[Video] Ddr. Klemen Jaklič: “Kljub dobrim argumentom na ustavnem sodišču ni dovolj poglobljenega diskurza, prehitro se preide na glasovanje”

Foto: Nova24TV

Že trinajsto leto so uporabniki portala Tax-Fin-Lex izbrali najuglednejšega davčnega, finančnega in pravnega strokovnjaka. Za leto 2018 je skoraj 40.000 registriranih uporabnikov portala, kjer so na enem mestu zbrane ažurne in med seboj povezane davčne, računovodsko-finančne in vse pravne informacije, za najuglednejšega pravnega strokovnjaka izbralo sodnika ustavnega sodišča, ddr. Klemna Jakliča.  Ta se je prav tako znašel med prvimi desetimi najvplivnejšimi pravniki v Sloveniji. 

“Ljudje očitno prepoznavajo vrednost vašega razmišljanja in delovanja,” je v oddaji Dialog izpostavil voditelj Aleksander Rant. “Vidim, da ljudje, ki so aktivni in ki avtonomno razmišljajo, prepoznajo jasno besedo,” je komentiral Jaklič. “Torej zavzemanje za tisto, kar človek pristno čuti in ve, da je prav. Vedno sem delal le tisto, kar sem pristno, na prvo žogo začutil, argumentativno, da je prava rešitev, pravi odgovor na vprašanje.”

“V ljudeh se je nabralo toliko do danes, da niso zadovoljni s stanjem, ki vlada in ga zavračajo, torej to kvazi demokratično stanje, ki ga imamo v državi. Ni pravnega stanja v državi, kot bi moralo biti. Prepoznajo se v jasni besedi, brez ovinkarjenja, zavijanja v celofan, identificirajo se s sporočilom, za katerega mislijo, da je pravo. Veliko mi pomeni, da je vsaj del slovenskega naroda in hkrati pomemben del slovenske družbe takšen, ki glede teh stvari aktivno razmišlja in ki na prvo žogo ne verjame kar vsaki novici, ampak se skuša dokopati do lastne resnice.” 

O presojanju glede ustavnosti določenih členov zakona o volitvah v državni zbor
Mnogi cenijo uvid v različna pravna vprašanja, velikokrat ločena mnenja Jakliča na ustavnem sodišču dajejo ljudem upanje, da se bo v državi vzpostavila pravičnost. V zadnji izpostavljeni sodbi je ustavno sodišče presojalo o ustavnosti določenih členov zakona o volitvah v državni zbor in ugotovilo, da je 4. člen zakona v neskladju z ustavo. Zakonodajalec mora to anomalijo odpraviti v dveh letih. Glede protiustavnosti je Jaklič najprej poudaril večinsko stališče, nosilne razloge, ki so vodili večino, da zaključi, kot je.

“Z izrekom sem se strinjal tako kot vsi, razen ene sodnice. Nosilni razlogi, s katerimi se nisem strinjal, strinjal sem se namreč z izrekom, pa so: gre za to, da naj bi bili okraji, v katerih volimo, radikalno različni po velikosti (po številu volivk in volivcev). Ta relativna velikost se spreminja, bila je 1:3, danes pa je 1:3,73. Večina je razlogovala, da je to preveč. Kaj točno je tisti razlog, da je to preveč, ni jasno iz odločbe, zato se nisem mogel strinjati. Sledim iz primerjalne ustavnopravne stroke, kjer je glede tega jasen odgovor: zgolj 10-odstotno odstopanje v velikosti volilnih območij je dovoljeno, ne pa 300- ali 373-odstotno. Soglašal sem z izrekom, da je ta člen protiustaven, vendar nosilni razlog nikakor ni ta, ki ga je navedla večina. Po moji oceni to število daleč presega največjo možno razliko v velikosti volilnih območij, ki je glede na kodificirane standarde Beneške komisije, ki je poklicana za ustvarjanje minimalnih evropskih standardov, tam nekje do 10 odstotkov, v izjemnih primerih 15 odstotkov, ne pa 300 ali več. Če so v okraju 3 ljudje, je moč enega glasu večja kot nekje, kjer je volivcev več. Dejstvo je, da če tega člena zakona ne bi razveljavila ustavna večina, bi ga strasbourško sodišče. To sem tudi pojasnil v ločenem mnenju.” 

Ne morete odločati o različnih kandidatih iste stranke
Glede vprašanja odločilnega vpliva volivcev je Jaklič izpostavil, da ustava v 80. členu uzakonja proporcionalni volilni sistem, pri čemer morajo imeti volivci odločilen vpliv na dodelitev mandatov. “Tukaj sem videl 3 probleme, 3 vidiki se omenjajo v literaturi v smislu vpliva dodelitve mandatov posamezniku. Prvi problem je, da je ta vpliv, kakršen koli že je, radikalno neenak. Če ste v tem okraju, imate en glas, če ste tukaj, imate skoraj 4 glasove, jaz imam odločilen vpliv, vi pa v primerjavi z mano neznatnega, 1:4. Drugi pomen odločilnega vpliva je, med koliko različnimi kandidati iste stranke lahko izbirate. V Sloveniji je tako, da stranke vsilijo enega samega kandidata v vaš volilni okraj. Pravzaprav sploh ne morete odločati o različnih kandidatih iste stranke. Tako nimate vpliva na to, kdo od kandidatov iste stranke bo sedel. Če želite glasovati za to stranko, morate glasovati za kandidata, ki ga ne marate. Stvar je še toliko bolj absurdna, ker tudi, če ne marate kandidata, pa volite za stranko, s tem volite proti kandidatu iz iste stranke, ki je v sosednjem okraju, za katerega ne morete voliti. S tem se voli proti svoji volji, tako je volja volivca spreverzirana. Ne gre za odločilen vpliv volivcev, kdo od dveh kandidatov bo dobil mandat. Volivec bi moral imeti možnost glasovati za kandidata, ki je v tistem volilnem območju, kjer si lahko glasoval, prišel v parlament. Če iz tistega območja ni nikogar, ni pristne vezi s poslanci. Ko potrkaš na vrata poslanca, si ta misli, saj ti nisi tisti, ki odloča o moji usodi, in zato ni tako dovzeten. To je tudi anomalija slovenskega sistema. Zaključil sem, če niti eden od teh vidikov ni izpolnil odločilnega vpliva, kaj šele kumulativni učinek vseh treh, ne morem zaključiti, da je odločilni vpliv volivca v Sloveniji na podelitev mandatov podan.”

Jaklič je opozoril tudi na protiustavnost ustavnega amandmaja, s katerim so vladajoči leta 1998 izigrali referendumsko voljo ljudstva, s katero so zahtevali večinski volilni sistem. Glavno vprašanje tukaj je, je lahko ustavni amandma prav tako protiustaven? “Argument tukaj je bil, da se ni sledilo volji ljudi, namreč, zmagal je dvokrožni večinski volilni sistem. Zakonodajalec tega ni želel sprejeti, zapisal je proporcionalni volilni sistem. V primerjalni sodni praksi in literaturi obstaja koncept protiustavnega ustavnega amandmaja, še posebej, kadar z ustavo nadigraš temelje demokratičnega procesa, pravzaprav predpogoje demokratične družbe. Želel sem opozoriti, da je večinsko stališče, ki je zaključilo z dvema suhoparnima stavkoma izpodbojnega razloga, češ da ustavno sodišče ni pristojno presojati ustavnih norm, torej skladnosti ustavnih norm z drugimi deli ustave. Tega enostavno nisem sprejel, ker poznam primerjalno sodno prakso. Marsikatero sodišče to počne. Pri nas so rekli, tega ni v zakonu, ustavi. Nikjer tega ni v zakonu, nikjer v ustavi. To je pristojnost, ki izhaja iz narave stvari.”

Foto: YouTube

Pluralnosti je potrebno dati prostor
Glede vloge morale pri razumevanju duha ustave je Jaklič izpostavil, da bi bilo popolnoma napak, če bi želeli ustavno sodišče kot vrhovnega varuha ustave oprati te pluralnosti. To bi bila velika napaka in ravnanje v nasprotju z naravo stvari. “Pluralnosti je potrebno dati prostor in ji dati dihati, živeti z njo, se naučiti živeti z njo in se jo naučiti spoštovati. Kajti le kadar jo bomo spoštovali, če bo v mejah razumnega nesoglasja, bomo priznali enako spoštovanje vsakomur izmed nas, ki različno mislimo. Vedno pa bomo, če bo vse prav, če bodo institucije svobodne, različno mislili. To je v naravi človeka. Kakšno vlogo ima to? V nekaterih primerih manjšo, v nekaterih večjo. Bolj kot je primer težak, večjo vlogo ima.”

Vlada pomanjkanje poglobljenega diskurza
“Pomembno je, da se različna epistemološka izhodišča krešejo med seboj, da se soočajo med seboj v argumentaciji, tako da ta proces deluje, prepričuje drug drugega, če je vse prav, smo sposobni premakniti in se razumeti, kljub drugačnemu stališču. Na ustavnem sodišču in na splošno pogrešam, da kljub dobrim argumentom ni dovolj poglobljenega diskurza in se prehitro preide na glasovanje. Svetovni nazor ima vpliv, ampak mora biti v mejah prava, argumentacije. Če bi bila argumentacija, bi se izčistil svetovni nazor, stališča bi se premikala. Nekaj najhujšega je, če nivo argumentacije pade,” poudarja Jaklič.

V drugem delu oddaje je Jaklič spregovoril o razmerah v Sloveniji in poudaril, da mora biti izpolnjena vrsta predpogojev delujoče demokratične družbe, da lahko govorimo o demokraciji in svobodni družbi. Večina ključnih predpogojev ni izpolnjena, med njimi je pluralizem na področju medijev, ki je ključen za svobodno oblikovanje politične volje. “Ko imajo pred seboj paleto mnenj in jih nihče ne posiljuje, takrat se lahko volja volivcev svobodno oblikuje. Šele ko imate pluralnost na področju ključnih vzvodov, centrov za oblikovanje svobodne politične volje, šele takrat, ko nimate monopolov na teh področjih, lahko rečemo, da je volja, ki se oblikuje, zares pristna.” Na priloženem videoposnetku si lahko še podrobneje ogledate, kaj je Jaklič povedal o človekovih pravicah, o cenzuri in še o marsičem drugem.

H. M.

 • 10mile30

  bla bla bla….

  • pajot

   Točno to. Tale tvoj ubogi komentarčič,je čisti bla,bla,bla..

   • Mojca pokraculja

    Najbolj dragoceni so tisti komentarji, ki so brez vsebine.

    • david23

     Mislim, da pa tale vsekakor ni bil brez vsebine, razen tisti na katerega se je nanašal.

     • Mojca pokraculja

      Bla bla bla je tvoja vsebina ? Daj razloži kaj pomeni bla bla po vsebini in povej zakaj je zate bla bla bla!

 • večni srb

  Ljudje prepoznajo vsakega, ki ga izpostavijo mediji ali sam naredi kaj škandaloznega in nezaslišanega, potem rečejo, kdo je pa ta tip, malo poguglajo in pogledajo kaj dela ter ugotovijo, da ne razumejo nič in poslušajo sosede, če ga bo slučajno še kdo drug pohvalil.

 • Beli Sneg

  Večina Slovencev je neukih povprečnežev, ki dlje kot do konca svojega nosu ne vidijo. Zanimajo jih kmetija, gostilna, polesov šov, mehiške, turške in slovenske so-popre, talenti in sobotna tv poneumljanja. Stopnja demokracije in politika jim dol visi. Zato imamo za predsednika manekena in PV komedijanta. Kakršen narod, taki voditelji.

 • Darth Vader

  še enkrat več se je pokazalo, da je Klemen Jaklič vsaj 10x večji pravni strokovnjak, kot levičarski gobezdač in aktivist čefurin

  • Kataklizma

   Pravni strokovnjak, ki “odločitve sprejema po občutku in po tistem KAR VE, da je prav” … torej v skladu s SVOJO ideologijo … takih strokovnjakov je še na Metelkovi dovolj.

 • Hunyađi

  Nic zanimivega ni v pravu Jaklic. Suhoparno, pa, ce se se tako trudit naredit zvezdo iz sebe. V ZDA vse strmi k zvezdnustvu.

  • david23

   Hja, to lahko reče le nekdo, ki ne razume vsebine o kateri je g. Jaklič spregovoril v tem intervjuju! Jaz sem videl veliko zanimivega in nič suhoparnega v tem intervjuju! Nastop g. Jakliča v tem intervjuju pa nikakor ni šel v smeri stremljenja k zvezdništvu!

   • Hunyađi

    Nekdo ne razume mojega, komentarja in se ujame kot naivna ribica v mrezo, ribicu. Jaklic je ravno teb zvezdnik. Zdj te odpnem in vrzem nazaj v morje.

    • david23

     Vau, in ti si bil pristojen za dajanje profesure na univerzi Harvard (ZDA), ko so odločali o tem, ali jo bo prejel g. Jaklič, a? Če mogoče nisi bil pristoejn za zapisano v prejšnjem stavku, potem je brez veze, da govoriva o naivni ribici in mreži ter razumevanju tvojega komentarja, ker očitno se o vsebini intervjuja nisi sposoben niti pogovarjati! Blebetanje me pa ne zanima! Zaključujem, razen če bi rad govoril o vsebini tega intervjuja!

     • Hunyađi

      Harvard, da ga moram se tukaj placevat..ostal bi v ZDA in sluzil na prostem trgu..najlazje je delat v drzavni institucini, se to za SDS in RKC, nabijem tebe in Jaklica na kurac.

     • Kataklizma

      Točno to, lahko je s tuđom kitom po kaktusu udarat.

     • Mojca pokraculja

      Primitivec primitivni. Kdo pa si ti, kaj pa znaš pezde, imaš kakšno šolo? ! kdo je pa tebe plačeval? Serješ svoja govna da cajtaš svoje frustracije, daj dost te imamo bednik !

     • Hunyađi

      Mojca pofokulja je subjektivno ožaloščena do Jaklica, on jo nit pozna ne. Koj kurac ma mene za skrbet, kerga mas ti dost.
      Ta portal je leglo primitizva. Od vodstva pa vse do komentatorjev.
      Najd si kurac, ne, da mene non stop prosiš, da te nategnem.

     • Hunyađi

      Se to sm pozabu. Nabijem tebe in Jaklica na kurac.

 • tarantela

  Tale bi rad bil bog i batina¨. Ni lepo, da hodi na ognjišče šimfat!!!

  • david23

   Če si imel le to za pripomniti, potem bi bilo bolje, da ne bi pripomnil nič! Komentira se vsebina in se ne naklada na forumu!

  • Mojca pokraculja

   Tarantela, bistvo je, da si zopet proti. Ce drugega ne, se pa s simfanjem ukvarjas. Beda.

  • Andrej

   Če že poslušaš Ognjišče, bi se te moralo kaj prijeti. Kaj dobrega. Razen, če si špicelj.

  • Nata

   Kaj za vraga je pa narobe z Ognjiščem ??

 • althar

  Jaklič, Avbelj in Teršek so znanilci zatona diktatorskega bavconskega prava.

 • Mojca pokraculja

  Jaklič ruši mite v pravu, ki so se zalezli v glave sodnikov. Kako preprosto je, kadar te vodi zdrava pamet! Genialno dr. Jaklič!

 • Antonius

  Uredništvo, kaj je sedaj to, da onemogočate komentiranje kar pod dvema člankoma naenkrat?
  Ponovno sojenje dr. Noviču in odstop belgijskega premiera sta za komentarje zaklenjena.
  Popolnoma nerazumno se mi zdi, da s komentarjem ne smem JAVNO podpreti nedolžnega Noviča.
  S takim početjem, demokraciji nagobčnik natikate tudi vi.
  Najbrž se bo treba po tehtnem razmisleku počasi odločiti in zapustiti tudi Novo 24TV.
  ————–
  Če vas motijo nesramni komentarji je računalniški postopek čiščenja zelo preprost, da jih izbrišete.
  Rdeče izpisano opozorilo nad mestom za komentarje, kaj je sprejemljivo in česa ne dovolite bi bilo dovolj, da nedovoljeno izbrišete.

  • Franc Šink

   Tudi Cukljatija Ne smemo komentirati.

  • Kučko pod pručko

   Nova, ne pokleknite še vi pred Kratkonogim in Šarcem. Ostanite zvesti slovenskim domoljubnom, predvsem pa Sloveniji in omogočite, da tudi mi predstavimo svoja mnenja. Če pa se bojite obtožb glede sovražnega govora, imate na voljo dovolj veliko radirko, da zbrišete nekulturne komentarje!!!

   • Nata

    + + + + + + že vseskozi jih prosimo, naj omejijo pljuvalce. To ni samo mnenje le teh, ampak so žalitve !!

    • Antonius

     Spomnim se, ko so na Novi onemogočili komentarje prek Disqusa.
     V roku enega dne in pol so jim padli obiski na elektronskih straneh, posledično so se jim zgubili pa tudi obiski provokatorjev.
     Nata, dovolj sem star, da Novi ne bom dovolil ponižujočega zafrkavanja z menoj.
     Kučko jim je zelo konkretno dal vedeti, da naj uporabijo tisto radirko. Ne nazadnje ima Nova na razpolago zelo konkretno orožje proti obrekovalcem, zmerljivcem, lažnivcem in žaljivcem. K obvestilu nad komentarje bi dali zlorabnežem vedeti, da bo Nova 24TV, policiji posredovala vse relevantne podatke, če bodo njene e. strani zlorabljali za nesramno natolcevanje in žalitev kogarkoli.

     • Nata

      Drži !! Tako delajo z nami, ki jih od začetka podpiramo.
      Tudi članek o Štuhčevi se ne da komentirati. . . . .

      Pa bodo kar tiho. Brez odgovora bomo. Tako, kot takrat !!

   • Janez

    +++++++++
    LEPE POZDRAVE VSEM, KI IMATE SLOVENIJO
    IN
    VSE NAŠEGA SLOVENSKEGA – RES RADI.
    Ne bomo,
    nič skrbeti !
    Kar pritegnite k pisanju vse poznane,
    ki radi kaj napišejo.
    Glede tehle ex KP, ZK, “LEVICA” OZ. KAKRŠNIH KOLIŽESO PROVOKATORJEV PA ?
    Kar
    vztrajno se vodi. ARHIV PROVOKACIJ,
    KI SO SOVRAŽNI GOVOR, ŽALITVE, PSOVKE,
    PA
    “ID” AVTORJEV TEH PACKARIJ
    IN
    JIH BOMO ENKRAT PRIJAVILI, PA TOŽENJE, PA SODIŠČE.
    V
    ANGLIJI – JE ENA ŽENSKA, KI JE PIJANA PISALA PSOVKE I, SVINJARIJE – NA SPLETU
    DOBILA
    KAR
    PRECEJ ZAPORA, DENARNE KAZNI
    IN
    KAR PRECEJ – T.I. DRUŽBENO KORISTNEGA DELA:
    v komunali, smeti, greznice ipd.
    Za zdaj še ti provokatorji na NOVA24TV
    ŠE NEKAJ
    “KRULIJO” – A “ČAS KOLIN SE BLIŽA”. Pa bo luštno. L.r. Janez Kepic-Kern KOMENDA
    P.S.
    TOLE JE MOJ
    PRISPEVEK K JAVNI TRIBUNI – NA MOJEM E-PORTALU “SLOVENIANA”
    O “MIGRACIJA
    https://sloveniana.si/migracije-terorizem-svoboda-govora-javna-tribuna-v-organizaciji-strank-sls-in-sds-v-organizaciji-gostiteljev-strank-sls-sds-v-pondeljek-17-12-2018-ob-17h-2/

  • VERZIFIKATOR

   Špelca Žgajncar

   MAJHEN NIČ

   Vest že dolgo ni več nova,
   a ker se jo ignorira
   in pogled na stvar zastira,
   se ponavlja vedno znova.

   Tudi tokrat tu je vnovič
   v opomin in kot vprašanje,
   kaj pomeni to igranje,
   isti zganjajo ga znovič.

   Na začetku Majhen nič,
   mogli znovič smo prebrati,
   vnovič z glavo zmajevati,
   nek zlagan, obskuren tič.

   S sabljo Majhen nič opasan,
   Sablji čisto res podoben,
   ničev položaj udoben,
   iz ozadja skrajno jasen.

   In potem takoj Žganjarna,
   tam se toči, kar omamlja,
   in kar s silo vse osamlja,
   res točilnica bizarna.

   Se iz nje je odpeljati
   druščini na cilj zdaj treba,
   kot veleva ji potreba,
   a se znajdejo v zagati.

   Za vozilo je Koreta,
   ki na iste strune špila,
   kot se je dogovorila
   tista, ki jo vozi teta.

   Vse s Koreto se prevaža,
   vse na cesti skrajno spolzki,
   vsi prevažanci opolzki,
   ista jih združuje baža.

   Jam vse polno, same jame,
   da Koreta poskakuje,
   vse se maje, zaprašuje,
   zadnje z nje kolo se sname.

   Ker bil Majhen nič začetni
   vse preveč je diletantski
   v tej se druščini balkanski
   lomijo zdaj vsi konkretni.

   Druščina da koplje jame,
   si kar sama, se izkaže,
   kronski pač dokaz ne laže,
   jame da požro jo same.

  • VERZIFIKATOR

   MAJHEN NIČ

   Vest že dolgo ni več nova,
   a ker se jo ignorira
   in pogled na stvar zastira,
   se ponavlja vedno znova.

   Tudi tokrat tu je vnovič
   v opomin in kot vprašanje,
   kaj pomeni to igranje,
   isti zganjajo ga znovič.

   Na začetku Majhen nič,
   mogli znovič smo prebrati,
   vnovič z glavo zmajevati,
   nek zlagan, obskuren tič.

   S sabljo Majhen nič opasan,
   Sablji čisto res podoben,
   ničev položaj udoben,
   iz ozadja skrajno jasen.

   In potem takoj Žganjarna,
   tam se toči, kar omamlja,
   in kar s silo vse osamlja,
   res točilnica bizarna.

   Se iz nje je odpeljati
   druščini na cilj zdaj treba,
   kot veleva ji potreba,
   a se znajdejo v zagati.

   Za vozilo je Koreta,
   ki na iste strune špila,
   kot se je dogovorila
   tista, ki jo vozi teta.

   Vse s Koreto se prevaža,
   vse na cesti skrajno spolzki,
   vsi prevažanci opolzki,
   ista jih združuje baža.

   Jam vse polno, same jame,
   da Koreta poskakuje,
   vse se maje, zaprašuje,
   zadnje z nje kolo se sname.

   Ker bil Majhen nič začetni
   vse preveč je diletantski
   v tej se druščini balkanski
   lomijo zdaj vsi konkretni.

   Druščina da koplje jame,
   si kar sama, se izkaže,
   kronski pač dokaz ne laže,
   jame da požro jo same.

 • dob

  Komunisti računajo na kaos. Računajo, da se bodo tako izvlekli, zato ga pa ustvarjajo in ga branijo z vsemi štirimi. Ko ga zagovarjajo, se postavljajo kot branilci neke veličastne humane ideje, zato se posmehujejo tistim ali tistemu, ki jih opozarja na zakone, ki so jih sami sprejeli. Kdo drugi jih niti ne bi mogel, saj si ne pustijo vzeti oblasti. Kljub temu, da imamo baje demokracijo!
  Zato bi menjava oblasti morala biti samo vprašanje časa… toda ne pri nas! Pri nas je demokracija samo igra, ki jo komunisti igrajo, opozicija pa jo sprejema.

  Opozicija se obnaša kot mulci v razredu, ki naredijo vse, kar jim tršica ukaže; vnaprej vedo, kaj ji bo všeč in tisto delajo. Redki posamezniki dobijo ukor, ampak javnost se obnaša kot starši, ki milo prosijo tršico, naj ga vzame nazaj v razred. In tršica ga na koncu res vzame v razred!

  Starši so s tem zadovoljni.
  To je Slovenija.

  ****

  ŠOLA
  Učiteljica na tablo nastavi problem. Past za otroke. Eden po eden učenci hodijo pred tablo, a naloge ne uspe rešiti nikomur. Tačas si učiteljica pazljivo beleži ocene, pripombe, opombe…

  Potem pride deček, prime kredo v roko in jo z vso silo vrže vanjo. Zraven zakriči, z vsem glasom, ki ga premore jezno telo otroka:
  ” Kaj me brigajo tvoji problemi! Zunaj sije sonce, grem se ven igrat z žogo.”

  Kar je temu sledilo, si lahko sami mislite. Toda mali je zame – dalajlama!

  • Common Sense

   Točno. Opozicija mora prekiniti igrati igro levičarjev. Svojo morajo igrati. Samo, jim še ni čisto potegnilo. Žal.

 • montyamp

  Jaklič je car .
  Kapo dol človeku , ki ima toliko moči , da se ukvarja z Bavconovim gnusom .
  Udbovsko krivosodje je sicer greznica pre-potrebna dobre prevetritve , saj se sekularna delikvenca partijskih fosilov ne bi smela izmazati z amnezijo metuzalemov , ki se skrivajo za atentat bankrot mafijsko demokracijo .
  K*R*A*M*B*E*R*G*E*R*-S*L*I*V*N*I*K*-G*O*L*U*B*-J*A*M*N*I*K

 • Andrej

  Kaj pomaga Jakličevo čistio vino, če komunisti obvladajo ribarjenje v kalnem.

  • Nata

   Je že res. . . . . .res pa je tudi, da je v naši državi huje, kot v mlinu.
   Povedati je potrebno velikokrat. . . . . vedno znova in znova.

 • Kataklizma

  “Torej zavzemanje za tisto, kar človek pristno čuti in ve, da je prav. Vedno sem delal le tisto, kar sem pristno, na prvo žogo začutil, argumentativno, da je prava rešitev, pravi odgovor na vprašanje.”
  Torej po svoji pameti, ne po strokovni poti, kar naj bi veljalo za strokovnjaka takega kova … po občutku, zdravi kmečki pameti … res, Bog nam pomaHaj …

 • Mojca pokraculja

  “…..ustavno sodišče ni pristojno presojati ustavnih norm, torej skladnosti ustavnih norm z drugimi deli ustave. Tega enostavno nisem sprejel, ker poznam primerjalno sodno prakso. Marsikatero sodišče to počne. Pri nas so rekli, tega ni v zakonu, ustavi. Nikjer tega ni v zakonu, nikjer v ustavi. To je pristojnost, ki izhaja iz narave stvari.”

  To je najpomembnejše od vsega kar je rekel dr. Jaklič. Ne pristajati na dogme ! Zakon ni dogma in ne sme postati dogma! Ustava je najvišji zakon, zakon vseh zakonov. Torej tudi Ustava ni dogma !

  • dob

   Mojca pokrajculja, dovoli da se prišlepam na tvoj komentar. Tudi meni je od vsega najpomebnejše tole:
   “…. so rekli, tega ni v zakonu, ustavi. Nikjer tega ni v zakonu, nikjer v ustavi. To je pristojnost, ki izhaja iz narave stvari.”

   Moj komentar k temu:
   Sojenje Jezusu je prikaz delovanja sodišča in pravnih sistemov človeštva – vseh, in na splošno!

   1. Vsa sodišča namreč sodijo po sistemu umivanja rok
   in
   2. Vedno se sodi Bogu.
   Vedno je za vse On kriv. Nanj tudi prisegamo, ko govorimo “resnico” na sodišču!

   Bistvo pa je, da mu nihče (Bogu!), niti pravni red ne publika v dvorani, pa tudi ne besna množica na trgu ne dovoli biti ODGOVOREN za vse tisto, česar ga obtožujejo.
   Obtožujejo ga pa, da je naredil ali pa da ni naredil.
   V obeh primerih je kriv.

   Stvarstvo tako ne more delovati logično – je to logično?!
   Ker Njemu ni dovoljeno biti odgovoren zase – Stvarstvo ne more delovati logično!

   Znanost pri vsej stvari igra vlogo sodnega eksperta. Njihova naloga (znastvenikov!) je, da vsak s svoje strani dokazujejo, kako smo mi vsi skupaj z Bogom vred, samo posledica neke slučajnosti, dogovora ali napačne ocene. Zato nas usoda premetava, kakor se ji zahoče.

   Usoda brez lastne Volje pa je Hudič.

   • Mojca pokraculja

    Dob hvala.

    • dob

     Pravzaprav, hvala Tebi!

 • Iva

  Jaklič: “Različnost oziroma pluralnost stališč je predpogoj za obstoj demokratične družbe.”

  Točno tako! In pluralnosti ni, če ni svobode govora, izražanja mnenj in soočanja različnih mnenj.

  Zaključek: Ugrabljeni – monopolizirani dominantni SLO mediji onemogočajo razvoj demokratične in razvojno učinkovite družbe – države!

 • Get Smart

  PREIMENOVANJA KOMUNISTIČNE PARTIJE JUGOSLAVIJE v Sloveniji:

  1. Predno so si spremenili ime v SD = SOCIALNI DEMOKRATI, so se imenovali ZLSD – Združena
  lista socialnih demokratov.
  2. Predno so si spremenili ime v ZLSD, so se imenovali ZDRUŽENA LISTA. V ZLSD so se kakor
  združili s “Semulićevo SZDL”,*
  ki je postala SSS – Socialistična stranka Sljovenjije nje in pa DeSUS-om, ki je nastal iz
  par starih murglskih prdcev ZKS-SDP nje. DeSUza kogaS bodo začeli v MURGL JUGOKOMUNISTIČNEM
  agitpropu pumpat na polno šele po koncu “LDS zgodbe o uspehu nje”, ko za predsednika
  DeSUS-a postavijo SKOJ-evca oziroma LDS-ovca Karela Viktora.
  * Semulić je še vedno PREDSEDNIK “četrtega doma” JUGOKOMUNISTIČNE SKUPŠTINE v Sloveniji –
  ZSSS je le preimenovan SZDL (lokalna SOCIALISTIČNA zveza delavnega ljudstva; v izvirniku:
  SSRNJ = SAVEZ SOCIALISTIČKOG RADNOG NARODA JUGOSLAVIJE)
  3. Predno so si spremenili ime v ZDRUŽENA LISTA, so se imenovali SDP Slovenije –
  Socialdemokratska prenova Slovenije.
  4. Predno so si spremenili ime v SDP Slovenije, so se imenovali SDP – Stranka demokratične
  prenove.
  5. Predno so si spremenili ime v SDP, so se imenovali ZKS-SDP – Zveza komunistov
  Slovenije-Stranka demokratične prenove.
  6. Predno so si spremenili ime v ZKS-SDP, so se imenovali ZKJ – ZVEZA KOMUNISTOV
  JUGOSLAVIJE
  https://i.imgur.com/D4LXeH6.jpg
  7. Predno so si spremenili ime v ZKJ, so se imenovali KOMUNISTIČNA PARTIJA JUGOSLAVIJE.

  Kot najbrž veste, tudi bivajo še vedno na istem naslovu, in sicer v UKRADENI vili svojega
  rojaka
  (ki pa ni bil kaviarkomunističnižid, ampak le biznisžid, torej ni bil predan revoluciji
  nje),
  ki jo je KOMUNISTIČNA PARTIJA JUGOSLAVIJE “nacionalizirala” nje in se vanjo naselila.

  • Get Smart

   PREIMENOVANJA podmladka KOMUNISTIČNE JUGOSLAVIJE v Sloveniji:

   LDS (in vsi njeni derivati Zares, ZL, ZaAB, PS, SMC, ŠARAC …) je formalnopravna naslednica
   SKOJ-a – Savez komunističke omladine
   Jugoslavije).
   SKOJ – Med vojno SKOJ (Savez komunističke omladine Jugoslavije) ustanovi USAOJ (Ujedinjeni
   savez antifašističke omladine Jugoslavije) in je hkrati član in deluje posebej. Po vojni
   se USAOJ preimenuje v NOJ (Narodna omladina Jugoslavije), nato pa se ti kaviar
   jugokomunisti, ki so se kakor razcepili, znova združijo (SKOJ + USAOJ (NOJ)) v NOJ. Nakar
   se NOJ preimenuje v SSOJ (Savez socijalističke omladine Jugoslavije), ki formalnopravno še
   traja. SSOJ ima seveda podružnice po vsej Jugoslaviji: tukajšnja se imenuje ZSMS (Zveza
   socialistične mladine srbije) – in ta podružnica na prvih (v 2/3 sfejkanih in v 1/3
   demokratičnih) volitvah v Sloveniji (leta 1990) nastopi še s svojim polstoletnim imenom
   ZSMS, na naslednjih (1992), pa se je ta organizacija ZSMS (Zveza socialistične mladine
   Srbije v Sloveniji) preimenovala v ZSMS – liberalna stranka, nato liberalno demokratska
   stranka LDS, pa Liberalna demokracija Sljovenjije. Prakso ustanavljanja strančic SKOJ-a,
   imenovanj, preimenovanj, t. i. “novih obrazov”, ki se potem počasi spet kakor združujejo v
   t. i. “Združeno levico” itd.
   lahko še vedno opazujete:
   LDS, Zeleni, SSS, SMS, Zares, PS – pozitivna srbija nje, ZaAB, TRS, IDS, …
   Verjamem sholtesu, Dobri LDS DOBOVŠEK SMC … ŠARAC … = LDS = SKOJ, podmladek KPJ =
   vse to je ena in edina KOMUNISTIČNA PARTIJA JUGOSLAVIJE.

 • Get Smart

  SOCIALIZEM=MURGL-JUGOKOMUNIZEM=FAŠIZEM=KOMUNIZEM=KAPITALIZEM=
  =FEVDALIZEM = MUSLIćKULTIZEM …
  so vse po vrsti onanije, drkancije nje,
  ki so vse po vrsti IZUMI kaviaržido KOMINTERNE =

  =SUŽNJELASTNIŠTVO = kaviaržido KOMINTERNIZEM = KOMUNISTIČNA INTERNACIONALA.

  Dovolj bo, če pogledate, katero je NAJVEČJE KAPITALISTIČNO društvo v Sloveniji =
  = FORUM 21
  =
  FORUM 21 = MURGL JUGOKOMUNISTIČNO združenje vsega NAROPANEGA KAPITALA,
  predsednik je pa MILAN KUćAN,
  ki je tudi predsednik
  PREDSEDSTVA CENTRALNEGA KOMITEJA KOMUNISTIČNE PARTIJE JUGOSLAVIJE v Sloveniji=
  =
  ki se je uradno preimenovala v SD = SOCIALNI DEMOKRATI
  in podmladek SKOJ = Savez komunističke omladine Jugoslavije =
  = uradno preimenovan v LDS =
  DeSUS LEVI bratuške šoltesi Zares POZITIVNA-srbija dobri dobovški ŠARAC
  i tako dalje do tokija,
  pa so vse le “novi-obrazi” teh dveh struktur, ki je dejansko ENA =
  MURGL KOMUNISTIČKA JUGOSLAVIJA.

  • Get Smart

   FAŠIZEM=SOCIALIZEM=KOMUNIZEM=NACIONAL SOCIALIZEM=
   =USTAŠIZEM=ČETNICIZEM=pedrizem=pedofilizem=TRANSIćiZEM=
   vukojebizem … = MURGL JUGOKOMUNIZEM
   =
   vse to različni “novi obrazi” kaviaržido KOMINTERNE.

   • Get Smart

    Kaviržido KOMINTERNISTIČNI=KOMUNISTIČNI=SOCIALISTIČNI=FAŠISTIČNI red =
    = red RAZREDOV = RAZREDNA DRUŽBA =
    1. gazde = kaviarŽIDO KOMINTERNA, stare SUŽNJELASTNIŠKE strukture babilonije, perzije,
    egipčije, bizanca, rima …,
    2. watchdogovi = psi čuvaji tekovina revolucije = pridruženi lumpenproleteri = kloaka, ki
    jo kaviarŽIDO KOMINTERNA postrga lokalno, tu, v MURGL KOMUNISTIČNI JUGOSLAVIJI, so zato v
    glavnem sereorska zločinska govna nje,
    3. LJUDJE = SUŽNJI =
    – ženske so več kot na pol že umaknili iz javnega življenja = v 3/4
    primerih so vse njihove kao ženske dejansko transići, žrtvovani otroci
    posvečenih, ki jim spremenijo spol;
    moški = delavni sužnji
    transići = babilonske vlačuge nje
    ženske zmanjšane na minimum in pod totalno kontrolo gazd (za rojevanje SERBUSOV za
    očuvanje tekovina revolucije) –
    taka je agenda, ker tako pač potekajo dela in ker kaviarŽIDO KOMUNJARE vedno sledijo.

 • Get Smart

  Pomni, kaj so ti položili v zibko:

  SLOVENSKA politika je SKRB ZA SLOVENSKI POLIS = POLITEJO = DRŽAVO,
  seveda na slovenski način, torej z značilnimi SLOVENSKIMI deli, navadami, običaji in
  vrednotami.
  Naprimer SDS = Slovenska demokratska stranka, izvaja SLOVENSKO POLITIKO,
  ker tako z besedo kot z vsemi ostalimi deli sledi PRASTARIM SLOVENSKIM VREDNOTAM:
  = poštenost,
  = pravičnost,
  = resnicoljubnost,
  = prijateljstvo do ljudi,
  = domoljubnost,
  = rodoljubnost,
  = svobodoljubnost
  in kar je še svetovno znanih SLOVENSKIH ZNAČILNOSTI in odlik, ki smo jih SLOVENCI
  podarili svetu.
  Govorimo skratka o KULTURI ŽIVLJENJA.

  • Get Smart

   Nasprotje kulture življenja je “kultura smrti”.

   KULTURA SMRTI = kaviarŽIDO KOMINTERNISTIČNO oziroma tukaj predvsem
   MURGL SRBO RVACKO … skratka JUGOKOMUNISTIČNO pasjejebstvo = pedrstvo = pedofilstvo =
   = babilon egipt perzija bizanc rim jugoslavija …
   =
   detomorilstvo = uničevanje = UMOR = ropanje = LAŽ = blatenje ljudi = NORČEVANJE = sviranje kurtzu = prodajanje magle = skratka PARAZITIRANJE na ljudeh … =

   transićizem = TEMELJNA AGENDA teh kreatur = svoje izrodke in posvojene otroke
   kastrirajo in jih VZGAJAJO v pedofiliji, v LAŽI, v SOVRAŠTVU DO LJUDI in predvsem s hormoni nasprotnega spola,
   ko te kreature odrastejo, so, kot si sami pravijo, SMRTNI NEPRIJATELJI LJUDI =
   sovraštvo do ljudi kar žari iz njihovih oči in potem so vam FOVŠ,
   poznate PODTIKANJA o fovšiji =
   fejk ženske = kastrirani fantki ne morejo roditi, ne morejo izkusiti
   ženskih bolečin in užitkov,
   fejk moški = transićirane deklice = v glavnem jih kastrirajo in te ne morejo rojevati in do konca svojih dni igrajo vloge “poženščenih kao moških”

   pedrizem / lezbizem je najprej iniciacijski odnos GOSPODAR vs SERBUS=hlapec =
   kar nato, kot vse ostale zadeve tega sveta, te kreature PODTIKAJO LJUDEM:
   kolikokrat ste slišali “za HLAPCE ROJENI” =
   ja, CANKAR je govoril o teh kaviar SERBUSNIH KREATURAH,
   ki so za SERBUSE tekovina revolucije rojeni;
   potem pa je pedrizem/lezbizem sredstvo za poneumljanje otrok, predvsem deklic,
   ki “kupijo” PROPAGANDO o “grdih moških, ki da zlorabljajo ženske” =
   kar je znova samo še ena izmed POTURANCIJ =
   samo te parazitske kreature in njihovi SERBUSI zlorabljajo ženske,

   in predvsem je pedrizem/lezbizem sredstvo za prikrivanje TRANSIćiZMA=
   =
   enako velja za ostale -izme =
   = feminizem = kretinizem = drkalizem = pasjejebizem = vegizem = SOCIALIZEM =
   KOMUNIZEM = FAŠIZEM = ČETNICIZEM = USTAŠIZEM = MUSLIćKULTIZEM = kozojebizem = vukojebizem
   … =
   tukaj MURGL JUGOKOMUNIZEM =
   = globalno pa kaviarŽIDOžido KOMINTERNIZEM in njegov MUSLIćKULTI SERBUSIZEM …
   (SMC SD DeSUS Levi LDS ZARES PS Bratuške Sholtes ŠARAC …
   pirati sloge unije solidarnosti dobri-LDS-dobovšeki zelenićuši
   gibanja hčerk LDSrbo-šiptarskih drnovškov socialističke partije
   i tako dalje do tokija …)
   vse to je KOMUNISTIČNA JUGOSLAVIJA,
   delajo za MURGL JUGOKOMUNISTIČNO JUGOSLAVIJO oz. kaviar KOMUNISTIČNO INTERNACIONALO
   =
   “Nov svetovni red” = njihov red = skozi TISOČLETJA isti red = SUŽNJELASTNIŠTVO =

   1. = PRVORAZREDNI TRANSIćI so gazde
   2. = DRUGORAZREDNI TRANSIćI so SERBUSI=hlapci = watchdogići =
   psi čuvaji tekovina revolucije
   3. = TRETJERAZREDNI = ljudje = LJUDJE so SUŽNJI
   oz.
   z njihovimi besedami,”… RAZRED, ki ne sprejema njihove sužnjelastniške ureditve.”

   Ker so ti paraziti v svojih glavićih “bog i batina nje”,
   seveda PRVORAZREDNI odločajo o ŽIVLJENJU in SMRTI svojih psičkov in LJUDI.
   .
   Vsi našteti in ostali “-izmi” (“novi obrazi” nje )
   so izdelek kaviar ŽIDOKOMINTERNE in vsi so namenjeni poneumljanju in končno
   ZASUŽNJEVANJU ljudi.
   .
   .
   Jezus Kristus:
   »Po njihovih delih jih boste prepoznali. In spoznali boste Resnico in Resnica vas bo
   osvobodila.«
   .
   »Osamosvojili smo se, zdaj se moramo še osvoboditi!«

   • Get Smart

    Tukaj MURGL JUGOKOMUNIZEM =
    = globalno pa kaviarŽIDOžido KOMINTERNIZEM in njegov MUSLIćKULTI SERBUSIZEM …

    in ostali -izmi = SOCIALIZEM = FAŠIZEM = KOMUNIZEM = USTAŠIZEM=ČETNICIZEM = SERBUSIZEM=hlapčizem = vukojebizem = pedrizem = pedofilizem = muslićkultizem = kozojebizem = vegizem = feminizem … = TRANSIćIZEM =

    kaviaržido KOMUNISTIČNA INTERNACIONALA =

    = SMRTNO neprijateljstvo DO LJUDI.

    (SMC SD DeSUS Levi LDS ZARES PS Bratuške Sholtes ŠARAC …
    pirati sloge unije solidarnosti dobri-LDS-dobovšeki zelenićuši
    gibanja hčerk LDSrbo-šiptarskih drnovškov socialističke partije
    i tako dalje do tokija …)

    vse to je KOMUNISTIČNA JUGOSLAVIJA,
    delajo za MURGL JUGOKOMUNISTIČNO JUGOSLAVIJO oz. kaviar KOMUNISTIČNO INTERNACIONALO
    =
    “Nov svetovni red” = njihov red = skozi TISOČLETJA isti red = SUŽNJELASTNIŠTVO =

    1. = PRVORAZREDNI TRANSIćI so gazde
    2. = DRUGORAZREDNI TRANSIćI so SERBUSI=hlapci = watchdogići =
    psi čuvaji tekovina revolucije
    3. = TRETJERAZREDNI = ljudje = LJUDJE so SUŽNJI
    oz.
    z njihovimi besedami,”… RAZRED, ki ne sprejema njihove sužnjelastniške ureditve.”

    Ker so ti paraziti v svojih glavićih “bog i batina nje”,
    seveda PRVORAZREDNI odločajo o ŽIVLJENJU in SMRTI svojih psičkov in LJUDI.
    .
    Vsi našteti in ostali “-izmi” (“novi obrazi” nje )
    so izdelek kaviar ŽIDOKOMINTERNE in vsi so namenjeni poneumljanju in končno ZASUŽNJEVANJU ljudi.
    .
    .
    Jezus Kristus:
    »Po njihovih delih jih boste prepoznali. In spoznali boste Resnico in Resnica vas boosvobodila.«
    .
    »Osamosvojili smo se, zdaj se moramo še osvoboditi!«

    • Get Smart

     Samo v primeru v STOŽIC nje, kamor je MURGL KOMUNISTIČNA JUGOSLAVIJA že v prvem ruku IZROPALA
     220 MILIJONOV € za projekt,
     ki v NEMČIJI, ki ima 2x dražjo delovno silo, za 4x večji projekt porabijo
     40 milijonov €

     in pozor, BOSANCOV, ki so gradil Stošče nje,
     MURGL JUGOKOMUNISTIČNI lopov = najboljš đupljan nje NI PLAČAL
     ampak jih
     je nagnal domov BREZ PLAČILA.

     Torej, za koga dela sereorsko lopovsko lažnivo MURGL JUGOKOMUNISTIČKO govno?
     Kaj odmeva v Stoščah?

     – ZA koga? Za JOSEPHA BROZIćA TITA
     – ZA koga? Za PARTIJU?
     – ZA koga? Za JUGOSLAVIJU.
     – “Druže tito, mi ti se kunemo, da sa tvoga puta ne skrenemo!”
     – “Druže tito, mi ti se kunemo, pobedit ćemo!”
     – “Evviva communismo!”
     – “Bandiera rossa la triumfera!”

     Po njihovih delih jih boste prepoznali. In spoznali boste RESNICO in RESNICA vas bo osvobodila.

     • Get Smart

      Kaviržido KOMINTERNISTIČNI=KOMUNISTIČNI=SOCIALISTIČNI=FAŠISTIČNI red =
      = red RAZREDOV = RAZREDNA DRUŽBA =
      1. gazde = kaviarŽIDO KOMINTERNA, stare SUŽNJELASTNIŠKE strukture babilonije, perzije,
      egipčije, bizanca, rima …,
      2. watchdogovi = psi čuvaji tekovina revolucije = pridruženi lumpenproleteri = kloaka, ki
      jo kaviarŽIDO KOMINTERNA postrga lokalno, tu, v MURGL KOMUNISTIČNI JUGOSLAVIJI, so zato v
      glavnem sereorska zločinska govna nje,
      3. LJUDJE = SUŽNJI =
      – ženske so več kot na pol že umaknili iz javnega življenja = v 3/4
      primerih so vse njihove kao ženske dejansko transići, žrtvovani otroci
      posvečenih, ki jim spremenijo spol;
      moški = delavni sužnji
      transići = babilonske vlačuge nje
      ženske zmanjšane na minimum in pod totalno kontrolo gazd (za rojevanje SERBUSOV za
      očuvanje tekovina revolucije) –
      taka je agenda, ker tako pač potekajo dela in ker kaviarŽIDO KOMUNJARE vedno sledijo.

 • Get Smart

  Poglabljanje diskurza je bulšitizem.
  .
  Več kot zadosti je RESNICA.
  .
  RESNICA o zločinskih kaviaržido KOMINTERNISTIČNIH kreaturah in njihovih tukajšnjih SERBUSIH=hlapcih=
  MURGL KOMUISTIČNA JUGOSLAVIJA.
  .
  Kaj pa bi Klemen rad poglabljal z ZLOČINCI PROTI ČLOVEŠTVU?
  .
  EDINO, kar lahko poglobiš, je prostor v zaporih, kamor namestiš MURGL JUGOKOMUNISTIČNI ZLOČINCE.
  .
  Če se otroci ne boste odvadili bulšitizirati in če ne boste kmalu odprli oči, boste spet kmalu globoko v jamah zaklani, goli, bosi, skalpirani …

  Pamet v glavo.

  • Get Smart

   Razumeš, Klemen?
   Ne?
   MURGL KOMUNISTIČNA JUGOSLAVIJA dela za svojo JUGOSLAVIJO in dela po svojih MURGL JUGOKOMUNISTIČNIH zapovedih (zakonih)
   in dela samo za svojo MURGL KOMI JUGO in kaviaržido KOMINTERNO= za svoje gazde.
   .
   Če bi sledili slovenskemu oz. opčeČLOVEŠKEMU pravu, ki je tako ali tako SLOVENSKO, saj smo ga ljudem sveta podarili SLOVENCI,
   bi
   bile vse MURGL JUGOKOMUNISTIČNE in kaviaržido KOMINTERNISTIČNE ZLOČINSKE KREATURE v ZAPORIH.
   .
   Ali zmorete otroci razumeti preprosta dejstva?
   .
   Dokler boste drkali o levičijih, diskurzivčijih, argumentčijih in ostalih bulšitizmih, boste pač živeli še naprej v MURGL JUGOKOMUNISTIČNEM oz. kaviaržido KOMINTERNISTIČNEM SUŽNSTVU.

   Pamet v glavo.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!