fbpx

[Video] Dijak Šubičeve gimnazije: Škoda, da Krkovič ni mogel predavati na naši šoli

Foto: Nova24TV

Pred dnevi je slovensko javnost pretresla škandalozna odločitev vodstva Gimnazije Jožeta Plečnika, ki je enemu izmed prvih mož slovenske osamosvojitve Tonetu Krkoviču prepovedalo predavanje za gimnazijce o ključnih dneh osamosvajanja naše države. Odločitev naj bi izsilil del sindikalno povezanega učiteljskega zbora, z njihovo odločitvijo pa se očitno ne strinjajo dijaki gimnazije, ki menijo, da se obdobju slovenskega osamosvajanja v šoli posveti premalo časa. 

“Zdi se mi škoda, da predavanja ključne osebe za slovensko osamosvojitev ni moglo biti na naši šoli zaradi političnih mnenj določenih profesorjev,” je dejal dijak, ki naj bi o predavanju slišal le od sošolcev, ti so mu namreč na dan predavanja tudi povedali, da je bilo le-to odpovedano. To ga je zmotilo, saj je mnenja, da se v šoli premalo posvečajo času osamosvajanja.

Eden izmed izgovorov članov profesorskega zbora je bil, da naj bi bil Krkovič eden izmed glavnih obrazov Slovenske demokratske stranke (SDS), na kar se je Krkovič odzval, da živimo v pluralnem političnem sistemu, v katerem je članstvo v stranki dovoljeno. Pri tem pa ni pozabil omeniti, da sploh ni član stranke SDS, zato je bila ta opazka brezpredmetna.

Eden izmed očitkov nekaterih profesorjev, ki naj bi sploh ne bili zgodovinarji, je bil tudi ta, da naj bi bil Krkovič “v nekem postopku”. Komentar se je gotovo nanašal na sodni postopek, v katerem mu sodijo zaradi domnevno spornega ukaza sestrelitve helikopterja JLA. Očitke je že večkrat zavrnil, podobnega mnenja pa so bili tudi na tožilstvu. 

Krkovič je do sedaj sodeloval z več šolami. Na predavanje na FDV ga je povabila nekdanja obrambna ministrica Ljubica Jelušič, govoril pa je tudi učencem Osnovne šole Alojzija Šuštarja – prav vsi gostitelji oziroma poslušalci pa so imeli z nekdanjim častnikom izrazito pozitivne izkušnje.

Žiga Korsika