[VIDEO] Kako je mogoče, da slovenski otroci v Argentini, ki obiskujejo le sobotne slovenske šole, več vedo o svoji domovini kot naši otroci doma?

Foto: youtube

V oddajah na temo socialne problematike na Nova24TV smo po seriji oddaj o nastajanju samostojne Slovenije tokrat spregovorili o domovinski vzgoji, ki v viziji Gabrove prenove šolstva vse bolj izgublja veljavo.

V studiu smo gostili poznavalki tematike, profesorici in aktivni državljanki Božo Hvala in Alenko Gortan. Tokratno oddajo smo začeli s Kuntnerjevo domovinsko pesmijo in se navezali  na žlahtno tradicijo domovinskih ustvarjalcev iz 19. in 20. stoletja, ki je dala mnogo odličnih pesnikov, politikov, duhovnikov, pisateljev in svetniških ljudi. Ugotavljali smo, da je narodna zavest že v minulih zgodovinskih obdobjih imela odločilno vlogo pri ohranjanju slovenstva na naših tleh.

Naša samobitnost je bila vso narodovo zgodovino povezana s krščansko kulturo in raznimi junaki, ki so slovenskemu narodu pomagali na različne načine. Z gostjama smo spregovorili o aktualnih vprašanjih sodobne vzgoje za domoljubje, o sporočilu družinske verske vzgoje, o pomenu ljudskih pripovedk,  udeležbi moških v procesu vzgoje, stanju domovinske zavesti danes, aktivnem  državljanstvu med mladimi, vzgoji za vrednote in domovinsko zavest ter drugih vzgojnih vprašanjih.

Kje smo v mednarodnem okolju? Nas je lahko strah prihodnosti brez otrok?
Gostji sta spregovorili o zaskrbljujočih raziskavah iz mednarodnega okolja, ki kažejo, da imamo premalo otrok, da slovenski otroci dobro obvladajo matematiko in tuje jezike, pri maternem jeziku in poznavanju domovine pa so precej slabši. Odnos do dediščine, tradicije, do naše zgodovine je v zadnjih letih vse bolj pod vplivom levičarskega multikulturalizma, ljubezen do lastnih korenin pa se po krivici izgublja.

Profesorica Alenka Gortan, ki na Novi24TV po novem vodi oddaje Beremo, poučuje na gimnaziji. Poudarila je, da smo lahko ponosni na slovenstvo in  da imamo, čeprav smo majhen narod, veličastno zgodovino, ki je resnično bogata, ki ni nekaj skromnega, saj imamo mnogo  velikih ljudi, od Prešerna, Cankarja in Plečnika pa do Slomška, Vovka, Grozdeta, Halasa, Barage, Cvetane Priol in ostalih kandidatov za svetnike. Prebrala nam je Kuntnerjevo pesem in nas popeljala v svet domovinskih čustev.

Druga gostja, naša vrla primorka, profesorica Boža Hvala, ki je med drugim tudi sestra evropske poslanke Patricije Šulin in prepeva pri Kresnicah, je dejala, da slovenske šole potrebujejo dobre učne načrte in učitelje, ki bodo dali več poudarka na vzgojo v domovinski zavesti in na spoštovanje častitljive tradicije, ki jo Slomšek povzame z besedami: Sveta vera bodi vam luč, materni jezik pa ključ do zveličavne narodove omike. Za približanje domovinske vzgoje in ljubezni do domovine otrokom je v knjigi Ma useglih je blo lepo zbrala življenjske zgodbe slovenskih ljudi, ki jih je zaznamovala ljubezen do vere in domovine, otroke pa nagovarja tudi z glasbenim ustvarjanjem in vzgojo.

Prihodnost so mladi, zato spoštujmo otroke, materinstvo, očetovstvo in svojo domovino
Z gostjama smo ugotavljali, da že več let z zaskrbljenostjo opazujemo izseljevanje in politično apatijo, ki se je polotila mnogih mladih. Upravičeno si lahko mislimo, da so siti političnega enoumja z novimi obrazi in strankami, kakršno nam vlada danes.  Kako je mogoče, da slovenski otroci v Argentini, ki obiskujejo le sobotne slovenske šole, več vedo o svoji domovini kot naši otroci doma?

Pri nas pa v šole vdira multikulturnost, homoseksualni aktivisti s teorijo spola, otroke se oblači v pionirčke; za ure domovinske vzgoje, pri katerih bi o Sloveniji spregovorili tisti, ki so jo branili, pa so otroci in mladi prikrajšani. Vsa ta manipulacija ne bi bila mogoča, če bi bilo pri nas več  vzgoje v ljubezni do lastne domovine.

Sprememb na bolje ne bo, če ne bomo vsi skupaj podprli demokratičnih prizadevanj za Slovenijo. Da bomo prihodnost gradili na zdravih temeljih objektivne zgodovinske resničnosti, ki bo lahko prinesla soočenje z lastno preteklostjo, brez katere ni napredka skupnosti.

Gostji sta se strinjali, da so učitelji, vzgojitelji in profesorji poklicani v pomoč staršem, da zaščitijo najbolj ranljive, med katere brez dvoma spadajo otroci. Posebej še v najnežnejših letih ti potrebujejo zdravo in varno okolje za odraščanje in proces oblikovanja identitete v odnosu do sebe, bližnjih in domovine, od katere je odvisno, ali bodo  kot odrasli živeli  uspešno in zdravo življenje.

Sporočilo staršem
Gostji sta ob koncu staršem zaželeli, naj otroke vzgajajo z lastnim zgledom medsebojnega razumevanja in ljubezni do domovine. Starši, učitelji in vzgojitelji so otrokom najbliže, zato pa tudi soodgovorni za varno prihodnost naših otrok. Oddajo smo zaključili z mislimi Borisa Pahorja o ljubezni do domovine.

Oddajo si lahko pogledate tukaj.

Franci Donko

 

 • DJURO SUMAR

  Vprašanje je, kaj slovenski otroci v Argentini vedo o Sloveniji, če vemo, da jim obzorje širijo župniki. Naj uživajo še naprej tam v daljni Argentini, ti otroci, vnuki in pravnuki domobranskih izdajalcev.

  • Franc Vidrih

   Tako razmišljate samo titovi balkanci. Brez domoljubov, tudi tistih iz Argentine, nebi osvobodili Slovenije leta 1991. Vladala bi nam, še vedno, bankrotirana titova banda “JLA”!

   • DJURO SUMAR

    Domoljubi niso zbežali v Argentino, temveč se na domačih tleh spopadli z obnovo porušene domovine.

    • RATATA

     Veliko manj bi bilo za obnavljat in mnogo manj žrtev bi tudi bilo, če ne bi komunisti izkoristili okupacijo za prevzem oblasti!

     • DJURO SUMAR

      Najmanj žrtev bi bilo, če bi vsi Slovenci prisegli zvestobo Hitlerju. In desničarji mi nakladate o domoljubju. Ne me basat.

     • RATATA

      Si užival u lažgošah?
      Krasna krščanska vas, kot vse v Slovenskih Deželah.
      Za partizane pod vodstvom komunistov pa idealna utrdba s slovenskimi kmeti, otroci in starci za ščit in daritev.
      Partizani pa umik, kot vedno!
      Kdo je domoljub, tisti ki v vas s svojo prisornostjo pripelje nemce že ne(!) Pa prosili so jih naj gredo stran, tudi hrano bi jim nosili, pa niso bili za komunistično revolucijo, saj so se že stoletja samo prezivljali na svoji zemlji. Uživaj penzion, saj redno odvajamo prispevke , v zgodovinska dejstva se pa ne spuščaj!

     • Routar

      Z desno jem, pijem, si zobe umijem. Z levo si pa rit obrišem.

     • DJURO SUMAR

      Finta kaj, si levičar, ane.

     • Routar

      Ne. Hvala bogu.

   • Janko Gedlička

    Zelo bi me veselilo, če bi bil tvoj odgovor v celoti točen. Žal pa vsaj jaz mislim, da nam vlada podmladek titove bande, nekoliko pa je še izvirnih. Zemljarič npr. še zmeraj kšefta s “poceni” medicinskimi materiali z javnimi (beri ugrabljenimi) bolnišnicami.

  • Slovenec 33

   Kaj res ne zanš prikriti, da si idiot, topoumni produkt usmerjenega izobraževanja pod vodstvom fdvizma, z manjšimi pikami, kot imaš številko čevljev.
   Iz tega kar si povedal sledi, da si potomec verskih blaznežev ali njihovoih podpornikov, ki so izvajali genocid nad slovenskimi rodoljubi, na kar nas opominja nad 600 morišč po slovenski zemlji in so na koncu vojne, z veleizdajo, omogočili nadaljevanje okupacije slovenskih dežel. Z usmerjenim izobraževanjem še vedno onemogočate patriotsko vzgojo otrok v slovenskih deželah, kar ni primer vzoje otrok v daljni Argentini, kjer pa patriotizem otrokom privzgojijo.
   Če bi kaj vedel o vlogi duhovnikov v slovenski zgodovini, nebi mogel napisati takega kretenizma.
   Ampak takim kot si ti, s pikami primatov, so take stvari nedoumljive.

   • DJURO SUMAR

    Kdo ti je napisal tale pamflet, Franc Rode ali Janez Janša? Dopuščam seveda tudi možnost, da so ti uspeli oprati možgane do te mere, da si tole napisal kar sam.

    • Slovenec 33

     Saj že vem, ni ti potrebno znova in znova dokazovati, da je napisano zate nedoumljivo.
     Stara resnica je, da mačka zamijavka, če se ji stopi na rep. in to neglede na to kdo ji stopi.

     • DJURO SUMAR

      Oprosti, od sedaj naprej bom bolj pazil kje hodim, ti pa pazi na svoj rep, očitno je zelo dolg.

     • Sadako

      A daljši od gospoda Baracka Husseina Obame? ISLAMIC extremists, including followers of the alleged terrorist leader Osama bin Laden, are in Bosnia and pose a security threat to western leaders descending on Sarajevo tomorrow, according to western diplomats.
      As more than 30 heads of government, including Prime Minister Tony Blair and US President Bill Clinton, arrive for tomorrow’s Balkan stability summit, Nato forces and Bosnian police are taking extraordinary precautions to guard against attacks by Islamic extremists and Serb nationalists.

      More than 4,000 troops from the Nato-led peacekeeping force, SFor, and 5,000 Bosnian police have flooded into the city and surrounding areas in recent days to guard against attacks. By this morning, all roads into the city will be sealed by police and Nato troops and civilian vehicles will be banned from main routes and the summit site, the Olympic stadium.

      The skies above Sarajevo were alive last night with Nato helicopters, including US Army Kiowa scouts and Apache gunships, while American, French, Italian, and German troops stood on every street corner.
      Nato spokesmen have played down the potential danger, but other officers and western diplomats point out that the summit is to be held on the first anniversary of the terrorist truck bombings of the US embassies in Kenya and Tanzania which killed a dozen Americans and hundreds of local civilians.

      The alleged mastermind of those attacks, Mr bin Laden, has reportedly vowed to celebrate the anniversary with another attack on American interests. And, according to Western diplomats and Nato officers, his supporters continue to live in Bosnia under the protection of Bosnian Muslim government officials.

      A few thousand mujahedin, foreign Islamic fundamentalists, came here to fight beside their Muslim brethren during Bosnia’s 1992-95 war. While many were killed, or left the country at the end of the war, a few hundred remained, were given Bosnian citizenship, and the protection of the government in areas ruled by the Muslim nationalist Party of Democratic Action, led by Alija Izetbegovic, now a member of the joint presidency.

      Mr Izetbegovic has steadfastly refused to bow to US government pressured to get rid of the remaining mujahedin. Despite the fact that Bosnia’s Muslims are perhaps the least religious and most Western-oriented in the Islamic world, Mr Izetbegovic and his party have maintained close ties with Iran and Arab states. Since the end of the war, there have been several bombings and attacks on Bosnian Croat police and Catholic churches that have been linked to the mujahedin and Bosnian Muslim extremists, but no arrests.

      Shortly after the end of the war, Bosnian Croat militiamen killed five mujahedin who ran a checkpoint in central Bosnia. One of those killed was wanted in connection with the 1995 truck bombing of New York’s World Trade Center. The most notorious crime attributed to mujahedin in Bosnia was their attempt to kill the Pope on his visit to Sarajevo in March 1997. Only hours before the Popemobile was scheduled to pass over a bridge on the way into the city, a citizen alerted police to a massive bomb placed under the roadway. Again, there were no arrests.

      Western diplomats put some of the blame for the mujahedin’s continued presence in Bosnia on Nato itself, in particular the American division, in whose sector most of the mujahedin operate.

     • Routar

      Pa kdo te sploh še ….

    • Routar

     Bebec.

  • Routar

   Pankrt.

 • svatne

  To pa res ni problem. Kdor pogleda Jakopičevo sliko od blizu, vidi kvečjemu packe in pike. Od daleč se šele prikaže umetnina….

 • Sredina

  a latentnemu ste zdej že celo oddajo dal? LOL

 • Janko Gedlička

  Odgovor na vpašanje v naslovu članka: “Zato, ker oblastni kontinuiteti, ki je izpred osamosvojitve prešla v sedanjost, domovina po vzgedu na internacionalizem komunizma ne pomeni nič. Moralne vrednote – med njimi – domoljubje so ovira udbomafiji za njena “opravila”.

 • črnaovca

  Kaj in kako naj učijo v šoli, enkrat ne bo všeč desnim enkrat levim in na koncu bo učitelj izgubil službo. Najbolje nič, biti tiho in kar bo bo, za to pa imamo potem leve in desne debile

 • xtc

  Precej logišno v SLO komunajzl jaavnem šolstvu je prioriteta,pitane otrok z pravljicami o Titku in zločinski NOB in brisanje narodne edintitete in razlaganje o prosuli Yugi.

 • Sadako

  Bolj zanimiva bi bila opera, v kateri bi Luka Debevec Mayer, zapel o tem kako je njegov oče pobegnil pijanim partizanom.
  Takole nekako gre. Partizan Miha je bil popolnoma nažgan, tako da mu je domobran, brez težav pobegnil s Teharij. Partizan Miha je v lastnem kozlanju zaspal, ker se ga je preveč nažgal.

 • MEFISTO

  V boj zastava slave,
  v boj junaška kri,
  za blagor očetnjave naj puška spregovori!

 • MEFISTO

  Djuro Sumar je spodaj spet omenil izdajalce slovenskega naroda.

  Pa ga sprašujem, kako komentira gorenjskega partizana, ki je pomembni pripadnici nemških okupcijskih oboroženih sil na slovenskem naredil lepega, izobraženega, pametnega ter oh in sploh sina?

  Djuro Sumar naj na vprašanje pošteno dogovori ali pa naj skupaj z ostalimi nicki enega in edinega za vedno umolkne!

 • dob

  Zato pa Argentinci ne poznajo Magnifića!

  • tasilo

   Hmnja … Poznajo pa v nulo vse kandidate za blažene in svetnike … (Sic!)

   A ene srednje poti pa res ni??

   • Novakec1

    Ta je najtežja, maš levo, desno pa spredi in zadi sovražnike.

   • dob

    Sem še malo počakal z odgovorom, ker še nisem dokončal pisanje. Ker predvidevam, dragi tasilo, da je vprašanje retorično, bom šel dlje od pričakovanega in ponudil nepričakovan odgovor.

    Omemba srednje poti navaja na to, da bi poleg ekstremov v eno in drugo smer moralo obstajati nekaj, kar ni ekstrem. Vendar si pri tem ne morem pomagati, da ne bi razmišljal o srednji poti, kjer bi v vladi sedela dva komunista skupaj z dvema desničarjema starega kova.
    Sam pa ne vem, zakaj bi štirje kriminalci v vladi predstavljali dobro rešitev za NAŠE težave!
    Zato bi “srednjo” pot raje prekvalificiral v boljšo ali celo v pravo (torej = dobro!) pot. Seveda bi bilo neumno z moje strani kaj takega sploh omenjati, če sam o taki poti ne bi nič vedel. Če o njej ne bi imel do potankosti izdelanega mnenja in jo šele potem ponudil v (upo)rabo.

    EKSPLOATACIJA BOGA
    (ali pravilna raba Boga na Zemlji)
    https://obstajajoljudje1.blogspot.si/2017/12/eksploatacija-boga-na-zemlji.html

    • tasilo

     Dragi prijatelj, ob veva, da so debate o bogu, božjem, božanskem … lahko zelo dolge. Sam se vanje ravno zaradi obsežnosti ne spuščam na forumih. Upam pa, da me na pomlad zanese kaj v Tvoje konce in bom zelo vesel, če bova lahko izčrpno predebatirala vse stvari. Sam veliko raje “gobezdam” kot pišem, čeprav litera scripta manet (to je en od razlogov, zakaj sem – mea culpa – bolj slab dopisovalec po e-pošti). Tvoj imenitni zapis je vreden debate, a zanjo ni tule niti časa niti prostora. (Glede teh reči sem pa precej velik ljubitelj Richarda Dawkinsa …)

     Ko sem omenil srednjo pot, sem le želel (res je, retorično) nakazati, da nobena skrajnost nikoli ni niti dobra niti modra, saj običajno predstavlja le en, zelo ozek pogled na karkoli. Vsaki skrajnosti manjka širine; kakršnakoli ozkost je torej tista, ob kar sem se obregnil. Veliko ljudem manjka širine. Ne trdim, da sem sam širok. Pri kakšni reči sem prav tako ozkogled. Vem pa tudi, da so od mene tudi še veliko ožji ljudje. So sebični, egocentriki in egomanijaki, narcisi, nestrpneži …

     Na blogu imaš dve misli o božjem načrtu in človekovi svobodni volji. Naj še sam sklenem z mislijo Aleisterja Crowleyja oz. enem od postulatov Theleme (čeprav nisem thelemit): “Do what thou wilt shall be the whole of the Law.”

     ————————————-
     PS: Oprosti, če spet malo “zažnarim”, vendar vem, da ne boš jezen ali užaljen in boš pripombo vzel tako dobronamerno, kot je mišljena. Praviš “Ker predvidevam, da je vprašanje retorično, …”. Tega ne moreš “predvidevati”, lahko pa domnevaš. Mislim, da sem te stvari že večkrat razlagal in zdi se mi, da , da si nekoč celo javno zapisal, da si se to dvoje navadil smiselno razlikovati ravno po zaslugi Hanibala Lectorja.

     • dob

      Ti kar “zažnari”, ker imaš popolnoma prav.
      Domnevati je v tem primeru pravi izraz, ker ne gre za napovedovaje iz zraka!

      Moj Bog vedno pravi, da se je z ateistom laže pogovarjati, kot pa z vernim človekom. Ateist (po možnosti) uporablja logiko tam, kjer bo religiozen človek omejen z dogmo in njenim razumevanjem. Resnica – pa ne potrebuje dogme zato tudi je Resnica.

      Crowleya se drži “čarovništvo”, ne njega in tudi ne drugih nisem študiral, izogibal sem se branju knjig, zame je bilo sumljivo že to, da so vsi ti velikani uma uspeli, vsaj pri določenem krogu ljudi, pa naj bo to intelektualna elita ali uradna Cerkev. Uspeli so v filozofskih krogih, teoloških, verskih, v sektah, ipd.
      Sebe imam za luzerja in sem na to ponosen. Za zdaj le sam verjamem sebi.

      Z drugimi besedami: Moj Bog je Ateist.
      Moram ga prepričevati, naj verjame vase.

      Jaz vanj verjamem!
      Medtem, ko iščem razloge (izgovore!) zakaj naj bi vanj verjel, sam odkrivam, kako zlat je in kako zelo ga imam rad. Od drugih se razlikuje po Namenu.

     • tasilo

      Ko se je moj um nekoč poigraval z mislimi o bogu, je prišel do zabavnega logičnega obrata:

      “Moj bog (oz. vera) mi prepoveduje verjeti v boga.”

      S to hudomušno mislijo se bom od te sicer zelo zanimive razprave poslovil, saj mi ta hip misli okupirajo druge in zelo “tuzemske” reči, katerim se moram precej bolj posvetiti. Bog bo moral malo počakati — navsezadnje ima frajer cajta na veke vekov.

 • Olga_10

  Profesorici sta lahko v čast svojemu poklicu!

 • cosmosjasnovidec

  ————————————————————————-
  Vsakemu levaku,komunajzerju in čefutarju se poščijem v usta in na glavo.
  DR.Cosmosjasnovidec

 • Gobec od Tanje

  In zakaj so partizani pospravili Halasa, če je bil za partizane?

 • Novakec1

  Prašte se kdo in kaj uči otroke v domovini. Še posebej na OŠ Livada, Vrhnika, Postojna…..