fbpx

[Video] Glas ljudstva: Necepljeni razjezili 90-letno gospo

Foto: Nova24tv

V oddaji Glas ljudstva je tokrat novinarka spraševala mimoidoče na ljubljanski tržnici, kaj menijo o zaostritvi ukrepov in kateri ukrep po njihovem mnenju najbolj vpliva na zajezitev epidemije. Ljudje so skoraj 100-odstotno enotni v odgovorih. Podpirajo cepljenje, za necepljenje pa menijo, da bi morali biti v karanteni in imeti dovoljen vstop le v trgovine, tako kot je v Avstriji. 90-letna gospa se je ob prvem vprašanju, ali bi morala vlada zaostriti ukrepe, zares razjezila. “Seveda! Zakaj se ljudje ne cepijo? Jaz sem se že zdavnaj cepila! Jaz sem 90 let in sem se že zdavnaj cepila!”, je dejala.

Novinarka Aleksandra Jug se je ponovno odpravila na ulice in mimoidoče spraševala: “Ali menite, da bo vlada zaostrila ukrepe? Menite, da bi jih morala?”, “V Avstriji imajo zaprtje države za necepljenje in neprebolele. Podpirate tak ukrep tudi pri nas?”, “Kaj je za vas najučinkovitejše sredstvo za boj proti virusu? Maske, odpoved druženju ali cepljenje?”

Večina mimoidočih meni, da bi vlada morala zaostriti ukrepe, saj smo se po besedah gospoda “vsi že lepo sprostili”. “Morala bi jih že zdavnaj! Naj naredijo tako kot v Avstriji. Tisti, ki niso cepljeni, jih dati v karanteno ali pa sam v trgovino in nič drugega. Jaz sem se že trikrat cepil”, “mislim, da bi morali tisti, ki niso cepljeni, biti doma v karanteni, če pa zbolijo, naj zdravljenje plačajo iz svojega žepa”, “do konca, če ne, ne bo nič. Vsi se cepit. Jaz sem se danes tretjič”, “morala bi zaostriti, tako kot Avstrija za necepljene. Jaz sem cepljena tretjič. Tukaj ni mesta za egoizem”, so le nekatera mnenja. 90-letna gospa se je ob prvem vprašanju celo zares razjezila. “Seveda! Zakaj se ljudje ne cepijo? Jaz sem se že zdavnaj cepila. Jaz sem 90 let in sem se že zdavnaj cepila!”, je dejala.

Ljudje opažajo, da se mnogi ne držijo ukrepov
Nekateri menijo, da zaostritev ni potrebna, ampak bi se ljudje morali držati obstoječih ukrepov. “Ne vem, kaj bi rekel. Ljudje se nič ne čuvajo”, “ljudje bi se morali bolj držat ukrepov, poleg tega pa bi se morali cepiti”, “ukrepi so nam zelo dobro znani in se jih je treba držati. Zaostriti pa mislim, da ni potrebno. Ampak kontrola sedanjih ukrepov”, je mnenja starejša gospa. “Mislim, da če bi se vsi držali teh, ki so sedaj, bi bilo v redu. Ampak se ne držijo.”

Mnogi od vprašani so dejali, da so cepljeni, da so naredili svoje in da jih ostalo ne zanima. “Toliko se govori, da ne vem ničesar več. Kaj je res in kaj ni. Vsak po svoje pove. Niti me ne zanima”, je dejal gospod. “Pojma nimam, jaz se sem cepila in naredila svoje. Vsak odgovarja zase in svojo družino”. Edina gospa, ki je rekla, da ni cepljena, je dejala, da ima nekaj kroničnih bolezni, ki so urejene, “a se vseeno ne upam cepiti z eksperimentalnim cepivom.”

V Avstriji imajo zaprtje države za necepljenje in neprebolele. Podpirate tak ukrep tudi pri nas?
Tako se je glasilo naslednje vprašanje. Spet je bila večina mnenja, da so v Avstriji sprejeli pravilne ukrepe in da bi morala Slovenija slediti temu zgledu. “Če bo šlo naprej, bolje, da se zapre”, “pravilno, tako bi moralo biti tudi tukaj. Skrajni čas, da bi jih pamet srečala”, je dejal gospod in vprašal novinarko, če se je cepila. “Hvala Bogu”, je bil odgovor, ko je odgovorila, da se je. “Že zdavnaj bi morali to narediti. Zakoni so, da se spoštujejo”, “če se bo slabšalo stanje, druge možnosti ni”. Trije od vprašanih sta bila proti zapiranju. “Če se ljudje ne čuvajo, ne nosijo maske, si ne umivajo rok, lahko zapreš, kaj hočeš”, “za par dni, ne gre to za dolgo”, “pa kaj čmo zapret. Mi smo najslabši”, je dejala gospa.

Gospa podala nazoren primer
Da, menim, da je tako prav, da bi se zaprlo za necepljene, ker je to njihova odločitev. Vsak ima pravico do svoje odločitve, ampak se nekje to neha in se začne pravica ostalih, ki so skrbni državljani, ki so se cepili”, je dejala vprašana in podala nazoren primer. “Bog ne daj, da se zgodi kakšna prometna nesreča in bo tvoj znanec umrl zaradi tega, ker se ljudje niso cepili. In proti raku se ne moreš cepiti ali proti kapi. Ni prav, da se zasedajo postelje z necepljenimi ljudmi, ker so se zavestno odločili in bi morali posledice sami nositi. Če se za nekaj odločiš, je pošteno, da za tem stojiš in prevzameš tudi odgovornost za svojo odločitev“.

Foto: Nova24TV

Kaj je za vas najučinkovitejše sredstvo za boj proti virusu? Maske, odpoved druženju ali cepljenje?
Tu so bili odgovori dokaj različni. Skoraj vsi pa menijo, da je najpomembnejše cepljenje. Ob tem nekateri pravijo, da tudi nošenje mask ali manj druženja, nekateri pa menijo, da je najučinkovitejše sredstvo “edukacija. Kaj je virus in kako se prenaša”. “Cepljenje in maska. Družiš se lahko, če stojiš narazen in se ne moreš okužit”, “eno z drugim. Cepljenje in maske”, “na prvo mesto bi dala masko, razkuževanje rok in distanco. – to bi zahtevala, vse ostalo je prostovoljno”, “mislim, da je najbolj učinkovito predhodno testiranje, kamor koli greš”. Gospa na koncu pa je dejala, da je cepljenje edina rešitev. “Že v preteklosti se je cepljenje pokazalo kot edina rešitev. Zakaj se ne bi rešili, če se lahko. Ne razumem ljudi, res ne razumem.”

Anita Gužvič