fbpx

[Video] Evgenij Gorešnik: Ukrajinski narod želi biti del evropske Ukrajine

Evgenij Gorešnik (foto: Nova24TV)

“Ukrajina se je morala po razpadu Sovjetske zveze soočiti z ogromno izzivi. Preklopiti je morala iz socializma na demokracijo, zagotoviti si je morala sama plin in nafto, graditi je morala lastno državo in ohraniti jezik. Ukrajina je demokratična država, šla je  v smeri demokracije, v smeri Evrope,” je dejal gost oddaje Evgenij Gorešnik, Ukrajinec, ki živi v Sloveniji, je dodal, da si ukrajinski narod želi biti v evropski Ukrajini pod roko demokracije in ne pod roko “carja v Rusiji, ki vsakemu, ki se udeleži shoda za Ukrajino, dodeli 20 let zapora”. Z veliko bolečino v glasu govori o ruski agresiji in grozotah, ki jih počne Putin v Ukrajini.

Vojna v Ukrajini je zločin. Zločin s strani Vladimirja Putina, ki zdaj ne bije vojne le z vojaki, ampak tudi s civilisti, otroki, starejšimi, ženskami. Za vse grozote bi se moral po mnenju voditelja Borisa Tomašiča zagovarjati pred Haaškim sodiščem ali pa končati na bolj “primeren” način. Putin je svojo potezo želel upravičiti z razlogom, da se v Ukrajini dogajajo zločini nad prebivalci dveh priznanih separatističnih republik, pa vendar je takoj ciljal na Kijev, ki je bil že v prvem planu, s tem pa vzpostaviti svojo marionetno državo. Svet ni presenetila ruska agresija, ampak pogumen odziv Ukrajincev, ki se na vse pretege branijo. Ob toliko različnih informacij, ki jih ljudje pridobivajo vsakodnevno s strani različnih medijev, je težko izluščiti tisto bistvo in konec koncev definirati, kaj je pravzaprav resnično in kaj ne. Predvidevanj, zakaj se je Putin odločil za ta korak, je veliko, prav tako je težko ločiti, kaj je resnica in kaj je propaganda. Iz tega naslova voditelj Boris Tomašič v tokratni oddaji Kdo vam laže celotno oddajo nameni pogovoru z gostom iz Ukrajine, ki sicer živi v Sloveniji, Evgenijem Gorešnikom.

Oz

Zgodovinsko ozadje v grobem
Za lažje razumevanje situacije se z gostom oddaje ozreta v zgodovino, ki zagotavlja osnovo za razumevanje med drugim tudi ukrajinske požrtvovalnosti in poguma, ki ruski agresiji ne kloni. Uvodoma v pogovoru pričneta z mitom, ki se pojavlja v medijih in sicer, da Ukrajinci sploh niso narod, saj naj bi to bili Rusi in da ukrajinski jezik prav tako ne obstaja, pri čemer se Gorešnik sklicuje na dejstvo, da je znani ukrajinski pesnik Grigorij Skorovoda pisal v ukrajinščini, tudi v času rojstva Aleksandra Puškina, ruskega književnika in da je marsikdaj med pogovori z Rusi ugotovil, da ukrajinščine sploh ne razumejo, kar pa nakazuje na to, da je ukrajinščina drug jezik in ne ruski, kot bi si Rusi to želeli.

Ukrajinci so skozi zgodovino preživeli marsikaj hudega
Da so Ukrajinci skozi zgodovino doživeli marsikaj hudega, je potrdil tudi Gorešnik: “To so bili ruski zločini nad ukrajinskim narodom, večkrat je bil ukrajinski jezik v Ruskem imperiju prepovedan pa vendar ukrajinščina kljub vsem prepovedim danes še vedno živi, kot obstaja ukrajinski narod, že stoletja. Po razpadu dveh velikih imperijev, ki sta imela oba en del Ukrajine, sta se oba dela združila in eno neodvisno Ukrajino, ki pa je žal leta 1920 klonila ruski in poljski agresiji in ponovno deloma padla v roke Rusom, Poljakom in Čehoslovakom.” V nadaljevanju je povedal, da se je Ukrajina v času Stalina borila tudi s hudo lakoto, saj je Stalin v tujino v vojaško industrijske namene prodal vso hrano, proizvedeno na ukrajinskih tleh, Ukrajince pa pustil stradati, sledile so milijonske žrtve. Nadaljuje se z zgodovinskim dogodkom, ko je Nemčija napadla Sovjetsko zvezo, po gostovih besedah je bilo takrat pod represijo 20 odstotkov prebivalstva Zahodne Ukrajine, kar pomeni, da se je z represijo soočila prav vsaka ukrajinska družina.

“Ukrajina je šla skozi vojno štirikrat, bila je posrednica več težkih vojn, leta ’44 je Stalin po izgonu nemških fašistov sodelovanja z njimi obtožil tudi prebivalce Krima, zato jih je v enem tednu deportiral v Azijo, podobno se je zgodilo s čečenskim narodom v Rusiji”, je pojasnil Gorešnik ob čemer je dodal, da so se venomer dogajali tudi drugi zločini, med katerimi je izpostavil prvomajske demonstracije ob eksploziji v Černobilu. Ob vsem tem se dotakneta tudi Budimpeštanskega memoranduma, za katerega Gorešnik meni, da je bil velika napaka, saj, “kot je rekel Bismarck, je dogovor z Rusijo cenejši kot papir, na katerem je napisan”, pri čemer omeni tudi agresijo na Krim iz leta 2014.

Lažna ruska propaganda
Z ruske strani prihajajo informacije o ukrajinskem napadanju ruskega prebivalstva v Ukrajini in s tem upravičuje svoje razloge za napad, ki se je zgodil po Putinovem priznanju dveh separatističnih republik v Ukrajini, Donetsk in Lugansk. Bo besedah Gorešnika, ki je bil rojen in je živel v Sovjetski zvezi, naj bi Rusija svojo državo enako kot Sovjetska zveza zgradila na laži. “Vsak je vedel, da nam televizija in revije lažejo, dobivali smo lažne informacije o vsem, nobene informacije o ubitih vojakih v vojni v Afganistanu, medtem, ko so ameriški mediji poročali vse, tudi številke, lažne informacije so bile iz vseh področij”.

Putin upravičil svoj napad z zaščito rusko govorečega prebivalstva
“Ko je Rusija napovedala prevzem Krima, je pritisnila na Ukrajino, da bi sprejela to aneksijo in takrat “zakuhala” hibridno vojno v Donbasu, pod vodstvom Rusa,” je dejal gost oddaje, pri čemer je dodal, da je imel v Donbasu veliko sorodnikov, ki so potrdili prisotnost Rusov v republiki, poleg separatistov, čeprav naj bi to zanikali. “Ne pozabimo, da je v Donbasu veliko premogovniških rudnikov, kjer so se zaposlili lahko le bivši zaporniki, ki se niso imeli pravice zaposliti v glavnih mestih, to pa je vplivalo na oblikovanje “specifičnega dela prebivalstva”. Z ruske strani povzročena hibridna vojna je trajala 8 let, omenjeni republiki sami pa naj bi se uspešno borili proti ostali celotni Ukrajini, povejte na kakšen način?”, je nemogoče razmere opisal Gorešnik.

Evropa zaradi pacifizma danes plačuje dvojno ceno
“Razmislite z glavo, na kakšen način Putin, ki je razložil, da je cilj vojaške operacije, pomoč ruskojezičnemu prebivalstvu Ukrajine pomaga temu prebivalstvu z bombardiranjem največjih ukrajinskih mest, Harkov, ki je skoraj uničeno. Moji prijatelji, ki tam živijo razlagajo, da cel dan preživljajo v zakloniščih, uničene so šole, vrtci, centralna stavba Harkova, slovenski konzulat, vse to je Putin zanikal, fotografije kažejo drugače,” je izpostavil Gorešnik in dodal, da se na žalost zgodovina ponavlja ob čemer se sklicuje na dogodke iz druge svetovne vojne in meni, da bi se morale današnje sankcije Rusiji izvesti že pred osmimi leti, saj danes Evropa svoje pacifizem plačuje dvakrat. Ob vprašanju voditelja, ali se bo Putin ustavil v Ukrajini, Gorešnik pove, da tega ne more trditi, meni pa, da Putin na ozemlje Nata ne bo stopil, saj, kot je tudi sam priznal, “moč Nata presega moč ruske vojske”.

Tanja Brkić