fbpx

[Video] Boštjan Hari: “Ne potrebujemo joge, da bi se srečali z osebnim Bogom!”

Foto: printscreen

V četrtkovi oddaji Aktualno smo spregovorili o pomenu duhovnih gibanj za naš čas, za katerega se zdi, da lahko civilizacija vsak čas iztiri. V studiu smo gostili poznavalce področja in aktivne katoličane: magistra teologije Boštjana Harija, članico duhovnega gibanja Prenova v Duhu Majdo Ganzitti in spreobrnjenega kristjana Darka Srabotnika.

“Prenova v Duhu je duhovni tok v pokoncilski Cerkvi. Začela se je leta 1967 v ZDA, ko je skupina študentov katoliške univerze v Duquesnu v Pittsburghu na duhovnem vikendu zavzeto premišljevala binkoštni dogodek prve Cerkve. Molili so k Svetemu Duhu, da bi milost prvih binkošti tudi sami doživeli. Prišlo je do izlitja Svetega Duha z manifestacijo karizem, tako kot beremo v Svetem pismu. Za ta dogodek se je v katoliških krogih v ZDA hitro razvedelo in karizmatična molitvena občestva so se razširila po vsej ZDA in nato po vsem svetu. V Sloveniji se občestva Prenove v Duhu (trenutno jih je več kot 60) zbirajo že več kot 40 let. Glavna značilnost Prenove v Duhu je kristocentričnost, saj je Jezus Kristus začetek in konec  vsega, vse milosti prihajajo od Njega. Sledita dva stebra, iz katerih vse izvira: slavilna molitev in izlitje Svetega Duha s karizmami (krst v Svetem Duhu), to je osebno srečanje z živim Bogom, molitev osebne izročitve svojega življenja Gospodu Jezusu Kristusu,” so zapisali v vodstvu slovenske Katoliške cerkve.

Iz zgodovine vemo, kako pomembno vlogo je pri oblikovanju na krščanskih vrednotah zgrajene demokratične evropske družbe imela Cerkev, zato bomo o izjemnem duhovnem naboju Jezusovega sporočila in njegovega vpliva na kakovost osebnega in družbenega življenja spregovorili s poznavalci duhovnega utripa Cerkve. Predvsem pa nas bo zanimalo, ali je krščanstvo in s tem katoliška vera res nekaj pravljičnega, zastarelega in neuporabnega za osebni in družbeni napredek, o čemer nas prepričujejo sodobni oblikovalci javnega mnenja.


Magister teologije Boštjan Hari se ukvarja s preučevanjem vzhodnih filozofij in new agea. Slednje primerja s krščanstvom in ugotavlja, da  lastne zaklade pogosto zanemarjamo, segamo pa po tujem, kar nas na dolgi rok lahko psihično ter duhovno poškoduje in onesreči.

Boštjan Hari pravi, da živimo v kulturi telesa, lepote in zdravja. Marsikdo bi za zdravje naredil vse. Ponudb za mir, zdravje in boljše počutje danes ne manjka, posebej močne so vzhodnjaške tehnike, kjer izstopa joga. Njihova skupna značilnost je, da človeka ne odpirajo za dialog z osebnim Bogom, ampak ga zapirajo v svet anonimnega jaza, ki se zapira pred bližnjim in pred Bogom, saj je končni smisel človekovega bivanja izničenje sebe in zlitje z neosebnim božanstvom.

Magister Hari v sodobno duhovno zmedo prinaša nova spoznanja s knjigo Božja ljubezen odpušča in ozdravlja, v kateri spregovori o stranpoteh sodobnega nemirnega duha in izpostavi pomen odpuščanja za telesno, čustveno in duhovno zdravje.

Magdalena Ganzitti: Duhovnost je v samem jedru slovenstva
Magdalena Ganzitti
je članica vodstva karizmatične Prenove v Duhu, ki že 40 let v naš prostor prinaša sodobne duhovne vsebine. V oddaji nas je popeljala skozi paleto duhovnih gibanj v Sloveniji in pričevala o zdravilni moči duhovnosti za osebno in skupno dobro. Iz življenja pozna veliko pričevanj in primerov telesnih ter duhovnih ozdravitev. Pri temi o pomenu duhovnosti v vzgoji naših otrok pa se je dotaknila žgočega problema zaničevalnega odnosa do krščanstva v naših šolah, ki ga je opisala tudi v enem svojih razmišljanj: “Državne šole in vrtce financiramo davkoplačevalci. Torej financiramo tudi prostočasne dejavnosti. Že desetletja je med njimi joga. To je vzhodnjaška duhovnost, in če bi kateremu koli iskrenemu in ponosnemu vzhodnjaškemu učitelju joge rekli, da ni povezana z duhovnostjo, bi vam upravičeno zameril. Poze v jogi so kultne. Pa poglejte še kaj o karateju, ki vsebuje duhovno učenje. … Ali države nič ne moti, da otroci v vrtcih izvajajo tudi pozdrav soncu, ki je kultna vaja? Pa ne le to! Na faksu, kjer študirajo vzgojiteljice, jim to priporočajo. Dekle je dobilo za nalogo, da v svojem vrtcu z otroki izvaja to vajo. In jo je. Neka vzgojiteljica pa se je v glasniku vzgojiteljev pohvalila, da je z otroki prakticirala poze iz joge, ne da bi oni to sploh vedeli. Ja, starši – vam je to všeč?”

Veste, kdo je bil indijski guru, avatar, Sai Baba? Direktno poslan z neba, njegova “dobra dela” raziskujeta FBI in CIA. Pred leti sem bila po opravkih v osnovni šoli. Neverjetno! Zidovi hodnika in učilnic so bili polepljeni z mnogimi izreki tega človeka, ki je bil med drugim ves v ezoteriki, o njem si preberite sami. Delavka iz njihovega kolektiva je bila pol leta na izrednem dopustu, da se je usposabljala v Indiji pri Sai Babi, ki je bil indijski duhovni vodja. Ravnatelja je kar streslo, ko sem ga vprašala, če bi smeli nalepiti še kaj rekov iz Svetega pisma. Ne, to pa ne, saj to je vendar neverjetno,” zaključuje svojo izkušnjo z vdiranjem new agea v šolski prostor Magdalena Ganzitti.

Darko Srabotnik: Jezus mi je rešil življenje
Za Darkom Srabotnikom je izjemna življenjska zgodba. Bil je uspešen trgovski zastopnik, živel je na veliki nogi, pa vendar je bil vse življenje močno povezan z duhovnostjo. Notranja žeja po duhovnem in iskanje na napačnem kraju ga je privedlo v okultno prakso, ki mu je na koncu povsem uničila življenje. Na koncu je imel samo še dve izbiri. Smrt ali življenje. Izbral je slednje in po težki poti duhovnega iskanja in radikalnega spreobrnjenja je danes pričevalec za življenje, svojo knjigo pa uspešno predstavlja po celi Sloveniji in v tujini. Trenutno živi v župnišču Svetega Rešnjega telesa in z veseljem predstavi svojo knjigo tudi v vašem kraju.

Darku ni bilo prizaneseno s preizkušnjami, ki so za povprečnega človeka nepredstavljive. Ko so Darkovo hišo zaradi dolgov sorodnikov prodali na dražbi, je postal žrtev nepravičnega socialnega sistema Ivana Svetlika in Anje Kopač Mrak, vrniti je moral namreč celoten znesek denarne pomoči, ki jo je zadnja leta čakanja na upokojitev prejel. Cesar je vzel svoje, pravi mož molitve, ki je med zadnjimi  rednimi obiskovalci bogoslovne kapele, ki sameva v praznem Andreanumu sredi Maribora.

Vsakdanje preizkušnje in drobni porazi naj nam krepijo trud za dobro in lepo!
Etapni porazi nam dajejo zagon in željo po resničnem in lepem, za vztrajanje v boju za lepšo narodovo prihodnost, nam sporočajo tokratni gostje. Kam se bo nagnila tehtnica med kulturo smrti in kulturo življenja v slovenskem narodu bodo pokazale že letošnje parlamentarne volitve.

Franci Donko