fbpx

[Video] Glas ljudstva: “Take vlade, kot smo jo imeli, ne bomo imeli nikoli več”

Foto: Nova24TV

“Mislim, da ne, take, ko smo zdaj imeli, jih ne bomo imeli nikoli več,” je dejala gospa, ena od ljudi, ki so na ulici naši novinarki Tatjani Filipič v tokratni oddaji Glas ljudstva podali svoje mnenje o prihodnji vladi in njihovi izbiri primernih kadrov za ministrska mesta. Izrazili so tudi svoja pričakovanja od prihodnje vlade, ki jo bodo sestavljali ljudje, ki so pred volitvami obljubljali veliko, vendar v preteklosti storili bolj malo ali nič. Ljudje niso pozabili.

Ob začetku koalicijskih pogajanj je predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob o teh dejal, da je bil prvi del uspešen, saj da so se uspeli dogovoriti o časovnici, po kateri bodo poskusili ujeti “najhitrejši rok, to je 3. junij” za sestavo vlade. Da bi mu to uspelo, se marsikomu zdi nemogoče, saj je potrebno pred tem uskladiti vse programske točke in v tem času tudi najti primerne kadre za ministrska mesta, kar pa zanje lahko predstavlja veliko težavo, kar je povedala tudi ena od mimoidočih, “to me skrbi”, je dejala, ko jo je to vprašala naša novinarka, ki se je ponovno podala na lov za odgovore med ljudstvo.

“Mislim, da ne, take, ko smo zdaj imeli, jih ne bomo imeli nikoli več”, “težka bo”, je dejala gospa, ki je prav tako mnenja, da si Alenka Bratušek, ki naj bi se kljub neizvolitvi vrnila v parlament, zasluži “priložnost”, saj po mnenju gospe do sedaj morda ni imela “prave podpore”.  Večina je bila glede izbire pravih kadrov skeptična, eno od mimoidočih pa je dejstvo, da bi Golob nazaj v parlament vzel politike, ki niso bili izvoljeni, zelo zmotilo: “zdaj nazaj vlečejo Bratuškovo, pa onega in tistega …”, je dejala gospa.

Ljudje si želijo gospodarske stabilnosti in varne države
Z iskanjem primernega kadra in nastavljanjem novih ministrov bo treba zapolniti pozicije, ki so že zapolnjene iz vlade Janeza Janše. Predvideva se, da bo narejena kadrovska čistka iz vseh javnih sistemov, vendar temu nekateri močno nasprotujejo, med drugim tudi gospa, ki je dejala, da izhaja iz zdravstva in da je v tej vladi videla “veliko gospodarske stabilnosti, ukrepi so bili primerni”. “Vsaka vlada ima krog svojih ljudi, ne vem, ali je to čistka”, je bila mnenja ena od mimoidočih. “Zdaj moramo sprejeti to, kar je in upati na najboljše, upam, da bodo izpolnili obljube o gospodarski stabilnosti in da se bomo počutili varne v naši državi”, je sklenila ena od vprašanih.

Foto: zajem zaslona

Prejšnja vlada je bila boljša
Ko se bo vlada dokončno sestavila, bodo verjetno, kot je Golob že napovedal, sprejeli tudi nove ukrepe. Ljudje imajo po volitvah določena pričakovanja od vlade in našo novinarko je predvsem zanimalo, kakšna so ta pričakovanja in kateri ukrep bi si želeli, da vlada sprejme najprej. Odziv ljudstva na pričakovanja nove vlade je bil: “vse slabše, ker so same barabe”, “ne kaj preveč, saj mislim, da to ne bo dolgo zdržalo, je bila prejšnja vlada za nas najboljša”, “pričakujem, da bo boljše, je pa vprašanje, če bodo uspeli najti ljudi, ki bodo zadeve uredili”, “najprej je svoboda in ne tisto zapiranje, želimo si, da se ne bi ponovile policijske ure in ‘vojno stanje'”, je dejal gospod, ki ga je zmotila predvsem politika ukrepov v času koronavirusa.

Upokojenci močno dvomijo v novo vlado
Upokojenci pa so izrazili pričakovanja predvsem do področij, ki so bila pod levimi vladami zapostavljena. “Pričakujem boljše vzdušje”, “nič dobrega za upokojence”, “boljše zdravstvo, boljšo situacijo za upokojence, nizke pokojnine imamo, vse pa se draži”, “pričakujemo dosti, ampak bodo imeli dosti dela”, “nič kaj pametnega, sem zelo razočarana, prejšnja vlada je bila v redu”, “pričakujemo izpolnitev obljub, ki so jih dali pred volitvami, ukrepi me skrbijo, ne verjamem, da ne bo več mask, kot so obljubljali”.

Tanja Brkić