnenju Štuheca se s tovrstnim eksperimentom spuščamo na spolzek teren: “Te vrste praks namreč v svetu ni toliko, da bi lahko govorili o relevantnih študijah, ki bi potrjevali tezo, da je čisto vseeno, v kakšnem razmerju živi otrok.

M. P., STA