fbpx

[Video] Ljudje čakajo na Golobove obljube o “takojšnjih rešitvah” draginje

Foto: Nova24TV

“Ne pričakujem veliko od te vlade, ki je brez pravega programa in bomo videli, kaj se bo dogajalo, vsekakor vse, kar je bilo med prejšnjo vlado, vsi uspehi, vse to je kar naenkrat nepomembno in pravzaprav ne vemo, kako se je etablirala nova vlada,” je nezaupanje v novo vlado izrazila ena od mimoidočih v tokratni oddaji Glas ljudstva. Golobova vlada je ob izvolitvi namreč obljubljala takojšnje rešitve draginje, zdaj pa vse kaže, da bodo morali priznati, da so obljubljali preveč in da je bilo njihovo “tekmovanje” v čim hitrejšem sestavljanju vlade več kot nesmiselno. Za razliko od sedanje je prejšnja vlada Janeza Janše ukrepala odločno in takoj.

Energetska in prehranska draginja sta pred vrati, zato je javnost osredotočena na poteze nove vlade, ki je ob izvolitvi obljubljala, da ima rešitve za vse težave. Premier Robert Golob naj bi po napovedih danes predstavil prve predloge za blažitev draginje, ki naj bi bili pripravljeni do konca meseca, njihova uvedba pa bi sledila v juliju – če bo vse po sreči. Zdi se, da so bila usta polna obljub ob izvolitvi, ko so obljubljali rešitve takoj in nemudoma, da ne govorimo, kako zagnano so sestavljali vlado, češ da bodo le tako lahko učinkovito ukrepali. Pa vendar se je izkazalo, da to ni imelo nekega smisla, saj zadeve več kot očitno, ne bodo nič prej rešene, ljudje pa so očitno vdani v usodo.

Ljudje so se ob volitvah nadejali, da bo premier Golob prinesel rešitve in da bo Slovenijo “rešil”, kot je to obljubljal v predvolilni kampanji, kot ob izvolitvi, ko je razsipaval z obljubami, med katerimi je bila tudi “takojšnje reševanje energetske in prehranske draginje”. Ukrepi za blažitev draginje naj bi bili pripravljeni do konca meseca, šele julija pa bi se dejansko lahko začele tudi uvajati. Zanimivo, da je vlada tako hitela s svojo sestavo, po sestavi pa očitno pozabila na ljudi, saj je Slovenija zadnjih 14 dni priča pravim prioritetam nove vlade, na katerem je zagotovo kadrovanje na prvem mestu, ljudje pa očitno lahko počakajo.

Spomnimo, da so se pod vlado Janeza Janše zadeve odvijale drugače, odločitve o ukrepih so bile sprejete odločno in takoj. Krize zahtevajo odločne ljudi na vodilnih mestih, česar pa novi vladi zagotovo manjka, pa tudi postavljanje prioritet jim očitno ne gre od rok. Ljudje so zaskrbljeni, kako se bodo zadeve odvijale, marsikdo pa je tudi prepričan, da je vprašanje, kako se bodo sploh lotili “reševanja draginje, glede na to, da je čas nepravi in da je še ena vojna na vratih, tukaj so tudi geopolitične mednarodne razsežnosti, velike sile imajo svoje interese in morda nekim silam ni ravno prva skrb, kako mi živimo.”

“Nisem seznanjen  s tem”, “ne gledam TV, ker me razburja in ne morem,” je dejala gospa, medtem ko je eden od vprašanih prepričano dejal, da bi morala vlada vzpostaviti nek red, tudi na sodiščih”, “vlada je postavljena za to, da v nekem roku poišče neke rešitve, vendar je situacija taka, da cel svet išče rešitve za draginjo, menim pa, da gre za vojno dobičkarstvo”, je dejal gospod, ki je očitno mnenja, da se rešitev ne da poiskati. No, prejšnja vlada jih je za elektriko in gorivo in to v zelo kratkem času. “Ne pričakujem veliko od te vlade, ki je brez pravega programa in bomo videli, kaj se bo dogajalo, vsekakor vse, kar je bilo med prejšnjo vlado, vsi uspehi, vse to je kar naenkrat nepomembno in pravzaprav ne vemo, kako se je etablirala nova vlada,” je razočarano dejala ena od mimoidočih.

 

Tanja Brkić