Veliki premiki pred Hudo jamo, začela se je premestitev posmrtnih ostankov

Vir: STA

Pri Hudi jami naj bi se dogajali tektonski premiki. Oblasti naj bi s številnimi policijskimi vozili zavarovale prostor pred rudniškim rovom, prisotni pa naj bi bili tudi mrliški ogledniki, kar dejansko nakazuje, da bodo kosti, ki so bile do sedaj v “gajbicah”, kmalu prepeljane na alternativno lokalcijo. Zaenkrat jih sicer še ne prevažajo.

Kosti naj bi se v skladu z letnim načrtom Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve prenesle v kostnico v Mariboru, kjer naj bi bili pokopani v enotnem prostoru in  v razmerah, ki bodo ohranile možnost, da bi se na posmrtniih ostankih še vedno lahko opravila DNK analiza. V zvezi s tem so se sicer pojavjali pomisleki, ali ne bi bilo smotrneje opraviti DNK analize pred spremembo lokacije, a v društvu Huda jama (na pobudo katerega je tudi prišlo do današnje akcije) so prepričani, da imajo ljudje, ki so 70 let čakali v rudniškem jašku, pravico do čimprejšnjega pokopa.

Jemanje vzorca bi bilo tudi dolgotrajno, saj so v Hudi jami posmrtni ostanki pobitih iz štirih držav, hkrati pa je pričakovati, da bo v bližnji prihodnosti prišlo do izboljšanj na področju tehnologije identifikacije s pomočjo DNK, kar bo v veliki meri skrajšalo čas, ki bi ga za takšno identifikacijo potrebovali. “Žrtve bodo pokopane v Mariboru, ki je pokopališče za ljudi, žrtve Hude jame bodo tako dobile status človeka,” je dejal raziskovalec povojnih pobojev Roman Leljak, ki ne razume, zakaj se prevoz dogaja v takšni tajnosti. Premestitev naj bila dogovorjena na skupnem sestanku predstavnikov društva Huda jama in pristojenga ministrstva.”To, kar se zdaj dogaja, ni nič takega, meni se samo zdi, da je neprimerno, da se to izvaja prikrito.”

Za pojasnila smo se sicer obrnili tudi na ministrstvo za delo. Odgovore še čakamo. Poklicali pa smo tudi Jožeta Dežmana predsednika Komisije za prikrita grobišča, ki je informacijo o tem, da se pred Hudo Jamo kaj dogaja, zanikal.

“Žrtve iz Hude jame bodo pokopane v Mariboru, ki je pokopališče za ljudi, tako bodo tudi oni dobili status človeka,” je dogajanje pred Hudo jamo komentiral Roman Leljak. 

Neizkopanih še 2300 ljudi
V tako imenovanih “gajbicah” je 800 posmrtnih ostankov, ki so bili izkopani leta 2009. Pričakovati je, da bo prišlo do izkopa ostalih 2300 žrtev, ki jih je likvidirala povojna komunistična revolucionarna oblast.

Žiga Korsika