fbpx

Vedno več vidnih Slovencev odjavlja naročnino od RTV-prispevka

Foto: STA

Vodja največje opozicijske stranke Janez Janša je že pred časom dejal, da RTV-prispevka ne plačuje že nekaj let. Kmalu po tem se je pojavila peticija proti plačevanju prisilnega RTV-prispevka, ki jo je podpisalo več kot 13.000 ljudi. Na upravni enoti pa vedno več ljudi tudi uradno odpoveduje plačevanje prispevka, med njimi tudi nekateri vidni Slovenci. 

Eden izmed njih je tudi nekdanji minister za obrambo Aleš Hojs, ki je svojo potezo delil tudi na družabnih omrežjih. Na upravni enoti je overil obrazec za odjavo RTV-sprejemnika in jo nato oddal na vložišču RTV. Kot razlog za odjavo je zapisal: ”Ne želim gledati programa, ki ga producirate in predvajate.” 

Mesečna naročnina na kanale javne televizije je obvezna, in znaša 153 evrov letno, ne glede na to, ali program spremljate ali ne ter je tudi ena najvišjih v Evropi, sploh glede na povprečno plačo v Sloveniji. Gibanje OPS je naštelo več razlogov za prenehanje plačevanja prispevka. Na RTV je zaposlenih 1.900 ljudi, še več je zunanjih sodelavcev, program in politika njihovega poročanja pa pogosto ne ustrezata zakonskim določbam o javni televiziji.

Fili o tem ni želel slišati ničesar
Namesto tega so predlagali, da se programi zakodirajo, nato pa jih lahko plača vsak sam, glede na to, ali jih želijo gledati. Ko so predstavniki gibanja OPS takrat to predstavili tudi nekdanjemu v. d. generalnemu direktorju RTV Slovenije Marku Filiju, pa je ta dejal, da gre za napad na javno televizijo. ”Govoril je, da je televizija v interesu vseh nas, tudi na primer invalidov in otrok, ki si tega ne bi mogli privoščiti,” je sestanek s Filijem opisal Borut Korun iz Stranke slovenskega naroda, ki je bil na sestanku tudi prisoten.

Kljub temu da je odjav vedno več, pa ostaja dejstvo, ki ga priznavajo tudi v gibanju OPS, da bo akcija uspešna zgolj, v kolikor bo postala res množična. ”Dokler tako meni le nekaj tisoč ljudi, ne bo bolje. Pritisk mora iti naprej, bojkot mora postati množičen, da se bo kaj spremenilo,” pojasnjuje Kourn.

M. G.