fbpx

[Video] Jelka Godec o nedavnih napadih in vsakodnevnih nadlegovanjih poslancev: “Ni prijetno, ko mi otrok iz nabiralnika prinese grozilna sporočila”

Jelka Godec

Po nedavnem napadu na poslanca SDS Branka Grimsa pred državnim zborom so včeraj vodje poslanskih skupin razpravljali tudi o zagotavljanju varnosti v DZ in njegovi okolici. V SDS so namreč na predsednico DZ Urško Klakočar Zupančič naslovili zahtevo, da se o varnosti poslancev in vseh ostalih zaposlenih v DZ spregovori na kolegiju predsednice. O tem so vodje poslanskih skupin razpravljali, posveta pa so se udeležili tudi ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar, generalni direktor policije Boštjan Lindav in vodja centra za varovanje in zaščito Bojan Oman.

Vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec je prejšnji teden predlagala, da se bolje zaščiti poslance in tudi vse drige v in okoli državnega zbora. Varnostniki naj poslance varujejo ob prihodu in odhodu iz državnega zbora. To pomeni od parkirnega mesta oziroma garažne hiše do državnega zbora in obratno, predlaga Godec. Dodatno je pojasnila, da ne želijo osebnega varovanja poslancev, ampak zagotavljanje varnosti v okolici DZ. “V poslanski skupini SDS obžalujemo napad, treba je poudariti, da smo o teh zadevah opozarjali že na delovnih posvetih pri predsednici DZ, opozarjali so tudi iz Nove Slovenije, tudi pri njih se je zgodil napad na njihovega poslanca, pa vendar se te stvari niso resno jemale. Ko pa je prišlo do fizičnega napada, sem tudi sama pozvala vse poslance, da stopimo skupaj. Vsi v DZ to obsojajo pa vendar, reakcije so različne,” je ob tem povedala na Temi dneva.

Pravi, da je razočarana nad poslanci koalicije, predvsem iz vrst Gibanja Svoboda, saj je bilo izrečeno, češ da smo si sami krivi. “Za nasilje si nisi nikoli sam kriv, ni dopustno nikakršno nasilje, sploh pa ne pozivanje k nasilju in smrti kogar koli. Pričakovala bi, da se končajo politična obračunavanja, to stopnjevanje nasilja in sovraštva je že krepko prekoračilo vse meje.”

Jelka Godec je še dejala, da je glede groženj sedaj definitivno huje kot v preteklosti. “Jaz nimam nobenih problemov se gibati po Sloveniji, v domačem kraju, občini. Samo v Ljubljani od aprila dalje doživljam to nasilje. Vemo, kaj je bilo leta 2020, kar se je dogajalo na Trgu republike. To se ne ustavlja, ampak se vsakodnevna nadlegovanja le stopnjujejo”.

 

“Ni prijetno, ko mi otrok iz nabiralnika prinese grozilno sporočilo”
Od aprila naprej in zadnjem času Jelko Godec skoraj vsak dan v nabiralniku pričaka vizitka, na drugi strani pa natipkane na računalniku grožnje predsedniku stranke SDS Janezu Janši, Anžetu Logarju in ostalim poslancem. “In ni prijetno, ko mi otrok prinese to iz poštnega nabiralnika. To je treba jemati resno in se ne posmehovati. Se pa to dogaja tudi drugim že leta in so prijavili, ampak se nič ne zgodi”. Kljub temu pa ne obžaluje poti, ki jo je vodila v politiko, pravi. “Nikoli mi ni bilo žal, mi je pa žal, da se to dogaja. Če poslanci opozarjamo z dejstvi, z argumenti nikogar ne žalimo. Branko Grims je proti družinskemu zakoniku predstavil dejstva in slike, ki so dejstva, grožnje, ki so dejstva, in to ni sovražni govor. In da se na to nekdo odzove s fizičnim napadom, ni v redu.”

Glede odziva na kolegiju predsednice državnega zbora je Godčeva dejala, da so še pred tem imeli posvet, kjer so bili povedani zakonski okviri, kako se lahko uredi varni prihod vseh. “Smo eden redkih DZ v Evropi, ki nimajo zagotovljenega varnega prihoda in odhoda. Ne gre samo za poslance, ampak za vse, ki tam hodijo,” je dejala in izrazila upanje, da bodo s poslanci in predsednico DZ dosegli nek dogovor, kako te zadeve urediti. “Gre tudi za to, da ne more vsak vstopiti v državni zbor in glede tega imamo zelo slabo varovanje. O tem se je že razmišljalo, na žalost pa očitno mora priti do nekega fizičnega napada in se šele po tem ukrepa. Mislim, da je zdaj rdeča luč, da se te zadeve rešijo.”

O sovražnem govoru Roberta Goloba
Glede na to, da sta se oba napada zgodila po sovražnem govoru premierja Roberta Goloba, da poslanec SDS-a ne sme priti v predsedniško palačo, in po dveh letih mračnjaštva, je Godčeva dejala, da vsak takšen govor, ki prihaja iz katere koli strani, vzpodbudi nasilje in zanj ni izgovora. “To se lahko primerja z nasiljem v družini. Na primer, mož je nasilen do žene, ker mu je ugovarjala. To pomeni, da mi v državnem zboru ne smemo več razpravljati in prikazati dejstva? Dejstvo pa je, da je predsednik vlade izrekel te besede, ki vzpodbujajo nasilje na ulici.”

Sara Kovač