fbpx

[Video] Bivši udbaš in skrajni levičar Splichal vladajoči stranki očita zlorabo politične moči ter pametuje o demokratičnosti!

Slavko Splichal (Foto: posnetek zaslona)

Na katedri za novinarstvo levičarske Fakultete za družbene vede so v pisni izjavi izrazili zaskrbljenost “zaradi različnih oblik podrejanja novinarstva ter poniževanja novinark in novinarjev, ki so z nastopom nove vlade postale del vsakdana.” Član katedre za novinarstvo Slavko Splichal med drugim meni, da vladajoča politična stranka zlorablja politično in odločevalsko moč, na veliko pa je v svoji izjavi pametoval tudi o demokraciji. Kot nekdanji udbaš je sicer zadnji, ki bi si lahko drznil govoriti o tem, že v preteklosti pa se je zavzemal proti pluralnosti v medijskem prostoru in za pravico novinarjev do pristranskosti. Po štiriletni ideološki indoktrinaciji na FDV je jasno, v katero smer je nagnjena večina tam izobraženih novinarjev, tudi Splichal osebno je znan kot skrajni levičar. Med drugim je bil v preteklosti prvopodpisani pod pismo predsedniku republike Borutu Pahorju, v katerem so ga pozivali k odstopu, še pred tem se je podpisal pod pismo, s katerim se je nasprotovalo njegovi ponovni kandidaturi. Februarja tako ni bilo presenečenje, da se je Splichalov podpis znašel tudi pod javnim pismom 75 privilegirancev z naslovom “Obvarujmo občutljivo slovensko demokracijo pred avtoritarno oblastjo!”

Na katedri za novinarstvo levičarske Fakultete za družbene vede so v pisni izjavi izrazili zaskrbljenost “zaradi različnih oblik podrejanja novinarstva ter poniževanja novinark in novinarjev, ki so z nastopom nove vlade postale del vsakdana.” Poseganje v avtonomijo novinarskega poklica oži svobodo izražanja in namesto demokratičnega političnega komuniciranja širi enoumje, navajajo. Redni profesor na FDV in član katedre za novinarstvo Slavko Splichal je v četrtkovi izjavi za medije pred fakulteto dejal, da je ena od nalog demokratične vlade in države tudi ta, da krepi avtonomijo medijev in novinarstva. Ob vseh aktualnih težavah in izzivih ter novih priložnostih, ki jih prinaša kriza, pa ugotavlja, da se vladajoči politični stranki očitno zdi najpomembneje, da vpreže medije in novinarstvo v voz strankarske propagande ali pa jih utiša.

Vladajoča politična stranka po mnenju Splichala zlorablja politično in odločevalsko moč
“S tem po našem prepričanju ne le zlorablja trenutno politično in odločevalsko moč, pač pa tudi zaupanje javnosti oziroma državljanov,” je razloge za objavo pisne izjave pojasnil Splichal in izrazil zaskrbljenost nad trenutnim stanjem vladajočega političnega duha v Sloveniji.

Čeprav se njihova izjava ne dotika morebitnih sporov v koaliciji, Splichal glede na svoje pretekle izkušnje s pritiski na medije skozi zadnja tri desetletja opaža, da so akcije zoper medije ves čas vezane na eno in isto politično skupino, ki se ji v različnih časovnih obdobjih pojavljajo različni sateliti, navaja Slovenska tiskovna agencija.

“Po eni strani koalicijskih partnerjev to ne odvezuje odgovornosti, po drugi pa je jasno, da imajo pri opredeljevanju takšne politike do medijev popolnoma nepomembno oziroma stransko vlogo. Vseeno pa sodelujejo v nekem političnem delovanju, ki ogroža temelje slovenske demokracije, zato morajo za to svoje ravnanje sprejeti popolno odgovornost,” je še dodal Splichal.

Splichal nasprotuje pluralnosti medijev in zagovarja pravico novinarjev do pristranskosti
Splichal je že leta 2000 v svojem članku “Spoznanja iz komunikoloških raziskav, ki običajno ne zanimajo politike” razkril svojo nenaklonjenost do pluralnosti v medijskem prostoru, po drugi strani pa je zagovarjal pravico novinarjev do pristranskosti. V članku se je sicer odzval na pobudo vlade Andreja Bajuka za ustanovitev sklada za zagotavljanje pluralnosti medijev. Omenjeni je bil proti tej pobudi z zanimivim argumentom, in sicer, da to pobudo razume kot zahtevo po objektivnosti poročanja. Izrecno pravi: “Toda svoboda hkrati in predvsem pomeni pravico do pristranskosti. Novinarji imajo pravico do pristranskosti in subjektivnosti.” Po štirih letih ideološke indoktrinacije na FDV ni potrebno poudarjati, v prid kateri strani so njihovi diplomanti pristranski!

Foto: epa/STA

Splichal v preteklosti pozival Pahorja k odstopu, bil tudi med 75 privilegiranci, ki so strašili pred Janševo vlado
Splichal je svoja skrajno levičarska nagnjenja med drugim razkril kot prvopodpisani pod pismom, v katerem je skupina skrajno levičarskih psevdointelektualcev predsednika republike Boruta Pahorja pozvala k odstopu zaradi njegove izjave, da Turčija in Ukrajina ne moreta računati na polnopravno članstvo v Evropski uniji.

Še pred tem se je znašel tudi med podpisniki podobnega pisma, s katerim so leta 2017 aktivisti povzdigovali glas proti Pahorjevi ponovni kandidaturi, med drugim zaradi “izigravanj zgodovinskih resnic in spomenikov, molka ob sežiganju knjig, zlorab zamisli sprave in koketiranj s kolaborantstvom (domobranstvom, ustaštvom) le zato, ker g. Pahorju imenitno služijo pri načrtu osebne uveljavitve in hkratnem nabiranju točk med levimi in desnimi volilkami in volilci.”

Februarja tako ni bilo presenečenje, da se je Splichalov podpis znašel tudi pod javnim pismom z naslovom “Obvarujmo občutljivo slovensko demokracijo pred avtoritarno oblastjo!” Pismo so med drugim objavili na vseh portalih medijev v lastništvu tranzicijske levice in spornih tujih skladov, z njim pa so v strahu pred izgubo svojih privilegijev izražali nasprotovanje vladi Janeza Janše, ki je takrat nastajala. Podpisalo ga je 75 imen, gre pa za znane privilegirance iz akademskega sveta, uredništva pa jih opisujejo kot “ugledna imena”.

Fakulteta za družbene vede. Foto: Nova24TV

Kot bivši sodelavec Udbe je Splichal zadnji, ki lahko pametuje o demokraciji
Kot smo že razkrili, je bil Splichal v preteklosti sodelavec Udbe. “Udba je bila tajna politična policija jugoslovanskega in republiških političnih vodstev v nekdanji Jugoslaviji, bila je pod nadzorom komunističnega partijskega vrha, ki mu je poročala o svojem delovanju. Bila je eno glavnih orožij za preprečevanje vsakršne opozicije nedemokratičnemu enostrankarskemu režimu,” je za Siol.net pojasnil Igor Omerza. Splichal je torej zadnji, ki lahko pametuje o demokraciji.

Rok Krajnc