fbpx

[Video] Anketa: Med ljudmi velika podpora regulaciji cen pogonskih goriv

Foto: Nova24TV

“Seveda, bilo bi primerno, da vlada poseže, ker ljudem bo zmanjkalo denarja, ne bodo mogli kupovati po tako visoki ceni,” je v tokratni oddaji Glas ljudstva dejal eden od mimoidočih, ki je komentiral regulacijo in omejitev maloprodajnih cen pogonskih goriv, enega od ukrepov vlade za omilitev krize zaradi višanja cen naftnih derivatov.

Posledice vojne v Ukrajini je občutil cel svet, cene naftnih derivatov so se dvignile v nebo in vse kaže na to, da se še ne bodo ustavile. Z namenom, da bi umirila razmere na trgu pogonskih goriv, pa je vlada določila najvišje maloprodajne cene goriv. Od torka velja, da bo za liter neosvinčenega 95-oktanskega bencina treba odšteti 1,503 evra, za liter dizla pa 1,541 evra, je povedal gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Ukrep bo veljal 30 dni, cene pa so bile zamrznjene na sedemdnevnem povprečju, ki ga kot poročilo pošiljajo v Bruselj. Kaj meni o sprejetem ukrepu javnost, pa je tokrat v oddaji Glas ljudstva povprašala naša novinarka Aleksandra Jug.

Dvig cen prizadel vse
Da ga je dvig cene pogonskih goriv močno prizadel, je dejal že prvi od mimoidočih, ki se je z omejitvijo maloprodajnih cen goriv strinjal. Z njim se je strinjala tudi gospa, ki je dejala “da bo dobro, če bodo cene regulirane, saj bo morda takrat vsaj znosno za tiste, ki hodijo v službo in res potrebujejo,” je dejala in priznala, da se zdaj vozi manj, saj ji kljub povišanju pokojnine to ne igra vloge ob vseh podražitvah. “Podpiram, absolutno,” je dejala naslednja mimoidoča, ki je prepričana, je to edino prav, da se cene omejijo in ne “grejo tako v zrak, da moraš razmišljati, ali se boš peljal ali ne, upokojenci imajo poln tank vsaj za dva meseca, tako, kot pa je zdaj, pa ne vem, ne vem, kaj je povzročilo tak porast cen, upam pa, da ne bo res tako kot napovedujejo, da bo cena presegla 2 evra”.  Naslednja mimoidoča ni želela komentirati, saj ji aktualna vlada “ni všeč”, je pa dejala, da “dvig cen občutimo vsi, mene pa še bolj jezi kot mamo, da se zelo draži tudi osnovna prehrana, in če pomislimo na mamice samohranilke z minimalnimi plačami, si ne predstavljam”. “Seveda, bilo bi primerno, da vlada poseže, ker ljudem bo zmanjkalo denarja, ne bodo mogli kupovati po tako visoki ceni, je pa tudi vlada omejena in ne more na vse odreagirati, ker je tudi proračun omejen, upam pa, da se bo našel denar, da se bo pomagalo ljudem v stiski, najbrž je kriva vojna, marsikje pa tudi špekulirajo, da bi tudi na račun te vojne nekaj zaslužili,” je dejal gospod in povedal, da sam ne občuti te spremembe toliko, kot tisti, ki se vozijo v službo. “Reguliranje cen je najbrž povezano s trošarino, upam, da bo regulacija v redu, samo da ne bo vplivalo na škodo česa drugega, pri nas še ni tako pretresljivo, kot je v Italiji ali Avstriji”, “absolutno, jaz upam, da nam bodo šli malo na roko, jaz se sicer ne vozim toliko, ampak kljub temu se pozna”, je dejala gospa.

Vlada je sprejela tudi druge ukrepe – so bili ustrezni?
To pa ni edina kriza, na katero se je vlada odzvala. V zadnjih dveh letih je vlada odreagirala na pereče težave z različnimi ukrepi, zato je naša novinarka mimoidoče povprašala tudi o tem, ali se jim zdi, da je vlada dobro odzvala in ali je po njihovem mnenju ljudem dovolj pomagala. “Absolutno je zelo škodovala in niti pikico ni pomagala”, je prepričano dejala prva, ki je komentirala. Naslednja gospa je povedala, da ljudje nikoli nismo zadovoljni, medtem ko je naslednja gospa dejala, da “mislim, da je, ne moremo zahtevati nekaj, kar se ne da, ampak mislim, da je bilo kar nekaj pomoči“, eden od gospodov je komentiral, da “so mnenja različna, nekateri se niso zavedali, kakšna nevarnost je to bila, sam sem se trikrat cepil, starejši so malo z omalovaževanjem na to gledali, mlajše pa sploh ni skrbelo, vlada je naredila toliko kot lahko, najbrž pa nobena vlada ne bi naredila drugače, Kacin je bil neverjeten, za lutkovno gledališče”, “nisem prepričan, da je bilo vse to optimalno, ampak je bilo vse potrebno”, “mislim, da ja, niso dovolj, ampak so pomagali, reševali so podjetja in posameznike, smo se pa zato preveč zadolžili”, je dejala ena od mimoidočih.

Eden od sprejetih ukrepov zaradi naraščajočih cen energentov je bil tudi obljuba vlade, da bodo računi za položnice za elektriko ta mesec nižji. Ali je vlada držala svojo obljubo, pa so naši novinarki povedali mimoidoči. Nekateri so dejali, da položnice niso še preverili ali pa da niso prepričani, ena gospa je dejala, da imajo doma samooskrbo, tako, da ne bi vedela. Medtem pa so tisti, ki so imeli prej enormno visoke račune, povedali, da “sem opazil, prej je bil račun 80 evrov, zdaj je bil 40 evrov”, “sam nisem opazil, verjetno pa so opazili tisti, ki se z elektriko ogrevajo”, je komentiral gospod.

Tanja Brkić