fbpx

Veselo bo! Letos že jubilejni 10. festival “Igraj se z mano”

Festival "Igraj se z mano" v Mariboru. Foto: Facebook

V Mariboru na Trgu Svobode se je danes začela otvoritev festivala “Igraj se z mano”, ki z osrednjim dogajanjem v Ljubljani nadaljuje svojo pot v več slovenskih mest. Festival “Igraj se z mano” spodbuja medsebojno aktivno povezovanje ter sodelovanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami ter njihovih vrstnikov.

Trg Svobode v Mariboru je danes postal veliko igrišče s številnimi delavnicami, športnimi kotički in velikim odrom, na katerem se bodo predstavili nadebudni mladi plesalci, igralci, pevci, glasbeniki in lutkarji.

Festival predstavlja najobsežnejši del Mednarodnega festivalskega leta “Igraj se z mano” in tradicionalno poteka zadnji teden maja v Ljubljani, od leta 2010 pa se je festivalsko dogajanje razširilo tudi v druge kraje po Sloveniji in tujini.

Letos že deseti – jubilejni festival
Festival se je v desetih letih razširil po celotni Sloveniji. V Ljubljani bo letos potekal od 24. do 27. maja, v Črnomlju 26. maja, na Muti 27. maja, v Vipavi pa 31. maja. Letos se bo takšen festival odvijal še na Hrvaškem, Norveškem, Poljskem in v Črni gori.

Poudarek na vključevanju otrok s posebnimi potrebami
“Ideja festivala je povezovanje skozi igro. Vključevanje otrok, mladostnikov in odraslih s posebnimi potrebami ter ostalih, ki z medsebojnim druženjem in skupnim ustvarjanjem rušijo meje med “hendikepom in normalnostjo” in dejansko uresničujejo inkluzijo vseh ljudi ne glede na drugačnost v družbo,” so zapisali na spletni strani festivala “Igraj se z mano”.

Vir: Facebook

Foto: Facebook

V festivalske aktivnosti so vključene šole, zavodi, nevladne organizacije in posamezniki. Število obiskovalcev iz leta v leto raste, tako je leta 2015 v programu aktivno sodelovalo že 25.000 ljudi, med drugim kar 15.000 mladih, več kot 500 ustanov in 3.000 strokovnjakov s področja vzgoje in izobraževanja iz Slovenije in tujine.

Poglejte še utrinke z lanskega festivala:

V. V.