[Video] Česa takšnega v Sloveniji ne pomnimo: Klakočar Zupančičeva je na volišču agitirala in s tem tudi kršila zakonodajo

Urška Klakočar Zupančič (foto: sta)

Gibanje Svoboda podira neslavne rekorde, saj česa takšnega še nismo videli. Poslanka in predsednica državnega zbora je namreč na volišču pred mikrofonom neposredno in praktično poimensko blatila specifičnega kandidata za predsednika Republike Slovenije – to je storila, čeprav zakon o volitvah določa, da je na dan glasovanja na volišču prepovedana vsaka agitacija. Za kršitev je predpisanih 300 evrov kazni, saj je to storila, čeprav zakon o volitvah določa, da je na dan glasovanja na volišču prepovedana vsaka agitacija.

“Ne želim pa si nekoga, ki se deklarira kot nestrankarski kandidat, hkrati pa je poslanec največje opozicijske stranke. Ne želim si nekoga, ki je kar naenkrat pozabil, da je bil član prejšnje vlade, ki je kar naenkrat pozabil, kaj je prejšnja vlada delala …”, je na volišču dejala predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič.

O tem poroča tudi Siol.net, o čemer so povprašali tudi predsednico državnega zbora in državno volilno komisijo, ta pa jih je napotila na inšpektorat za notranje zadeve, saj da morebitne kršitve zakona o volilni in referendumski kampanji sodijo v njihovo pristojnost. Dodali so, da kot izhaja iz 110. člena zakona o volitvah v državni zbor, “naloge prekrškovnega organa za kršitve iz 65. in 75. člena ter 78. člena tega zakona opravlja policija”.

Zakon o volitvah  v 65. členu namreč pravi, da je “na dan glasovanja prepovedana vsaka agitacija na volišču“, za kršitev pa se osebo kaznuje z globo 300 evrov.

Kar je izrekla, ni le nedostojno in neprimerno, je tudi laž. Anže Logar namreč ne kandidira kot nestrankarski kandidat, temveč kot neodvisni kandidat s podpisi volivk in volivcev, tako kot predvideva tretja oblika v zakonu o volitvah za predsednika republike. Kandidiral je na enak način, kot sta kandidirala Borut Pahor ali Milan Kučan, pa se ju zaradi tega ni napadalo. Sicer pa v Sloveniji ne pomnimo tašnega nizkotnega dejanja, kot ga je naredila Klakočarjeva na volišču.

A z vsako svojo izjavo očitno izgublja na kredibilnosti in zaupanju ljudi, saj so odzivi na njen komentar vse bolj kritični. “Tako žleht ženske pa ne vidiš vsak dan. To pa so mračne sile”, “Ta ženska je res zlobna, pokvarjena in … in potrebuje psihiatra”, “SRAMOTA, da se predsednica DZ tako oralno izraža o kandidatu, ki je svoje delo dokazal kot minister za zunanje zadeve, ki ga je celo odlikoval italjanski predsednik“, so le nekatere izmed njih. Pozitivnega oziroma odobravajočega komentarja pa praktično ne najdemo.

Spomnimo se, kako je v času epidemije ob deljenju Potrčevih videoposnetkov zapisala: “Meni je ta retorika veliko bolj všeč kot Beovič, Krek, Bergant, Kacin in veliki diktator Janša …” Res meni, da je njena retorika povezovalna, spoštljiva, njena vsebina pa zaupanja vredna?

Sara Kovač