Veteranom, ki so leta 1991 žrtvovali življenja in svoje zdravje, omogočiti človeka vredno življenje: SDS za popravo krivic, ki jih je povzročil dvig pokojnin!

Foto: J. B.

Z zakonom o vojnih veteranih SDS predlaga znižanje starostne meje za uveljavljanje pravice do varstva po Zakonu o vojnih veteranih iz 55 let na 50 let, vrnitev pravice do zdraviliškega in klimatskega zdravljenja in spremembo cenzusa za veteranski dodatek. S predlogom zakona, ki so ga v poslanski skupini SDS vložili v parlamentarni postopek, želijo popraviti, kar je veteranom odvzela zadnja sprememba pokojninskega zakona in tako ljudem, ki so leta 1991 za samostojno državo žrtvovali življenja in svoje zdravje, omogočiti človeka vredno življenje.

Predsednik DZ Dejan Židan (SD) je dal zakon na dnevni red po volitvah v torek, saj je dala vlada odklonilno mnenje. Gre za zakonodajno spremembo, kjer bi vrnili veteranom vse, kar je vzel ZUJF in so zaradi ugodnih gospodarskih razmer vrnili vsem drugim skupinam. Zato bi morali dvigniti cenzus na 550 evrov za veteranski dodatek. Z dvigom pokojnin se je zgodilo to, da so nekateri s pokojnino 500 evrov izgubili veteranski dodatek, ker je cenzus omejen na 498 evrov.

Poslanec SDS Tomaž Lisec je nedavno na novinarski konferenci predstavil predlog  zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o vojnih veteranih, ki ga je poslanska skupina SDS vložila v parlamentarni postopek. Kot je izpostavil, so upravičenci po Zakonu o vojnih veteranih tista skupina, kateri so bile pravice zaradi finančne krize odvzete in ji navkljub izboljšanju javnih financ od tedaj niso bile vrnjene. Glede na to, da rebalans proračuna za leto 2019 predvideva rekordno porabo javnih sredstev, tudi ni razloga, da se vojnim veteranom vrne, kar jim je bilo z ZUJF-om vzeto. “Vojni veterani so ena od skupin, ki pričakujejo, da se jim posledice izboljšanja javnih financ poznajo tudi v dejanskem življenju,” je dejal Lisec.

S predlogom zakona, ki so ga v poslanski skupini SDS vložili v parlamentarni postopek, želijo popraviti, kar je veteranom odvzela zadnja sprememba pokojninskega zakona, ko se je pokojnina za upravičence, ki so dopolnili pokojninsko dobo 40 let brez dokupa, določila na minimalno višino 500 evrov.

Prav je, da se dvigne cenzus za veteranske dodatke
Kot ugotavljajo v poslanski skupini, je med tistimi, ki so izgubili pravico do veteranskega dodatka, največ upravičencev, katerim so se leta 2017 pokojnine zvišale na 500 evrov zaradi tega, ker so dopolnili 40 let delovne dobe brez dokupa. Takšno zvišanje pokojnin, ki je sicer zasledovalo načelo pravične minimalne pokojnine za polno delovno dobo, je po drugi strani pomenilo, da se je ravno vojnim veteranom skupni prihodek lahko tudi znižal, saj so v tej skupini izgubili veteranski dodatek.

Kot je pojasnil Lisec, v poslanski skupini SDS predlagajo vračilo pravic in njihov obseg za upravičence po Zakonu o vojnih veteranih kot je bil pred sprejetjem ZUJF ter še niso bile vrnjene in sicer: znižanje starostne meje za uveljavljanje pravice do varstva po Zakonu o vojnih veteranih iz 55 let na 50 let ter vrnitev pravice do zdraviliškega in klimatskega zdravljenja tako, da lahko upravičenec po lastni izbiri uveljavi pravico po Zakonu o vojnih veteranih ali po kakšnem drugem predpis.

Rešitev v zakonu pa je tudi sprememba cenzusa oziroma sprememba osnove ter način določanja osnove za ugotavljanje pravice do veteranskega dodatka in njegove višine. “Če smo dvignili minimalno pokojnino, je prav, da dvignemo tudi cenzus za prejemanje veteranskega dodatka,” je dejal poslanec SDS.

Ljudem, ki so leta 1991 žrtvovali življenja in svoje zdravje, omogočiti človeka vredno življenje
“Pri omenjenem zakonu govorimo torej o osebah, ki so dejansko na terenu v tistih letih 1991 in kasneje žrtvovali svoje zdravje, službene obveznosti, in še kaj na račun tega, da smo vzpostavili tisto, s čimer se lahko svetu pohvalimo, to je samostojno državo,”
 je dejal poslanec in poudaril, da naj imajo od tega, da gre državi v javnofinančnem smislu dobro, koristi njeni državljani. “Predlagani zakon ima za državni proračun minimalne finančne posledice, preračunali smo, da bi iz državne blagajne za rešitve, ki jih predlagamo, potrebovali maksimalno 7 milijonih evrov,” je dejal poslanec.

Nenazadnje je Lisec še povedal, da se v zvezi z veteranskim dodatkom na poslanke in poslanci obračajo tudi vojni veterani, predvsem s prošnjo, da se nerazumno stanje, ki na tem področju vlada sedaj nemudoma odpravi in da se ljudem, ki so bili pripravljeni za našo samostojnost dati življenje v naši državi omogoči človeka vredno življenje.

Tomaž Lisec je nenazadnje izrazil upanje, da bodo vsi poslanke in poslanci prisluhnili argumentom in da, v kolikor v drugih poslanskih skupinah menijo, da bi bilo treba zakon popraviti, le to tudi storijo v času trajanja postopka.

H. M.

 • rubec

  Mogoče zveni preveč rdeče, pa vseeno. Tem fantom večna slava.

 • xtc

  Ja res je treba več spoštovanja tem ljudem,ki so nas osvobodili izpod krempljev okupatorske naslednice NOB komunistično zločinske vojske JNA.
  Izdajalske YugoNOB-JNA srbofilne oficirčiče kot je Lipič,Aksentijević itd,pa na cug za Beograd.

  • KAPIBARA

   Pa svi omejenei uživajo sadove tukajšna pokojnine..

 • učko

  Mi, ki smo takrat dali svoj doprinos k osamosvojitvi smo bili že takrat IZDANI. In to tudi s strani JJ-ja !!!!!

  • palačinka

   …a mu upaš to v fris povedat

   • učko

    Kot bi rekli naši južni bratje: “Nema on obraz” ! Oziroma: “Gde mu obraz” !

  • maksimalno

   Iz katerega časa si se pa ti vzel?

  • KAPIBARA

   Fantje, na tole pa ne udrihat po “učkotu”. Ima prav.

   Naj pove JJ ( sem dal 2 x glas za SDS), kaj je hotel narediti s kasarno, tam na koncu BTC-ja… in na kaki račun, je zadevo argumentiral..??

 • učko

  Zdej je use itak prepozno. Če bo še ena vojna, upam da “ta prava”, paste se komunjari, pizda vam materina !

  • palačinka

   ….reva usrana,ki anonimno grozi…no,pa spet ne tako anonimno….

  • lili pili

   Si pozabil maj 45, vse bezalo, vse oblezalo se pomnite tovarisiii

   • macon

    Res je, moj ded gorenjski vosovec je streljal lili pilije po savski dolini kot za stavo. Medtem, ko so umirali, so krulili k fuehrerju.

   • KAPIBARA

    Mnogo zgodb je zamolčanih ( od druge strai) in mnogo -kot drek zavitih v celofan ( od prve strani)..

    • lili pili

     Ja, obstajajo pa dejstva bezanja leta 45 ni mogoce zanikati..

     • KAPIBARA

      O teh dejstvih, drek zavit v celofan, ti poskušam dopovedat..

     • lili pili

      Torej bezanja ni bilo….

 • palačinka

  …zakaj janševa prva vlada teh stvari ni uredila….

  • wert

   Zakaj pa niste do sedaj že vse to popravili, če veste, da je kaj narobe ?
   Ste še premalo levaki preko 20 let na vladi ?

  • Nata

   Preberi članek. Piše o ukrepih ZUJF -a. Kdaj že je bil ZUJF ?

   Svojim so popravili . . . . .

   • palačinka

    …sprejet v času druge janševe vlade…..pripravila velesocialist in demokrat svetlik in čarovnica kopačka…..

    • Nata

     No ja. . . . .

  • lili pili

   Pravo vprasanje je, zakaj je zadnja jajotova vlada vse to ukinila, in poslabsala pogoje upokojevanja…

   • wert

    Ali po letu 2008 pa ti ne spremljaš več trenda, kako pokojnine strmo padajo v primerjavi z rastjo življenjskih stroškov ?
    Joj, si mi ti kapsel, no.

    • lili pili

     Spremljalm, niso se usklajevale dovolj, ampak ce ti odmerijo samo 57%, kot je to naredil jajo leta 2012, pol imas ze v startu zelo malo in nikoli, kljub usklajevanju ne bos imel normalne penzije, rszumes….

  • Steiermark

   Če se ne spomniš, je bilo v Janševi “prvi in naslednjih vladah”, preveč jugokomunajzarskih srbskih izdajalcev, katerim Slovenija, samostojna in svobodna nikoli ni bila njihova najintimnejša opcija……”jeli razumiješ ti to”?
   Vidiš, pri svojih bi tebe imenovali “omljet”…..bez jaja!

 • Nata

  + + + + + + Barabija !!
  In potem si oni palček upa nakladati, da desnica narod deli !!

  In, si upa sploh kandidirati za predsednika države, ki ni njegova opcija ??
  Pa, kaj je z nami Slovenci ??

  • lili pili

   Slab spomin, tudi ti se ne spomni vec, da ti je te dodatke pobrala zadnja jajotova vlada…

   • wert

    Aktualna vlada pa ti je podelila bonbonček za 5 evrov, da boš tiho. Nepremišljene izdatke te vlade pa bodo vračali naši naslednji rodovi.
    Vsak dober gospodar, če želi nekaj ustvarit, mora znati v določenem trenutku tudi zategniti pas, ampak sadove tega potem uživa (če mu država ne ukrade), tile pa nam delijo bonbončke iz izposojenega denarja.
    Je to modro ? Je to gospodarno ?

    • lili pili

     Clanek govori o tem, da je bilo nekaj vzeto, ne pove pa kdo je vzel…. samo to pogresam

    • Steiermark

     on ne razumije dobro isto tudi “nećuje dobro”…. genska napaka!

    • Boris Zajc

     A dej, si pa buklselj. Jajotova vlada bi vse to naredila brez sredstev ali kaj.

 • lili pili

  Zanimivo, vse kar je vzel zujf in zadnja pokojninska reforma je bilo sprejeto ko je nazadnje vladal jajo.

  Najprej naj prizna, da ga je posral, potem pa predlaga popravek…

  • palačinka

   ….zaradi zujfa smo se izvlekli iz krize in nafutrali banke…a veeššš

   #cinizempress

   • lili pili

    Ja nas je resila bratuscane jajo, ki je hotel trojko, ker sam ni bil tega s
    Osoben..

    • macon

     Bankrotšek nas je super drago zapufala in vrgla v banke precej preveč ter bi si zaslužila proces. Trojka bi dala kredite za eno tretjino komercialnih obresti, vendar bi nadzirala implementacijo ukrepov. Leva banda si tega seveda ni mogla dovoliti, kako bi pa potem kradla.

     Zujf so pa lepo potihem sprejeli levi kot svojega potem, ko so najprej vreščali proti njemu, enako kot DUTB kamor so namesto tujcev nafilali svoje lopovske nesposobneže.

     Naj te že enkrat pamet sreča, namesto, da ponavljaš leve medijske laži.

     • rubec

      Za to bando ima beseda “več” nasproten pomen in sicer “manj”. Tako je tudi pri obrestih za najete kredite.

     • lili pili

      Videli smo trojko v grciji, se danes niso prisli k sebi, a to bi si zelel….

     • macon

      Trojka je Grkom odpisala pol dolgov, ampak so bili na 200% bdp-ja, ker so se pufali iz vseh možnih državnih in paradržavnih naslovov.

      Rad bi red in lopove pred sodniki in v zaporih, da bomo lahko normalno živeli. Sodno zaščito pa imajo levi lopovi.

     • lili pili

      Tega niti v grciji niso uspeli, pa imajo 2000 let staro tradicijo demokracije in komuniste samo za okras. Grcija je primer ko tudi desnicarji ne znajo gospodariti, evropa pa je kot nadzorni mehanizem cisto odpovedala..

      Podobna zgodba se bo ponovila v italiji, samo upajmo da ne…

 • Franjo Trojner

  Veterani vojne za Slovenijo 1991 nimami enakih pravic, kot so jih še 74 let ??? po zaključku druge svetovne vojne deležni borci NOB, kar je DISKRIMINATORNO, mar ne???

 • Antonius

  Komunistom vsi drugi osamosvojitelji dol visijo. Mi smo revolucionarji, komunisti in partizani in, če ne bomo mi, potem bo vse *gobe* kdo drug pobral in ukradel, se je na ves glas drl na hrvaškem v *srbskem* Splitu, Dolanc. Potem je pa komunistična Hitlerjungend baraba škripnil zaradi cukra.
  Titovi, Kardeljevi, Dolančevi in Kučanovi sledilci po političnih genih in zlobni pameti se seveda ne bodo dali.
  Slovenski osamosvojitelji so za te barabe še vedno samo nič vreden strošek in potrošno blago.

  • učko

   Jah, krivci za vse to kar si naštel pa so “slovenski OSRAMOTITELJI” s komunistom JaJotom na čelu. Oni imajo pač polne riti in veselo špilajo politične luzerje. No, v končni fazi pa zgubljamo mi vsi, državljani Slovenije.

 • cosmosjasnovidec

  Vsem skupaj se sedaj na veliko jebe za vojne veterane,ker vojne v Sloveniji ni več.
  ——————————————————————————————–
  Vsakemu levaku,komunajzerju,čefutarju ter seveda musliču se poščijem v usta in na glavo.
  DR.Cosmosjasnovidec
  —————————————————————————————-

 • Steiermark

  Rdečim skrivačem – raztrgancem, pobrati borčevske penzije, ker itak nebi mogli dokazati, da se med 41 in 45 niso skrivali , ker sicer, če je bila vsa ta silna raztrgaska banda v “borbi proti Nemcem”, vojna pa je trajala 4 leta, in “zmagovalci” so bili oni, ki so se upali pojaviti šele po določenem času, ko so se prepričali, da je zadnji nemški vojak zapustil našo deželo ter nato “vkorakali” na, od Nemcev, izpraznjeno ozemlje…..

  • KAPIBARA

   V 70 letih, je sodelavec sedel 6 mesecev, ker je že takrat dejal: Prave borce srečas samo na britofu…Prijavila ga je pa leftardarski sodelavec jugopoturica

 • Janez Kepic-Kern

  KOREKTNO ZDRUŽEVANJE
  JE
  HVALABOGU – USTAVNA PRAVICA !
  NA
  POZITIVEN NAČIN JO – UPORABIMO !

  ORGANIZIRAJMO SE TUDI – DRUŠTVENO !

  JAZ
  JANEZ KEPIC-KERN
  Z MOJIMI PRIJATELJI IN ZNANCI
  PRIPRAVLJAM
  – USTANOVITEV – ZELO POZITIVNEGA DOMOZNANSKEGA DRUŠTVA “SLOVENIANA”
  BREZ
  ZADREGE
  SE MI OGLASITE
  IN
  SE NAM PRIDRUŽITE ! L.R. JANEZ KEPIC-KERN KOMENDA

  Vseslovensko domoznansko in domačnostno kulturno/izobraževalno društvo “SLOVENIANA”
  V postopku registreacije je tudi Vseslovensko domoznansko in domačnostno kulturno/izobraževalno društvo “SLOVENIANA”

  VSI ZAINTERESIRANI, KI IMATE RES RADI NAŠO SLOVENIJO, KI IMATE RADI SLOVENSKE PREDNIKE, NAŠ JEZIK in KULTURO, itd, vabimo kot AKTIVNE ČLANE ali PODPORNIKE k SODELOVANJU z nami pri “SLOVENIANI”, ki te tedne uradno registriramo, ustanavljamo dve SLOVENSKI, POZITIVNI, KOREKTNI DOMAČNOSTNI DRUŠTVI:

  VSESLOVENSKO DOMOZNANSKO IN DOMAČNOSTNO KULTURNO-IZOBRAŽEVALNO DRUŠTVO “SLOVENIANA”
  DRUŠTVO »DVOJINA-SLOVENIANA« ZA KOREKTNO DRUŽABNOST POLNOLETNIH DRŽAVLJANOV R. SLOVENIJE
  Računalništvo društvo in klub “SLOVENIANA” smo uradno ustanovili in registrirali konec leta 2018.

  Ustanovni člani vseh “SLOVENIANA” društev smo zelo pozitivno aktivni. Udeležili smo se protestnega shoda, 11. 5. 19 v Črnomlju, za zaščito južne meje R. Slovenije, pred ilegalnimi prehajanji, ilegalnih Afro-Islam migrantov ter tabora SLS, 12. 5. 19, v Krškem.

  Dne 23. 5. 19 pa smo ustanovni člani društva “SLOVENIANA”, obiskali okoliš PIVKE, si ogledali graščino Kalec – domovanje slovenskega graščaka in domoljuba Miroslava Vilharja, obiskali pa smo tudi gozdarski “punkt” MAŠUN pod Snežnikom.

  V državnem svetu pa smo podprli ustanovitev t.i. demografskega pokojninskega sklada, ki ga predlaga pozitivna stranka SDS.

  Vabimo, da se nam pridružite oz. nas kontaktirate na: [email protected]

  Več info na naših straneh.

  L. R. Janez Kepic-Kern, odg. ur. in lastnik edicij SLOVENIANA

 • rubec

  Kandidatom ki se nudijo za v bruselj, samo eno vprašanje. Naštejte imena in priimke padlih slovenskih fantov.

 • KAPIBARA

  Komaj dosegam cenzus za preje m teh 49 in še nakaj centov,veteranskega dodatka. To je minimum.

  Se mi pa ne dopade, da zaradi neke ga cenzusa, izpadejo tudi tisti, ko so nosili ror, pa zaradi višje plače, niso upravičeni do dodatka.

  MORALO bi se ga prejemati, po načelu: Vsi smo nosili ror, vsem nam pripada.. – Pa magari manjši ampak za vse.

  Saj življenje nima cene- eno dražje, drugo ceneje..

 • Ppiikkaa

  Vsaka pokojnina sme biti le odraz delovnih let in vplačanih prispevkov. Vsaka izjema povzroča nepravičnost v sistemu, kar je narobe in smo že videli in še vidimo.

 • kokobily

  Čakaj, čakaj, a ni prav SDS vlada (tist genij Šuštaršič in njegova tedanja oproda Pezdir), ko ce jim “ni izšla matematika” ob formiranju proračuna (tudi) veteranom odvzela pravico do npr plačanega dodatnega zdravstvenega zavarovanja.. ZUJF je padel z neba ??? Ne, je bil rezultat nesposobnosti tedanje SDS vlade, da brez teh borih 12 mil € zaključi proračun. Samo neki butasti referendum stane tretjino tega, vsaka vlada nabavi novi avtopark, da ne naštevamo, kje se vse dalo prišparati (tudiPatrije so se tedaj kupovale – zamik za nakup ene takšne karoce za 1/2 leta, pa imaš vse “veteranske” Šolde ohranjene)..Ampak ne, šlo je za nohte in kaj drugega, kot tudi veterane poZUJFati…Več svojih veteranskih kolegom mi je povedalo, da so tedaj zgubili zaupanje v SDS ekipi, na prvem mestu v Generalisimusa Noriškega… Tole, kar zdaj pišete, je zato skrajnje žaljivo…Se spomnite tistega vica o vrapčku, ki ga krvca poserje…

 • Janez Kepic-Kern

  TOPLO VABLJENI !
  PRIDRUŽITE SE NAM.
  TUDI DRUŠTVENA OPORA
  POZITIVNIM AKTERJEM – JE DOBRODOŠLA !

  KOREKTNO ZDRUŽEVANJE
  JE
  HVALABOGU – USTAVNA PRAVICA !
  NA
  POZITIVEN NAČIN JO – UPORABIMO !

  ORGANIZIRAJMO SE TUDI – DRUŠTVENO !

  JAZ
  JANEZ KEPIC-KERN
  Z MOJIMI PRIJATELJI IN ZNANCI
  PRIPRAVLJAM
  – USTANOVITEV – ZELO POZITIVNEGA DOMOZNANSKEGA DRUŠTVA “SLOVENIANA”
  BREZ
  ZADREGE
  SE MI OGLASITE
  IN
  SE NAM PRIDRUŽITE ! L.R. JANEZ KEPIC-KERN KOMENDA

  Vseslovensko domoznansko in domačnostno kulturno/izobraževalno društvo “SLOVENIANA”
  V postopku registreacije je tudi Vseslovensko domoznansko in domačnostno kulturno/izobraževalno društvo “SLOVENIANA”

  VSI ZAINTERESIRANI, KI IMATE RES RADI NAŠO SLOVENIJO, KI IMATE RADI SLOVENSKE PREDNIKE, NAŠ JEZIK in KULTURO, itd, vabimo kot AKTIVNE ČLANE ali PODPORNIKE k SODELOVANJU z nami pri “SLOVENIANI”, ki te tedne uradno registriramo, ustanavljamo dve SLOVENSKI, POZITIVNI, KOREKTNI DOMAČNOSTNI DRUŠTVI:

  VSESLOVENSKO DOMOZNANSKO IN DOMAČNOSTNO KULTURNO-IZOBRAŽEVALNO DRUŠTVO “SLOVENIANA”
  DRUŠTVO »DVOJINA-SLOVENIANA« ZA KOREKTNO DRUŽABNOST POLNOLETNIH DRŽAVLJANOV R. SLOVENIJE
  Računalništvo društvo in klub “SLOVENIANA” smo uradno ustanovili in registrirali konec leta 2018.

  Ustanovni člani vseh “SLOVENIANA” društev smo zelo pozitivno aktivni. Udeležili smo se protestnega shoda, 11. 5. 19 v Črnomlju, za zaščito južne meje R. Slovenije, pred ilegalnimi prehajanji, ilegalnih Afro-Islam migrantov ter tabora SLS, 12. 5. 19, v Krškem.

  Dne 23. 5. 19 pa smo ustanovni člani društva “SLOVENIANA”, obiskali okoliš PIVKE, si ogledali graščino Kalec – domovanje slovenskega graščaka in domoljuba Miroslava Vilharja, obiskali pa smo tudi gozdarski “punkt” MAŠUN pod Snežnikom.

  V državnem svetu pa smo podprli ustanovitev t.i. demografskega pokojninskega sklada, ki ga predlaga pozitivna stranka SDS.

  Vabimo, da se nam pridružite oz. nas kontaktirate na: [email protected]

  Več info na naših straneh.

  L. R. Janez Kepic-Kern, odg. ur. in lastnik edicij SLOVENIANA

  1
  •Edit•Reply•Share ›

  Avatar
  Janez Kepic-Kern Janez Kepic-Kern • a few seconds ago
  POMEMBNO !

  SLOVENCI
  SE
  VRNIMO K POŠTENOSTI IN GOSPODARNOSTI NAŠIH POZITIVNH PREDNIKOV.

  ZA
  ODDIH
  OD VOLILNEGA DNEVA
  ENA
  POMEMBNA NAŠA – ZGODOVINSKA
  A
  POSODOBLJENE OBNOVITVE POTREBNA – ZVEZA DRUŠTEV “ORLI” !

  JAZ,
  JANEZ KEPIC-KERN,
  67 LET, EX OK KNJIŽNIČAR IZ LJ
  VAM PONUJAM V BRANJE IZ MOJE LEPE
  IN ZANIMIVE DOMOZNANSKE MESEČNE REVIJE – “SLOVENIANA”
  O
  PREMALO POZNANIH
  IN DOCELA POZITIVNIH – KOT ZVEZA
  DRUŠTEV
  DELUJOČIH OD 1908-1940. LETA
  T.I.
  “ORLIH” DR. J.E. KREKA. V počastitev – vrlih, krepostnih, gospodarsko sposobnih”ORLOV” !
  Potrebna je obnova politike.
  NA RESNIH; MORALNIH NAČELIH:
  Predlagamm tole.
  AMPAK !
  Slovenci se moramo najprej notranje
  prenoviti in povezati na
  osnovi naše kvalitetne tradicije,
  PONUJAM VAM NAPOL POZABLJENE
  A
  VZGLEDA – POSNEMANJA – VREDNE

  “ORLE” DR. J. E. KREKA, 1908-1940
  VEČINA VAS SPODAJ PIŠE, NEKAKO – IDEOLOŠKO,
  VERJETNO
  ZARADI NEGATIVNEGA VPLIVA EX KP, ZK STALIN, TITO KOMSOCIALIZMA.
  Življenje pa ni – ideologija
  pač pa
  realna stvar – način kako ljudje živimo.
  živijo. V praksi njih, naših osebnih -življenj !

  “ORLI” DR. J.E. KRKA – so na področju izboljševanja
  praktičnega žvljenja, življenj naših prednikov – naredli veliko.
  VREDNI SO
  VZGLEDOVANJA – PO NJIH – VRLI, GOSPODARNI, KREPOSTNI
  “QRLI” dr. J. E. KREKA, 1908-1940-

  da se pri KREPITVI SVOJE VOLILNE BAZE

  – vzgleduje – po uspešnih

  množičnih
  in kvalitetnih “ORLIH” dr. J:E; KREKA, 1908-1940,
  ki so pred 2. vojno KADROVSKO IN VOLILNO OPIRALI – predvojno LJUDSKOSTRANKO..
  MOJ
  PREDLOG JE RESEN !
  Sedanje t.i. POMLADNE STRANKE – morajo namreč VEDETI,

  DA SO BILI – ČEPRAV – FORMALNO – DRUŠTVO – OZ. ZVEZA DRUŠTEV
  D R U Š T V O
  “ORLI” DR. J. E. KREKA

  – VELIKO BOLJE IN BOLJ MNOŽIČNO
  ORGANIZIRANI

  KOT JE TO KATERAKOLI – OD SEDANJIH STRANK –
  Imeli so tudi
  realen, kvaliteten PROGRAM DELOVANJA,
  KI JE VKLJUČEVAL:
  – versko etično, družinsko – vzgojo,
  – telovadbo in rekreacijo, skrb za zdravje,
  izobraževalne praktične tečaje o kmetovanju, obrteh itd.,
  kulturne dejavnosti, zbore, ples, pevsko plesne prireditve, pustovanja,
  – zavode in zadruge za posojilništvo in gradnje domov itd.
  Osnovne info o vrlih in krepostnih
  ter gospodarsko sposobnih “ORLIH” DR. J.. E. KREKA, 1908-1940
  dobite na v mojem prispevku OŽIVIMO “ORLE” DR J,E. KREKA, NA;sloveniana.si.
  O začetni
  organizaciji “ORLOV” za časa življenja dr. J.E. KREKA
  pa najdete podatke v knjigi jeseniškega izobraženca
  Franca TERSEGLAVA: ZLATA KNJIGA “ORLOV” 1910.. L.R Janez K. KERN KOMENDA
  P.S.
  ZLATA KNJIGA “ORLOV”
  FRANC TERSEGLAV, 1910.

  https://www.slovenska-biogr
  SLOVENCI IMAMO BOGATO IN KVALITETNO LASTNO TRADICIJO, NI NAM TREBA POSNEMATI – SLABŠIH TUJIH VZGLEDOV..

  IZ MOJE “SLOVENIANE”

  BESEDILO IN NOTE
  HIMNE “ORLOV” dr. J.E. Kreka !
  Slovenski glasbeniki – toplo vabljeni
  k oživitvi in k javni dostopnosti javne izvedbe
  te povsem profesionalne in zgodovinsko pomembne,
  a nad 80 let neizvajane
  originalno slovenske – skladbe !
  “BRATOM ORLOM”
  BRATOM ORLOM !
  DVIGNITE ORLI, V JASNE VIŠINE
  KRILA PONOSNA, MLADE MOČI !
  SOVE SE SKRIVAJO V NIZKE TEMINE,
  K SONCU, K SVETLOBI OREL HITI !
  GOZDI ŠUMEČI KLANJAJO GLAVE,
  BURNI VIHARJI DIVJE BESNE !
  ZORA MLADOSTI, SILA KREPOSTI,
  V ŽILAH NAM POLJE NARODA RAST.
  V TRUDU IN ZNOJU POLNEM RADOSTI
  DOMU GRADIMO SLAVO IN ČAST !
  MATI SLOVENIJA TVOJI LJUBEZNI
  OREL JUNAŠKO KLANJA SRCE,
  NAROD SLOVENSKI, K NESMRTNI SLAVI – TVOJI !
  – SE NAŠE SILE BORE !
  OREL ZRE MIRNO V SINJE VIŠAVE,
  STRELE IN GROMI GA NE PLAŠE
  K BOŽJEMU SONCU DVIGNIMO KRILA,
  VEČNE LJUBEZNI VABI NAS ŽAR
  Z NEBA VIŠINE ORLA BO SILA !
  KRIVDO IN SUŽNOST – RAZBILA – VSEKDAR !
  Avtor: besedila Dr. Evgen Lampe,
  uglasbil Hugolin Sattner
  Tisti, ki vas tematika zanima: notno gradivo te in ostalih pesmi Orlov – dobite v
  Glasbenem oddelku NUK-a v Ljubljani. V tej reviji pa najdete poseben prispevek
  posvečen pozitivnim “Orlom” dr. J. E. Kreka.
  Kot mnoge pozitivne slovenske stvari je tudi “Orle” dr. J.E. Kreka “zatrlo”
  iracionalno politično nasilje nemškega nacizma in slovenskega stalinističnega
  KP; ZK “komunizma-socializma”, ki je bil politično sovražen do gospodarsko in
  kulturno samostojnih “Orlov”.
  S KP; ZK politično-državnim razlaščanjem je “baje – ljudska” ex KP, ZK
  totalitarna, nedemokratična “KP; ZK oblast” fizično uničila gospodarske
  temelje delovanja “Orlov” dr. J.E. Kreka !
  Ter jih s prepovedmi delovanja – “odrinilo” iz javnega političnega življenja !
  A v srcih nas
  – miru, dobremu delu in poštenemu življenju – privrženih,
  nas ljudi – s slovenskega podeželja izhajajočih Slovencev je in bo
  – duh
  krepostnih in gospodarsko sposobnih Orlov – živel – vedno !
  “Bog daj” !
  In z našo pomočjo – bodo od ran okrepljeni “Orli” – spet vzleteli !
  In nihče več – krepostnih “Orlov” – ne bo več pregnal s slovenskega neba !
  Zapisal Janez Kepic-Kern, odg. urednik in lastnik edicij “SLOVENIANA”

 • Boris Zajc

  In ravno danes je potrebnoo tem pisati. Kako pokvarjeno, kakšen je namen tako ali tako vemo.

 • Janez Kepic-Kern

  Če kdo od nas
  – kot ideološko neobremenjen posameznik
  pregleda
  spodnje – INTERNETNE VIRE – O VPRAŠLJIVI IDENTITETI OSEBE T.I. “MARŠAL TITO”
  SE
  MU
  IZOBLIKUJE
  ZELO VERJETNA ZGODBA
  O
  NEKEM NEZAKONSKO ROJENEM OTROKU – NEKIH BOGATIH STARŠEV V 1890. LETIH,
  KI
  SO
  SVOJEGA NEZAKKONSKEGA OTROKA – V NJEGA PREDŠOLSKI DOBI
  “SKRIVALI”
  NEKJE NA NEKEM GROFOVSKEM POSESTVU PRI – SZEGEDU, ALI NA DUNAJU.
  CCA
  OD 6. LETA DALJE
  OA JE TA NEZAKONSKI OTROK – PREMOŽNIH STARŠEV
  PAČ – KAR PRECEJ VERJETNO
  ŽIVEL,
  BIVAL IN SE ŠOLAL
  V ENEM OD T.I. K O N V I K T O V – V AVSTRIJI PRED 1.SV. VOJNO.
  TISTI
  T.I. KONVIKTI – SO BILI TAKOINTAKO NAMENJENI UREJENEMU PREŽIVETJU
  IN
  ŠOLANJU OTROK, TUDI NEZAKONSKIH OTROK – PREMOŽNEJŠIH STARŠEV.
  KAR
  VERODOSTOJNA
  ZGODBA, PRIČEVANJE BRATOV – VINKMILER – SE ZDI UPRAVIČENA
  DO
  URADNE, DRŽAVNE PREISKAVE – REALNOSTI PRIČEVANJA BRATOV – VINKMILER.
  LE
  V TAKE “KONVIKTU”
  ZAPRTEM VZGAJALIŠČU ZA OTROKE BOGATIH STARŠEV,
  SE
  JE NAM “ZNANI” T.I. MARŠAL TITO
  LAHKO NAUČIL – ZELO SOLIDNO
  NA KLAVIR
  IGRATI LEPE,
  A ZA IGRANJE TEŽKE ETUDE SLAVNEGA F. CHOPINA !
  Kot KOVINARSKI VAJENEC
  SE
  V SISKU – KLAVIRJA, CHOPINA – ZAGOTOVO – NI UČIL. L.R. Janez Kepic-Kern KOMENDA
  O
  T.I.
  KONVIKTIH
  ZAPRTIH VZGAJALIŠČIH, TUDI ZAPRTIH KONVIKT-GIMNAZIJAH – JE
  PRECEJ
  VIROV – NA INTERNETU

  O ZAPRTIH ŠOLAH
  T.I. KONVIKTIH V A STRIJI

  .https://sl.wikipedia.org/wiki/Slika

  HR PEVEC ARSEN DEDIĆ
  TITO NAM JE IGRAL – CHOPINA
  NA LADJI – GALEB

  https://www.facebook.com/wa

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!