[VIDEO] Krkovič: Slovenska vojska je kot nedolžna deklica, ki je zabredla v bordel

Foto: Nova24TV

Tone Krkovič je obtožen kaznivih dejanj, ki so pregonljiva po kazenskem zakoniku SFRJ. Obtožnica mu očita sestrelitev helikopterja v osamosvojitveni vojni nad Rožno dolino. “Nimam nobene slabe vesti. Ravnal sem profesionalno in pravilno in tako bi ravnal tudi danes,” je v oddaji Tema dneva na Nova24TV povedal Krkovič.

Preiskovalna sodnica Deša Cener je brigadirju Antonu Krkoviču vročila vabilo na zagovor zaradi sestrelitve helikopterja v slovenski osamosvojitveni vojni leta 1991 nad Rožno dolino.“To je zgolj metoda, kako na osamosvojitelje vreči slabo luč in osamosvojitev samo predstaviti kot nekaj nepomembnega oziroma celo nepotrebnega,” je pojasnil Krkovič.

V 21. stoletju sodijo na podlagi zakonika iz SFRJ
Mnogo Slovencev se sprašuje, kako je mogoče, da se v letu 2016 nekomu sodi na podlagi zakonika iz časa SFRJ. “V kazenskem pravu načeloma velja tisti kazenski zakonik, ki je veljal v času storitve kaznivega dejanja. Če se ta kazenski zakon spremeni, potem se pač uporabi tisti kazenski zakon, ki je milejši za storilca,” je v oddaji pojasnil odvetnik Radovan Cerjak.

Kljub temu, da se to danes sliši bizarno, in sicer da se nekoga procesira po zakonih SFRJ – tako pač je, je poudaril odvetnik.

Celotno oddajo si lahko pogledate na spodnjem posnetku: 

Sestrelitev je bila nujno potrebna in profesionalno izvršena
Krkovič je poudaril, da sestrelitev helikopterja ni bilo prijetno dejanje, ampak je bilo nujno. “Tega se zagotovo ne kesam, čeprav sem velikokrat premišljal to dejanje, vendar nisem našel nobene sive lise na samem dejanju. To je bilo nujno potrebno in je bilo profesionalno izvršeno.” je povedal. Poudaril je tudi, da on ni ukazal napada na osebo, kot mu mnogi očitajo, temveč na helikopter. Ob tem pa je dodal, da ne verjame, da bi človek s tako visokim činom prevažal kruh.

Krkovič: Me ne briga, če je to korektno s pravnega vidika. Ni higienično.
Moramo preprečiti, da se komurkoli v tej državi sodi na osnovi komunistične jugooslovanske zakonodaje. “Pa me ne briga, če je to stokrat korektno s pravnega vidika. Ni higienično. To ni vprašanje obsodbe ali neobsodbe mene. To je vprašanje slovenskega ponosa,” je zaključil Krkovič.

Tone Krkovič je slikovito ponazoril stanje v Slovenski vojski. “Ta je kot nedolžna deklica, ki je – ne po svoji volji, ampak po sili razmer – zabredla v bordel. Vse, kar se je nad njo zvrstilo do danes – začuda, da še sploh živi,” je bil jasen Krkovič.

Nina Knapič